XS
SM
MD
LG
31.08.2013 Dragan Ilić

Ako neće Srbi možda Turci pomognu valjevskom sportu

Sreću posle izbacivanja iz Evrope turskog Fenerbahčea, u žrebu za mesto u Ligi Evrope nisu dočekali srpski klubovi eliminisani Partizan i Vojvodina, možda fortuna sa Bosfora pogleda valjevski fudbal i sport u celini. Defile sportista ulicama grada Valjeva održan 26.avgusta širom Srbije izazvao je izuzetno pozitivan efekat. Pored Beograda slične šetnje već su najavljene i u drugim sportski i centrima širom Srbije. Slika sa RTS-u, SOS kanala,Marš televiziji, You tube, ali idetaljna informacija prezentirana u pravom momentu na portalu Srbijasport.net, Sportskom žurnalu došle su do očiju i ušiju potencijalnih ulagača u valjevski sport i turizam.

Kroz Valjevo je prostrujala vest da je izvesni biznismeni iz Istanbula zainteresovan da uloži novac u SRC Petnica, kako bi ga pretvorio u grad "Sunca i fudbala " U Petnici bi potencijalni ulagač izgradio sunčani akvapolis sa komleksom bazena, akva - spa centar sa toboganima, releksacionu velnes zonu u okviru novoizgradjenog hotela. Pored već postojećih bazena gradili bi se novi za zabavu sa brzim tokovima i slapovina penušavim ležajima i drugim elementima. Zatvoreni i otvoreni bazen bi bili povezani, a centar bi imao Finske i infracrvene saune, parne kabine, komore za aromaterapiju, slane komore. U okviru kupališnog kompleksa sa parkom u u okruženju zelenila i listopadnih šuma pored terena za male sportove bila bi izgrađena dva rasvetom pokrivena fudbalska igrališta, sa plastičnom podlogom, kako bili u funkciji tokom cele godine.

Potencijalni ulagač saradnju uslovljava višegodišnjim ugovorom, a spreman je da novac uloži i u rekonstrukciju jednog od tri postojeća stadiona u Valjevu i ulaganje u jedan od klubova. Budući hram fudbala bi imao kapacitet od 20.000 mesta, a ko bi na njemu igrao i u kji bi klub novac odluka će biti doneta posle duboke analize. U ovom trenutku najuređeniji je stadion trećeligaša Krušika. Potencijali nedovršenog stadiona u Parku Pećina su ogromni, a treća mogućnost je Senjak.

FK Krušik svetla tačka u valjevskom fudbalskom tunelu igra u Trećoj ligi, ima sređen i na delu zapadne tribine pokriven stadion, a objekat je u vlasništvu fabrike. Organizacija kluba je dominantna u odnosu na četvrtoligaša Budućnost sa najvećim stadionom, i petoligaša ZSK kome 2014. ističe pravo gazdovanja stadiona na Senjaku.

Infrastrukurno uređen i funkcionalan stadion, jedan od najboljih terena u regionu , likvidnost kluba, rang takmičenja, vrhunski rad sa mlađim selekcijama su oružje FK Krušik.Stadion u Parku Pećina je u predivnom okruženju dve reke, listopadne i zimzelene šume, i u vlasništvu je grada. Dug FK Budućnost od preko 20 miliona sa tendencijom rasta, nestručna uprava pod patronatom dela političkog establišmenta grada nisu aduti jednog od najmoćnijih sportskih Udruženja gradjana u Valjevu.

Možda sve pomenuto ne bude bitno prilikom eventulnih pregovora, ali bez obzira na političku moć FK Budućnost, i ishod mogućeg izbora u Krušiku su usmereni isključivo na prvo što dolazi. Sa momcima iz Valjeva i svoje fudbalske škole, jedan od njih Nemanja Petrović pre deset dana je debitovao na evrosceni u dresu Partizana, odlučni su da posle osvojenog boda u Aranđelovcu početak septembra obeleže prvom ovoletošnjom pobedom. U nedelju u goste stiže Jošanica klub u kome je ponikao Adem Ljajić. Vispren i stručan predsednik Krušika Radovan Terzić, u mladosti, danas na odgovornom poslu u HK Krušik, u mladosti beskompromisni centarhalf Budućnosti, za razliku od konkurencije na tržištu : prodavaca televizora, kafedžija, električara, preduzimača, penzionisanih knjigovođa i sličnih “eksperata” iz Đurine kafane, ima svoju viziju razvoja i uspeha u sportu. Terzić je odlučan u nameri da do kraja septembra postavi prvih 1.000 stolica na pokrivenom delu zapadne tribine stadiona Krušik, a da potom pristupi i realizaciju projekta podizanja stubova za buduće reflektore, kako bi konačno probio „zonu sumraka „ u podelama pocepanom i rezultatima marginalzovanom fudbalskom Valjevu.

U nedelju će krušikovcima stižu i specijani gosti. Na utakmicu sa Jošanicom doalze i prijatelji - vaterpolisti Valisa, neprkisnoveni šampioni Druge lige Srbije i novi članovi Prve B lige. Utakmici će prisustvovati i članovi dve pionirske ekipe VK Valis ,osvajači bronzanih medalja na prvenstvu Srbije.