XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Bez odluke o promeni datuma seniorske Balkanijade

BEOGRAD, 8. februar (Info centar).- Delegacija Biciklističkog saveza Srbije u kojoj su bili predsednik Branko Banović i generalni sekretar Saša Gajičić, predložila je na Kongresu Balkanske bicklističke unije (BCU) u Beogradu, da se promeni termin seniorskog Šampionata Balkana u drumskoj vožnji ali nije dobila konkretan odgovor.

- Termin 22. jun ne odgovara skoro ni jednog balkanskoj federaciji jer je se tog dana završava trka „Kroz Srbiju“ na koju će najjače ekipe poslati Bugari, Rumuni, Grci, Turci... i naravno mi – kaže Branko Banović, predsednik BS Srbije. – Insistirali smo da se na licu mesta odluči o novom terminu, ali nije postignut dogovor i ostalo je da naknadno Tehnički komitet BCU odluči da li će doći do promene termina. Organizator Balkanijade je Sarajevo. Balkansko prvenstvo za mlađe kategorije u drumskoj vožnji biće od 5. do 7. jula u Bugarskoj, dok će Balkanijadu u planinskom biciklizmu organizovati Makedonci.

Kongres BCU nije prihvatio zahtev BS Srbije za zamenu člana Tehničkog komiteta BCU iz Srbije. BSS je, naime, predložio da umesto Dragana Dostanića nekadašnjeg predsednika BSS i biciklističkog radnika iz Čačka, u Tehnički komitet BCU uđe olimpijac i dvostruki pobednik trke „Kroz Srbiju“ Rajko Čubrić, član UO BSS, ali je tumačenje bilo da se funkcija u tom telu BCU vezuje za ime i da ne može da dođe do promene dok ne istekne četvorogodišnji mandat Dostaniću.

- Marko Pročikević, generalni sekretar Balkanske biciklističke unije, srpski internacionalni komesar za doping kontrolu, izvanredno je organizovao Kongres BCU u hotelu „Balašević“ u Rakovici i zaslužuje sve čestitke - naglasio je Banović.- Naša delagacija, ali i član UO BSS Miodrag Vuleta i selektor za drumski biciklizam Radomir Pavlović, imali su dosta bilatelarnih susreta u toku Kongresa BCU, pre svih sa potpredsednikom Evropske biciklističke unije (UEC) legendarnim ruskim biciklistom Gusjatnikovim i generalim sekretarom UEC Italijanom Enrikom dela Kazom. Voleli bismo da u Srbiji ove godine ugostimo delegaciju Evropske biciklističke unije na čelu sa predsednikom Davidom Lapartienom, istaknutim francuskim biciklističkim i olimpijskim zvaničnikom. Pojedini programi BSS imaju dosta dodirnih tačaka sa programima UEC i želeli bismo da konkurišemo za sredstva i pomoć o čemu bismo razgovarali u toku posete Lapartiena.

Ovo je druga godina da se Kongres BCU održava u Beogradu. Idući domaćini će biti Bugari 2015. Predsednik BCU je turski biciklistički zvaničnik Emin Muftuoglu.