XS
SM
MD
LG

Rvanje: Rvanje ostalo u olimpijskoj porodici za 2020. i 2024.

BUENOS AJRES, 8. Septembar (Info centar).- Rvački sport ostaće u olimpijskoj porodici za letnje Olimpijske igre 2020. u Tokiju i 2024. odlučili su glasanjem članovi Međunarodnog olimpijskog komteta (MOK) na sesiji u Buenos Ajresu.

Sva tri sporta imali su opsežne i upečatljive prezentacije ali je najbolji utisak ostavilo predstavljanje Međunarodne rvačke federacije (FILA) čiji je predsednik srpski sportski zvaničnik Nenad Lalović, koji je u izlaganju posebno podvukao da rvanje ima tradiciju dugu 3.000 godina jer je bilo zastupljeno i na antičkim olimpijskim igrama.

Rvanje je dobilo 49 glasova, bezbol i softbol 24, skvoš 22 glasa.

- Želim da čestitam Međunarodnoj rvačkoj federacije, rvački sport, rvači, treneri i svi ljubitelji ovog sporta proteklih meseci sa mnogo strasti i entuzijazma borili su se za svoj sport. FILA je napravila nekoliko veoma važnih promena koje su pomogle da se sačuva olimpijski status rvanja. Posebno nam je drago što je još veći broj žena uključen u rvački sport i što su pravila postala jasnija prosečnom gledaocu – rekao je Žak Rog predsednik MOK.- Reakcija rvačkog sveta je primer kako treba regovati u kriznoj situaciji i zajedno sa njima delimo radost što ćemo i dalje gledati rvačke turnire na olimpijskim igrama.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković bio je presrećan:

- Očekivao sam ovakav ishod ali nisam bio spokojan. Uz izuzetno uvažavanje druga dva sporta mislim da je rvanje tamo gde mu je mesto, kao baznom i osnovnom sportu olimpijskih igara a na nama je da još više unapredimo našu organizaciju i da damo punu podršku novom predsedniku FILA Nenadu Laloviću, sa kojim sam se čuo posle glasanja i rekao mi je da je bilo izuzetno teško ali da je cilj postignut i da je prevaziđena istorijska kriza u našem sportu.

Komisija za program MOK je predložila da na OI bude 28 sportova sa oko 300 disciplina i da broj učesnika ne sme da bude veći od 10.500. Sportovi su atletika, veslanje, badminton, košarka, boks, kanu, biciklizam, konjički sport, mačevanje, fudbal, gimnastika, dizanje tegova, rukomet, hokej na travi, džudo, vodeni sportovi, moderni petoboj, tekvondo, tenis, stoni tenis, streljaštvo, streličarstvo, triatlon, jedrenje, odbojka, rvanje, golf i ragbi sedam.

Ova komisija je zadužena i za analizu svakog sporta i posle svakog olimpijskog ciklusa predlagaće koji će sportovi biti skinuti sa programa, a koji će ih zameniti.