XS
SM
MD
LG

Dva vojvođanska okršaja u Odžacima i pored Save, uporni Ubljani favoriti na Bežaniji, zatrpani "rudari" u velikim problemima dočekuju kvalitetne "oklopnike"

Foto: prvaliga.rs

Prvoligaši igraju po ubrzanom tempu i dva kola pre kraja preliminarnog dela prvenstva i početka razigravanja baš se zakuvalo. Uveliko se prave razne kalkulacije i navodno se unapred znaju rezultati nekih utakmica. Ne možemo da se otmemo utisku da se neke ekipe forsiraju i prave računi bez krčmara.

Koliko je zanimljivo i neizvesno na vrhu, tako za baraž, plej-of i u borbi za opstanak. Prethodno 28. vanredno kolo obeležio je novi poraz “romantičara” u Novom naselju i novi kiks Inđije pored pruge. Ostali rezultai su u neku ruku očekivani, u to ubrajamo pobedu Metalca nad otpisanim Novobeograđanima, trijumf GFK Slobode protiv posrnulih Leskovčana, Šapčana u sudaru sa “kanarincima”, Kolubara je ponovo izgubila i ostala bez trenera, Vrščani su ponovo izgubili, bez golova je bilo u Smederevu. Domaćini su bili ubedljivi (pet pobeda), gosti su dobili dva susreta, postignuto je skromnih 16 golova.

Zbog vanrednog kola utakmice narednog su pomerene za dan-dva i odigraće se u nedelju i ponedeljak.

Pažnju privlači duel RFK Grafičara i Mačve, koji se nalaze u usponu forme i seriji pobeda. Mladi grafosi su nokautirali grogirane Vrščane i dva od tri gola postigli su internacionalci Ajdari i Embup. Šapčani su odigrali racionalno, na rezultat, savladali ekipe ispod sebe i vinuli se u prvih osam. Obe ekipe nalaze se na deobi sedmog i osmog mesta sa indetičnim odnosom pobeda i poraza, s tim da je domaćin znatno efikasniji i slabiji u odbrani.

“Rudari” su ostali bez kompasa i kao da su zalutali i sve su dalje od plej-ofa. Osvojili su jedan bod iz četiri duela i ostali bez trenera Save Šašića, koga je ekspresno nasledio Igor Savić. Nije problem samo u treneru već su mnogo korenitiji i dublji. Blokirani su računi, ukinuta je hranarina, kasne plate i stanarine... Novi debakl doživeli su pored Save i imaju zamerka na neujednačen kriterijum suđenja. U nevreme dolaze “oklopnici” koji su sa Tekstilcem odigrali na zadovoljavajućem nivou, naročito u drugom poluvremenu, stvorili nekoliko prilika i falio je samo gol. Naročito se nameće mladi novajlija Lazar Marković. Kolubara je zaređala sa neuspesima a gosti sa Dunava su spojili tri pobede van tvrđave.

OFK Beograd se poigrava sa živcima svojih navijača i uveliko krčme bodove, naročito su bolni porazi od ekipa sa dna, kao što je Mladost GAT. Ovaj poraz doveden je pod sumnju i siptomatično je da lider ode bez 6-7 prvotimaca. Olakšavajuća okolnost za momke trenera Krunića je gostovanje potonulih Vrščana. Novi neuspeh doživeli su od mladih grafosa i ovo je treći poraz u četiri susreta. Nisu daleko od prvih osam, ali kako igraju biće srećni ako sakupe dovoljno bodova da izbegnu borbu za opstanak.

Novi Sad 1921 je odigrao dobro u Šapcu, vodio golom Dervišija i domaćinu je trebalo 80 minuta da evrogolom Pejovića napravi preokret i pobedi. Igraju iznenađujuće konkurentno, nekad ih isprate rezultati, nekad ne. Dolaze Užičani nakon pirove pobede u Bežaniji. Načinili su neverovatan propust i igrača sa brojem 26 nisu upisali u protokol. Epilog je poznat i direktor Zajednice klubova Super lige i Prve lige Srbije Aleksandar Pivić postupio je po protokolu i bodove dodelio Radničkom. Time su šanse za opstanak dodatno umanjili i teško će do luke spasa.

Ubljani su favoriti u Bežaniji u sudaru sa poslednjim Novobeograđanima, i moraju pobediti kako bi zadržali priključak sa Tekstilcem. Iznenadili su Inđiju pored pruge i osvojili krucijarne bodove. Na ruku im je išao promašaj Stojanovića sa bele tačke u završnici susreta. Nekako u senci crnih perli i najboljih strelaca je najmlađi štoper lige Miodrag Pivaš (18), kome stručnjaci proriču blistavu karijeru. Dugo su majstori odolevali u Milanovcu i tek su položili oružje nakon 70 minuta. Bodovi dobijeni za zelenim stolom neće im značiti osima za popboljšanje statistike.

Ponedeljak je rezervisan za duele u Mitrovici, Odžacima i I Leskovcu.

Dva vojvođanska duela odiraće se u Odžacima i Sremskoj Mitrovici.

Tekstilac je odigrao čvrsto i organizovano pored tvrđave i uprkos inicijativi domaćina u nastavku ostao neporažen. Kod kuće su vezali pet pobeda i ukoliko nastave u ovom ritmu direktan plasman u elitu sve je bliži. Mladost GAT je nepredvidiva ekipa, izgube od dve poslednje ekipe na tabeli, a dobiju ubedljivo lidera, mada je ovaj trijumf donekle doveden pod sumnju. Tako se uveliko govori da u Odžaciima neće izgubiti, ko će se snaći u tim zamešateljskim radnjama. Statistika otkriva da su jesenas na 20 utakmica dva puta pobedili, a ovog proleća na osam susrta uknjižili četiri pobede.

Drugi vojvođanski derbi odigraće Radnički i Inđija. Dobili su sigurno potonule rudare i sa šeste pozicije spokojno prate dešavanja u završnici. Golovima Stanisavljevića matirali su Kolubaru i duel sa uzdrmanim Inđijcima prilika je da rasterećeni pokažu koliko vrede. Gosti baš nemaju sreće i protiv Ubljana su napravili dva propusta koji mogu skupo da koštaju. Najpre su imali veliku priliku, pogodili prečku i u kontri bili kažnjeni, da bi iskusni Stojanović promašio sa bele tačke.

Leskovčani se ne mogu prepoznati, zaređali su sa neuspesima i od druge pozicije srozali se do devete. U poslednjih pet kola osvojili su jedan bod i sve su dalje od plej-ofa. Ugostiće Metalac, koji podjednako dobro igra poored Despotovice i na strani. Dugo su se mučili sa Novobeograđanima i da ne beše dvostrukog strelca Arambašića, bilo bi povuci-potegni. Ukoliko izvuku povoljan rezulat u zadnjem kolu sa otpisanim “kanarincima” mogu da zadrže bodovnu prednost u odnosu na klubove ispod crte.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19