XS
SM
MD
LG

"Romantičari" iz Gornje varoši nose šampionske bodove

Detalj sa meča - foto: OFK Beograd

Romantika je u Gornjoj varoši odnela prevagu, zahvaljujući lucidnom Kaluđeroviću. Pobeda je utoliko značajnija ako se zna da su sat vremena odigrali bez isključenom Mimovića. Prolećni derbi dve najbolje ekipe predstavljao je praznik za oči i dušu ljubitelja “malih” beograskih terena. Rekordna poseta od 3.000 bučnih navijača, ulešala je praznik fudbala, nisu izostali transparenti, raširene plavo-zelene zastave perko tribine, po uzoru na čuvene navijače argentinske Boke, dimne bombe… Postojali su svi uslovi za jednu vrhunsku predstavu, tako je i bilo do 33. minuta kada je autoritativni internacionalac Srđan Jovanović prestrogo isključio mladog Mimovića i derbi odveo u drugu stranu, promenivši kompletnu sliku na terenu.

Od početka akteri su zaigrali žustro, dinamično, lopta se brzo prenosila i stiče se utisak da su uvodni minuti pripali nešto aktivnijim gostima. U 10. minutu beležimo proigravanje Marinkovića i neprecizan šut Minića. Nešto kasnije Zemun je izveo brz napad preko Ademija, istakao se Stanković. Tek posle 20-tak minuta dozvoljen je pristup navijačima OFK Beograda na istočnu tribinu. Prvi žuti karton dobio je iskusni Kasalica. 29. minut odlučio je derbi, Đermanović je iskosa sa leve strane izveo slobodnjak, mlak šut nije uspeo da ukroti nesigurni Davidović, poklon je oberučke prihvatio iskusni Kaluđerović i iz neposredne blizine pogađa mrežu. Ovo je ujedno bio tek četvrti gol koji su Zemunci primili u nastavku prvenstva i 17 utakmica bez poraza.

Za kratko vreme Mimović, levi spoljni defanzivac, dobija drugi žuti karton, koji je izazvao lavinu protesta među plavo-belima, trener Krunić zbog protesta dobija žuti karton. Stiče se utisak da je Jovanović prestrogo običan faul Milovića, okvalifikovao kao prekršaj za drugi žuti karton. Od tog trneutka zeleno-plavi kreću preduzimljivije, gosti se u pojedinim trenucima brane sa svih devet igrača. Silom prilika, trener Krunić izvlači strelca gola Kaluđerovića i uvodi Stankovića. U narednim minutima, najbolji pojedinac susreta, Stanković ima pune ruke posla i uspešno kroti šuteve Ristovskog i Lazovića. U zaustavnom vremenu prvog poluvremena i Svetličić je oprobao šut ali je bio neprecizan.

I u nastavku utakmice nastavlja se opsada gola Stankovića, ponovo je Svetličić uputio neprecizan udarac. Sva nastojanja domaćina uspešno je otklonio komandant odbrane kapiten Plavšić, uz pomoć Gojkovića, Đermanovića i ostalih. Na isteku 60. minuta umornog Lazovića menja sveži napadač Dakić i u dve naredne akcije beležimo dva pokušaja rezerviste domaćina, prvi je izblokiran, naredni je završio pored gola. Svetličić se dosta istrošio i menja ga drugi brat Lazar Ristovski. Zemun stihijski i neorganizovano napada kroz sredinu, tako da su lopte lak plen dobro postavljenog protivnika, koji igra sigurno, odvažno, znalački pokrivajući osnovne poluge domaćina. Veterani polako posustaju, Smiljanića menja M. Stojanović, nešto kasnije Kasalica svoje mesto ustupa Mićiću. Trener Štrbac u igru ubacuje poslednje adute Pantazisa i Vukića umesto Ademija i L. Ristovskog. Na drugoj strani Krunić takođe obavlja duplu zamenu, u igru uvodi Todorovića i Bajića. Dakić u finišu iz neposredne blizine šutira, ali je izblokiran, da bi u zaustavnom vremenu promašio ceo fudbal u nastojanju da volejom pogodi gol. Pre toga sigurni Stanković otklanja opsanost I brani šut upućen iskosa sa leve strane. Vremena nije bilo i posle četiri minuta sudijske nadoknade Jovanović je odsvirao kraj. To je bio znak da plavo-beli polete prema istočnoj tribini i podele veliku radost sa svojim navijačiama. Igrači u plavo-zelenim dresovima u neverici su popadali na travu. U dva meča su prosuli sav trud i dozvolili rivalu da anulira prednost od pet bodova i da se, tri kola pre kraja, šepuri na vodećoj poziciji. Ukoliko ostanu do kraja poravnati OFK Beograd će zahvaljujući boljem međusobnom skoru postati prvak.

Po završetku derbija izjave su dali treneri dva tima. Simo Krunić je rekao da se oseća fantastično i da je su igrači zaslužni za ovaj rezultat, naveo da pobeda svih u klubu. Štrbac deprimirano žali što nije mogao da računa na povređenog golmana Jevića. Kaže da će se fudbal igrati i posle ovoga, krivo mu je zbog navijača, zna šta se dešava u ligi i nije optimista.


Studentski grad 1 : 0 Budućnost
Jedinstvo 0 : 0 BSK Borča
Zemun 0 : 1 OFK Beograd
Radnički (O) 4 : 0 BASK TEK
Torlak 2 : 3 Sinđelić
Brodarac 4 : 2 Borac
Prva iskra 3 : 0 Zvezdara
Ušće Novi Beograd 0 : 2 Teleoptik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 27 16 10 1 58
2 Zemun 27 18 4 5 58
3 Teleoptik 27 12 7 8 43
4 Zvezdara 27 11 8 8 41
5 Brodarac 27 11 8 8 41
6 BASK TEK 27 10 10 7 40
7 Budućnost 27 9 10 8 37
8 Prva iskra 27 9 8 10 35
9 Jedinstvo (-4) 27 9 11 7 34
10 Sinđelić (-4) 27 9 10 8 33
11 Studentski grad 27 10 2 15 32
12 Ušće Novi Beograd 27 8 7 12 31
13 Torlak 27 9 3 15 30
14 BSK Borča 27 5 13 9 28
15 Radnički (O) 27 7 6 14 27
16 Borac 27 3 3 21 12