XS
SM
MD
LG

Jedan minut pravde nedovoljan za prekid zvezdinog proleća

Ratničkim pristupom utakmici u Valjevu protiv Metalcac- Farmakoma Crvena zvezda –Telekom jelako došla do bodova (85:66) potvrdila moć, nažalost košarkašku najmanje, „obradovala Srbiju“ pokazavši spremnost da narednog juna još jednom u u novom milenijumu  pokuša da skine s trona bezobrazno neprikosnoveni  Partizan-NIS.

Žestoki fajt crveno belih pred krcatim gledališetom hale sportova „15.septembar“ sankcionisan je sa   četiri lične greške u prvom minutuN  Nelsona(2), Dženkinsa i Lazića, dovoljan za vođstva domaćina 6:4. Usledio je (ne)očekivani obrt. Zvezda ništa nije promenila u igri, tukli su domaćina ko vola u kupusu, aili su pištaljke utihnule. Sistematsko sakaćanje Metalca i favorizovanje pretendenta na titulu, jednom neznalice –uvek neznalice Ličine iz Zrenjanina, ali i momka do skora sa oreolom poštenog internacionalca za fajnal for u Milanu  za koji dan  Milivoja Jovčića, bilo je šokantno. Do prvog odmora suđenja su još samo dva faula lideru, da bi posle toga šou na nivou prisutnog u Valjevu cirkusa „Medrano“ sa bardovima crveno belog glumatanja Katićem i Simovićem bio upotpunjen. Sa polovinom tima  bližeg  bolničkom krevetu nego li košarkaškom terenu  domaćin  se praćakao kao upecana riba na suvom, prinuđen da  mirno sačeka egzekuciju i overu unapred upisanog poraza, kao posledice  dominacije predodređenih za toliko još uvek samo željenu titulu.

Sudijske odluke koje vređaju inteligenciju svakog iole košarkaški obrazovanog gledaoca donelo je tatalan raspad igre domaćinu i dominaciju crveno belih odslikanu u  u skoku (32:22),  sa  čak 14 osvojenih lopti  posle promašaja u napadu. Žestok fajt bezbroj kontakata ranjeni valjevski tim nije izdržao. Ogroman prostor za otvorene  šuteve  za tri poena, na kraju valorizovan  sa 50  odsto uspešnosti(18:9) pored skoka bio je ključni faktor na putu do 7. uzastopnog  trijumfa, za nastavak nikad ovako rascvetanog "zvezdinog proleća"

Nemoć je donela očekivani egoizam pojedinaca u Metalca nezamisliv u kolektivnoj igra kakva je košarka. Uz to nije izostala prepoznatljiva pasivnost u izvršavanju  odbrambenih zadataka,  i po ko zna koji put  dokazani  limit  pojedinaca u timu domaćina bez namere da spreči dominaciju svemoguećeg Marjanovića,mvp-ja lige i meča u Valjevu.

Kod Metalac –Farmakoma Dragan Kruščić sa 18 indeksnih poena  stopostotnim učinikom za dva(3-3) i sa linije slobodnih bacanja(7-7) je bio meta  odbrane crveno belih,  pet puta je fualiran kao i  organizator  igre valjevskog tima  Vukašin Aleksić  i prvi skakača Metalca, i jedan od najboljih napadača   Marko Čakarević.

- Zvezda je pokazala u Valjevu  zašto je lider Superlige. Sticajem okolnosti, povrede, i bolest  pojedinaca su doprineli da ne pružimo svoj maksimum, iako smo to svi želeli. Nismo imali pravi odgovor  na visok nivo  zvezdine odbrane. Morali smo da im se suprotstavimo  mnogo čvršće i odlučnije, i naravno da igramo mnogo više timski  u oba smera.

I pored vođstva Zvezde na poluvremenu 44:31 bilo je evidentno da ima prostora u igri da se odigra u nastavku mnogo bolje nego u drugoj četvtini.

-Kao i protiv Partizana silidno smo otvorili meč, a na poluvremenu je bio dogovor da što je moguće više energije uložimo pre  svega u odbrani svog koša, a u napadu da  bude  više organizacije i saradnje. U pojedinim trenucima kao u 27. minutu kada smo prišli na minus 9(45:54) činilo se do možemo  da ugrozimo lidera, ali su dalje nismo mogli. Usledile su  trojke  Simovonovića i Lipoveja za  naš kraj.

Život za teče dalje,  u subotu  stiže  FMP.

-Ne znamo još ko će nam sve  nedostajati u u meču sa  pobednikom KLS. Veliki su nam dužnici i učinićemo sve da im   sa kamatom vratimo sve dugove. To je deo naše dužnosti i obaveza prema  odanoj valjevskoj publici –zaključio je Kruščić.

Poslednja vest je da je posle duela sa odbranom Zvzede Bojan Bakić povredio koleno, a prve lekarske pretrage ukazuju da sigurno neće igrati u subotu protiv ove sezone za Metalac još nepobeđenog FMP-a.

Dragan Kruščić medju retkima uspešan protiv lidera u Valjevu


14 .kolo Superliga
Borac Mozzart Sport 81 : 83 Radnički
Mega Vizura 82 : 92 Partizan NIS
FMP 76 : 61 Crnokosa
Crvena zvezda Telekom 90 : 53 Metalac Farmakom
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 14 13 1 27
2 Crvena zvezda Telekom 14 11 3 25
3 Mega Vizura 14 9 5 23
4 Radnički 14 8 6 22
5 FMP 14 5 9 19
6 Metalac Farmakom 14 4 10 18
7 Crnokosa 14 3 11 17
8 Borac Mozzart Sport 14 3 11 17