XS
SM
MD
LG

Šah: Alisa Marić otvorila 14. Prvenstvo Evrope za šahistkinje

BEOGRAD, 22. jul (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije, ženski velemajstor, predsednik Organizacionog komiteta 14. Prvenstva Evrope za šahistkinje u Beogradu, otvorila je veliko takmičenje na svečanosti u hotelu „Metropol palas“ u Beogradu u prisustvu impozantnog boja uglednih zvanica.

Prvenstvo će trajati od 22. jula do 4. avgusta i učestvaće 168 šahistkinja iz 35 zemalja.

- Vi niste gošće u Beogradu, vi ste se samo vratile svojoj šahovskoj kući. Neka pobedi najbolja – poručila je Alisa Marić.- Lično, prija mi da budem u ovoj ulozi a ne za šahovskom tablom, jer samo akteri ovakvih šampionata znaju koliko je to naporno. Imaću vremena i da se družim sa svojim šahovskim prijateljima.

Ministarstvo omladine i sporta pomoglo je organizatorima Šahovskom savezu Srbije i tehničkom organizatoru Centru za razvoj šaha sa devet miliona dinara, ali je značanu pomoć pružio i Grad Beograd. Dejan Vasović zamenik gradonačnika Beograda Dragana Đilasa je istakao de je Beograđani vole šah i de će jedna ovakva manifestacija sigurno pomoći da se još više afirmiše drevna igra:

- Ako prošetate do Kalemegdana videćete veliki broj naših sugrađana kako „ratuju“ za šahovskim tablama. Ovo takmičenje je prilika da još jednom svi ljubitelji uživaju u punom sjaju šahovske igre...

Silvio Danailov, predsednik Evropske šahovske unije (ECU) je na srpskom održao kraći govor i dobio buran aplauz:

- Osećam se ne kao gost u Beogradu, već kao prijatelj među prijateljima – rekao je Danailov.- Grad Beograd u kome je i sedište ECU izuzetno podržava šah i šahovske događaje a još jednom se zahvaljujem ministru Alisi Marić i Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj pomoći da organizujemo jedan od najkvalitetnijih i najmasovnijih šamionata do sada.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Miodrag Vukotić je istakao da je Evropska šahovska unija dodelom organizacije Prvenstva Evrope za šahistkinje Beogradu, pokazala da ceni uspehe, blistavu istoriju i tradiciju šaha u Srbiji:

- Želim vam da vam su u Beogradu u narednih 12 dana isune svi vaši šahovski snovi. Siguran sam de će ovakva manifestacija pomoći da se više, lepše i dalje čuje o ženskom šahu koji je uvek bio u srcu Beograđana. Čuveni „Osmomartovski turnir“ koji je ustanovljen 1965. posle uspeha ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila na Olimpijadi u Splitu 1963. srebnu medalju, je šahovski događaj sa možda i najdužom tradicijom u ovom delu Evrope – naglasio je Vukotić.

Burnim aplauzom nagrađeni su gosti na otvaranju velemajstor Ljubomir Ljubojević i učesnica Olimpijade u Splitu 1963. Verica Nedeljković.

U izvanrednom umetničkom programu koji je počeo izvođenjem himne Srbije, učestvaovali su operska pevačica Ana Kovačević stipendista Fonda za mlade tanlente, čelistkinja Jelena Mihajlović, ansambl Rosini iz Niša i mađioničar Igor Trifunov.

Sava Stoisavljević glavni sudija šampionata, uz pomoć dva člana ansambla Rosini i broj jedan na rejting listi Ana Muzičuk (Slovenija), izvukla je žreb: u prvom kolu 23. jula od 15,30 časova šahistkinje sa neparnim brojevima na listi imaće crne figure.

Na dosadašnjih 13 Šampionata Evrope deset šahistkinja je osvajalo titule i devet ih je došlo u Beograd na 14. prvensvo Starog kontinenta.

Na prigodnom koktelu izvršni direktor Evrpske šahovske unije Vladimir Šakotić predstavio je knjigu „Šahovske kraljice“ posvećenu upravo ženskom Šampionatu Evrope u kojoj su autori Slobodan Mirković i Josip Ašik sakupili preko 550 partija među kojima i najbolje partije svih svetskih šampionki, ali i najboljih srpkih šahistkinja.

Otvaranju je prisustvova, između ostalih uglednika i dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije kao i veliki borj velikana našeg šaha, trenera, šahista i šahistkinja.

Počasni prvi potez povući će u utorak 23. jula u 15,30 časova Silvio Danailov a potom će sa Alisom Marić održati i konferenciju za novinare.