XS
SM
MD
LG

Tamiš plavi - Djokić osujetio valjevsku podvalu

U prvom susretu poslednjeg kola, prvog kruga Svislajon lige košarkaši Tamiš Petrohemije su, na svom parketu savladali starog znanca iz Prve B lige Metalac iz Valjeva, tesno (67:64), ali zasluženo, Vodili su od početka do kraja, renomirani protivnik, je samo u jednom trenutku stekao minimalnu prednost (57:59). Gosti, predvođeni Vladom Đurovićem, trenerskom institucijom na klupi su bili favoriti iako je Tamiš u prethodnoj trci, u nižem rangu prvi stigao na cilj. Valjevci, s pravom nišane “supericu”, Pančevci, na sve načine pokušavaju da naprave “bežaniju” iz zone sumraka. Onaj ko poznaje prilike u našoj košarci rekao bi koliko para toliko i muizke. Potvrda i posle utakmice, na konferenciji za štampu više TV kamera i novinara iz Valjeva. Put učenika trenera Dragana Nikolića do pete, u ovom trenutku najvrednije pobede u prvenstvu biop je trnovit.
Do nje su stigli posle velike borbe i odbrane za čistu desetku, gotovo do fanatizma. Prilog tome Bojan Stajić, u koga su se i te kako uzdali se povredio, na žalost na duže vreme, već u 12. minutu, malo je trebalo da i orijaš Đorđo Đorđić posle jedne požrtvovane intervencije zatraži pomoć lekara.
Gleoaci, u velikom broju, pravi – šesti igrač domaćina (u Valjevu je atmosfera ipak paklenija) su videli dva različita poluvremena. Prvo u kome su domaći igrači držali sve konce u svojim rukama i drugo, kada je ipak kvalitetniji gost nastojao da napravi preokret. S pravom može da se kaže da je valjevsku podvalu osujetio Dejan Đorđić, momak koji je odigrao, možda i utakmicu života. Uz indeks 41, bio je ne samo najefinasniji igrač na utakmici već i prvi skakač (13 skokova, 12 u odbrani). “Municiju” je trošio krajnje racionalno, sa linije slobodnih bacanja nepogrešiv 6-6, sa poludistance svaka druga 6-3, dalekometno i bolje od toga 10-6. Stiče se utisak, stručnjaci su tu da nas demantuju, a bilo ih je dosta na utakmici, da su se košarkaši Tamiša, početkom drugog poluvremena, uplašili velike prednosti (44:29 u 22.minutu). Gosti su bili zreli da “puknu” bez prvog centra Radomira Marojevića, ali su u naredna četiri minuta Valjevci napravili seriju 2:11 pa je plimu (+15) zamenila oseka (+6).
Do kraja se prednost i istopila, četiri minuta pre kraja (57:57) da bi zahvaljujući Atanackoviću, “sa crte” u nastavku priče Metalac prvi (i jedini put) na utakmici ostvario “višak” od dva poena. Na smaom kraju, kao i tokom čitavog susreta Đokić je nepogrešiv, nije mu zadrštala ruka na liniji slobodnih bacanja. Atanackoviću i Teodosiću, na drugoj strani jeste. Pre velikog odmora (18.minut) malo su se “zaigrali” centri Đorđo Đorđić i Radomir Marojević, preterali u provociranju, bespotrebnom, na sredini terena pa su pre vremena morali u svlačionicu.
Prva pretpostavka bila da su “Tamišari” više profitirali, druga - praktična ipak niko. Po završetku utakmice svi se složili da je pobeda Tamiša zaslužena, da su je više želeli, da su nametnuli svoj način i stil igre – sproji.
Ključ utakmice držao Đokić, kalauz po kazivanju trenera Nikolića ipak držao Jovan Teodosić: - Jurili smo ga na tarenu, saterali u čošak pa je postigao samo Tri poena. Poršle sezone na našem parketu on osmlja poena – mi pobedu , a u Valjevu neuhvatljiv sa 35 poena i zna se slavnje Metalca.
Uz Atanackovića jedini i to za drugo poluvreme “plus” u redovima poraženih mogao da dobije samo Vuksan Gagović: - Čestitam Tamišu na pobedi i požrtvovanju. Mi smo počeli slabo, dekoncentrrisano, gotovo bezvoljno, da bi nas Đokić potpuno razoružao. U Nastavku smo malo utegli odbranu, zaigrali brže, na kraju, uz malo sreće mogli i do produžetaka. Dejanu Đokiću je, na konferenciji za štampu bilo gotovo neprijatno: - Velika pobeda za nas, ohrabrenje pred seriju teških utakmica, na početku drugog dela prvenstva jer igramo sa ekipama iz vrha. Hvala publici na podršci, nadam se da su uživali u zanimljivoj i borbenoj, ne toliko kvalitetnoj utakmici. Odlučio je voljni momenat koji je bio na našoj strani. Pridružio se čestitkama pobedniku i veliki zanlac Vlade Đurović: - Zasluženo je domaćin slavio mada je rezultat mogao biti i drugfačiji da Ljubojević, na samom kraju nije promašio čist zicer. Govorio sam igračima, izgleda u vetar, pre utakmice da svaki rezultat u kome je “plafon” pobednika ispod 70 poena na strani Tamiša, koji igra sporiju igru. Uspeli su da nas “umrtve”. U mojoj ekipi je bio mnogo igrača sa malim učinkom, morali bi da se zabrinu uz podatak da je naš najbolji igrač u poslednjih par utakmica Atanacković, momak koji je poslednji došao. U malom smo padu forme, ali treće mesto, koje nam je cilj, je i dalje na dohvat ruke. Dodao je: - Đokić je sjajno odigrao, igraće verovatno još dobrih utakmica, ali ovako nešto je neponovljivo.
Pričao je, nadugo i naširoko trener Dragan Nikolić: - Ponosam sam na igrače, nadvisili su sebe. Pobedio je inat. Valjevo je košarkaška insitucija, pogledajte samo mašineriju koja ih prati (mediji- primedba SaM), redovno pune tribine, ali nismo ni mi Salaš iz Malog rita. Tamiš Petrohemnija je ozbiljan klub, koji će vremenom svi početi da respektuju. Radostan sam i tužan u isto vreme jer smo, tako bar kaže prve infoprmacije za duže vreme ostali bez Stajića, koji nam je preko potreban u narednom kolu protiv Ergonoma. Imao i Nikolić “aneks”: - Šteta što nije bilo TV prenosa, da čitava Srbija, ne samo naši gledaoci, kojima se zahvaljujem na podršci, vide da i klubovi koji su tek ušli u ligu znaju da igraju. Utakmica je bila prava prvenstvena, borbena, do samog kraja rezultatski neizvesna. U svoje vreme sam se radovao kao osnovac kad je Đurović vodio Zadar, novi izazov voditi ekipu protiv njega. Ima Tamiš dobar tim, nadam se da smo to i pokazali.

Rezultat: Tamiš Petorhemija – Metalac 67:64, po četvrtinama  (16:15, 24:14, 10:15, 17:20). Igrano u Pančevu - Dvorana Strelište, Gledalaca: 600, Sudije: Ilija Belošević (Beograd), Milija Vojnović (Novi Sad) i Aleksandar Glišić (Beograd).

Tamiš: Pasuj, Đokić 30 (6-6), Vujačić 2, Stajić 6 (2-2), Perak 9, Đorđić 2 (2-2), Jovičić 2, Mihajlović 8, Stanojević 6 (2-2), Barošević, Ivanić 2 i Babić.
Metalac: Tanasković 8, Đukanović, Teodosić 3 (2-1), Ljubojević 8, Đorđić, Beljić, Atanacković 18 (6-5), R.Marojević 10 (2-2), D.Marojević 2, Mičević 2, Birčević i Gagović 13 (3-2).


Borac 89 : 92 Radnički 034 Group
Radnički Invest Inž. 61 : 66 Lions
Sloga 91 : 84 Napredak Rubin
Vizura 84 : 72 Ergonom
Tamiš Petrohemija 67 : 64 Metalac
Zdravlje Actavis 78 : 65 Mašinac
Mega Hypo Leasing 87 : 89 Novi Sad
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 13 11 2 24
2 Lions 13 11 2 24
3 Metalac 13 9 4 22
4 Napredak Rubin 13 8 5 21
5 Ergonom 13 8 5 21
6 Radnički 034 Group 13 7 6 20
7 Mega Hypo Leasing 13 7 6 20
8 Tamiš Petrohemija 13 5 8 18
9 Mašinac 13 5 8 18
10 Vizura 13 5 8 18
11 Sloga 13 4 9 17
12 Novi Sad 13 4 9 17
13 Radnički Invest Inž. 13 4 9 17
14 Zdravlje Actavis 13 3 10 16