XS
SM
MD
LG

Niški golman oborio rekord danskog fudbalskog prvenstva

Bilo je potrebno 26 godina da neko obori rekord po broju minuta u danskom fudbalskom prvenstvu bez primljenog gola, koji je davne 1991. godine postavio Trols Rasmusen. To je uradio Nišlija Aleksandar Jovanović, koji je prošlog leta iz Radničkog prešao u Orhus, gde je uspešno čuvao mrežu 423 minuta.

Aca Jovanović golman Radnički Niš

Od samog početka prvenstva postao je miljenik navijača; foto: Vanja Keser

U danskom šampionatu ovo je velika stvar, objašnjava Jovanović, jer su oni mnogo više koncentrisani na napad nego na odbranu i “uvek se ide na gol više”.

Velika stvar i satisfakcija za mene je što sam se upisao u istoriju kluba, koji ima 5 titula i 11 osvojenih Kup takmičenja i koji je osnovan 1880. godine. Rekord je 423 minuta i sigurno da nije bilo lako, jer se ovde igra napadački fudbal i uvek za gol više - kaže on.

Zbog sjajnih partija, Nišlija se ponovo nalazi među igračima koje je selektor Slavoljub Muslin odabrao da brane boje nacionalne selekcije. On je na golu reprezentacije debitovao novembra prošle godine, na prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine, a prvi put se na spisku našao pre godinu dana.   "U fudbalu se nikad ne zna, bitno je samo da budeš pošten prema tom radu i sebi naravno, a ostalo dolazi svojim tokom".

Reprezentacija je svetinja, grb, himna, poseban osećaj, uvek se da više od svojih mogućnosti. Kad god sam tamo trudim se da opravdam poverenje stručnog štaba i naroda naravno. Klub je svakodnevica igrača, gde kroz treninge pokušavam da unapredim svoje sposobnosti, da bih sutra bio bolji nego danas - rekao je Jovanović.


“Nedostaje mi meraklijski život”

Ono što privlači posebnu pažnju niške fudbalske javnosti, kada je u pitanju ovaj momak, je i to što on i dalje ispod dresa Orhusa, nosi majicu niškog Radničkog.

Izjavio sam više puta da je to klub gde sam odrastao i ima posebno mesto u mom srcu. Gde god da sam, trudim se da ga uvek reprezentujem u pravom svetlu. Za godinu dana koliko sam proveo u prvom timu, kao i transferom, smatram da sam dosta pomogao klubu, pogotovo jer u tom trenutku materijalna situacija nije bila baš najbolja - priča Nišlija.

Požrtvovana odbrana u utakmici početkom sezone, koštala je golmana prednjih zuba; foto: Vanja KeserŠto se tiče samog života u Danskoj, njegov utisak je da je sve mnogo organizovanije, ali i da su ljudi rezervisaniji i hladniji. Ipak, kaže da se navikava na sve, pa uz šalu dodaje, čak i na svakodnevnu kišu.  

Ja živim u drugom gradu po velicini u Danskoj, jako lepo mesto sa mnogo stvari koje se mogu videti i posetiti. Jedino mi nedostaje buka kao recimo kod nas, da se oseti meraklijski zivot. Uslovi u klubu su perfektni tako da, što se toga tiče, moje je samo da odrađujem svoje obaveze i da ne brinem ni o čemu drugom - priča Aleksandar.

Što se tiče sledeće sezone, on objašnjava da ima želju da nastupi za neki veći klub, ali i da je trenutno fokusiran na Dansku, gde su uslovi odlični. On kaže i da je, nastupajući za Orhus, stekao ogromno iskustvo, kao i da je veoma zadovoljan čitavom sezonom i onim što je postigao.