XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Jak srpski tim za trku „Tur Seklerland“

BEOGRAD, 7. avgust (Info centar).- Srbiju će na trci kategorije 2.2 u Rumuniji „Tur Seklerland“ od 8. do 11. vagusta predstavljati jaka reprezentacija pod vođstvom nekadašnjeg srpskog asa Predraga Prokića, sada trenera u čačanskom Borcu.

Trka se vozi u pokrajini Tušnad odakle je i istomeni klub čiji je član srpski olimpijac Ivan Stević pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2011. i 2013. koji će takođe startovati.

Na spisku seletokora seniora Radiše Čubrića su Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Marko Stanković, Miloš Borisavljević i Marko Polumirac (CCN Metalac), Marko Danilović, Stefan Stefanović i Goran Antonijević (Borac, Čačak).

- Otkazao je zbog teperature i prehlakde Jovan Zekavica iz čačanskog Borca i to je mali hendikep - kaže seletor Radiša Čubrić.- Ovim, praktično, počinjemo završni deo priprema za Šampionat sveta u Toskani od 22. do 27. septembra. Naravno, sa Stevićem u Tušnadu imaćemo osmoricu kvalitetnih učesnika. Očekujem dobre plasmane, staza je zahtevna i primerena ovom delu sezone. Planiramo i učešće na, ove godine nešto skraćenoj trci „Oko Bugarske“ od 1. do 5. septembra i sada je borba da dobijemo i još nekoliko poziva za trke do polaska na Šampinat sveta. Kada UCI 15. avgusta objavi rang liste znaćemo gde smo i na koliko vozača imamo pravo u eliti i do 23 godinena SP.

Na SP će prvi put startovati srpska juniorka?

- Jelena Erić iz CCN Metalca se osvajanjem 15. mesta na EŠ preporučila za odlazak na SP seletoru za mlađe kategorije Saši Gajičiću. Starovaće i na SP u planinskom biciklizmu u Južnoj Africi krajem meseca i siguran sam de će u dobroj formi dočekati i drumsko prvenstvo sveta. Preporučiću da veći broj vozača do 23 godine startuje u Italiji jer je to ulaganje u budućnost. Odlazi nam, uskoro, jedna generacija sa druma, treba već sada razmišljati o naslednicma, bez obzira na besparicu i tešku situaciju moramo da posvetimo pažnju i mlađim vozačima – dodao je Čubrić.

Prošle godine na „Tur Seklerland“najbolju poziciju u ukupnom plasmanu imao je Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog na 34. mestu, dok je Žolt Der bio 39. U etapama, Der je najbolji plasman od srpskih bciklista ostvario u u drugoj poluetapi četvrte etape kada je bio 17. dok je Hasanović, koji je kasnije odustao, bio 24. u trećoj etapi. Pobedio je Vitali Popkov (Ukrajina).