XS
SM
MD
LG

Šah: Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio predsednika Evropske šahovske unije Silvia Danailova

BEOGRAD, 23. jul (Info centar).- Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i ministar omladine i sporta Alisa Marić razgovarali su sa predsednikom Evropske šahovske unije Silviom Danailovim uoči početka 14. Šampioanta Evrope za šahiskinje koji će se održati od 23. jula do 4. avgusta u Beogradu.

Istaknuto je da organizacija ovog prvenstva u našoj zemlji predstavlja veliku šansu za povratak Srbije na šahovsku mapu sveta.

Predsednik Nikolić je rekao da je izuzetno važno to što će na Evropskom prvenstvu koje se održava u Srbiji učestvovati i dve svetske prvakinje, kao i devet od 10 dosadašnjih šampionki Evrope.

Alisa Marić upoznala je predsednika Nikolića sa značajem ovog takmičenja i istakla da je poslednje u našoj zemlji održano pre 16 godina.

Prijemu kod predsednika Republike Srbije prisustvovao je i državni sekretar za sport Predrag Peruničić kao i predsednik ŠSS Miodrag Vukotić i direktor Evropske šahovske unije Vladimir Šakotić.

Prvo kolo je počelo u utorak 23. aprila u 15,30 časova i počasne poteze povukli su predsednik Evropske šahovske unije Silvio Danailov i Alisa Marić ministar omladine i sporta i predsednik Organizacionog komiteta Prvenstva Evrope za šahistkinje, u sali hotela „Metropol palas“ u prisustvu brojnih ljubitelja šaha i šahovskih radnika i zvaničnika. Učestvuje rekordan broj od 169 šahistkinja iz 35 zemalja.

-Još jednom se potvrdilo da je Beograd grad šaha, sa bogatom šahovskom kulturom i tradicijom, jer je prvenstvo sjajno organizovano, u izvanrednim uslovima. U razgovoru sa predsednikom Nikolićem, setili smo se vremena kada je u „Politici“ šah imao svakog dana po celu stranu i poželeli smo da ovaj šampionat bude povod da mediji posvete više pažnje šahovskim zbivanjima – rekao je na konferenciji za medije Danailov, zahvalivši se još jednom ŠS Srbije, sponzorima i vrednom organizacionom timu koji predvodi direktor EŠ Jasna Šakotić.

Alisa Marić se zahvalila Evropskoj šahovskoj uniji na poverenju i dodeli organizacije:

-Odavno nismo imali tako jako takmičenje u Beogradu. Učestvuju dve nekadašnje svetske šampionke i devet šampionki Evrope pa je i po tom osnovu ovo jedno od najznačajnijih takmičenja ove godine u svetu.

Iz Srbije učestvuju 33 igračice. Sa Šampionata Evrope 14 najboljih kvalifikovaće sa direktno na Šampionat sveta. Titulu prvakinje kontinenta brani Ruskinja Valentina Gunina.

Partije se igraju svakog dana od 15,30 časova u “Metropol palasu” Ulaz je slobodan.