XS
SM
MD
LG

Nikoli Piviću Časni Bogojavljenski krst u Valjevu

Vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Valjevu po peti put su proslavili veliki praznik Bogojavljenje  plivanjem za časni krst, ovoga puta sa rekordnih 53 učesnika. Prvi i medju jednakima  je  bio sedamnaestogodišnji Valjevac Nikola Pivić.

Topao dan, temparatura vazduha bila je 15 stepeni je izmamio više hiljada Valjevaca do obala reke Gradac da svojim prisutvom uveličaju nesvakidišnju, duhovno –kulturno-sportsku manifestaciju.

Učenik trećeg razreda Ekonomske škole Nikola Pivić  bio je najbrži na putu do Časnog Bogojavljenskog  krsta, pošto ga je vladika Valjevski  Milutin položio u ledenu vodu nestvarno zeleno bistrog Gradca. U trci je bilo najviše mladića od 18 do 20 godina. Najmlađi učesnik je bio Dimitrije Marković(13) dok je staru gardu uspešno predstavljao Dragoljub Mićić(62)

Pobedniku je uručena vredna ikonu Presvete Bogorodice i knjige iz izdavaštva SPC.

-Uvek se radujem plivanju i nadmetanju za časni krst. Presrećan sam što je konkurencija bila izuzetna i što je  najviše bilo mojih vršnjaka. Gradac je uvek leden,temparatura je bila 8 stepeni, ali imao sam inspiraciju u nestvarnoj pobedi Ane Ivanović nad Serenom Vilijams u Melburnu. Duh Anine pobede mi je pomogao da prvi dodirnem Časni krst. Sa verom u Boga, ljubav i tolernaciju medju ljudima, počinjem da shvatam da nema nedostižnih ciljeva – rekao po pobednik Nikola Pivić, član prvobeligaša VK Valis iz Valjeva.

Vladika Valjevski gospodin Miluitin čestitao je praznik i pobedu momku viteškog srca, i izrazivši zadovoljstvo što plivanje za Bogojavljenski Časni krst zahvaljujći veri naroda u sreću i bolje sutra postaje planetarna velegradska manifestacija, i u gradu poput Valjeva, osiromašenog materijanim dobrima, ali uvek prebogatog duhom, ljubavlju, pravdoljubljem, istinoljubljem i verom ljudi u Boga.

 

Vladika Valjevski Milutin i pobednik Nikola Pivić

Časni krst u rukama Nikole Pivića

Valjevski pobednik Nikola Pivić