XS
SM
MD
LG

Sjajni rezultati Sofije Simović, karatistkinje iz Deča

 

Veliki borac nežnog srca

   Sofija Simović (14), iz Deča, učenica OŠ „Dušan Jerković - Uča“, članica Karate kluba UNSU iz Batajnice, odavno je stekla „ime u ugled“ ovom sportu. Rezultati u borbama sve su bolji, a kolekcija medalja svebogatija.

   - Za sada ide sve po planu - ističe Sofija - Nakon osvajanja bronzane medalje na Prvenstvu Balkana i odličnih rezultata na Prvenstvu i Kupu Srbije, ali i na medjunarodnim takmičenjima u Madjarskoj, Crnoj Gori i Italiji u 2013. godini, usledio je ništa slabiji nastavak i ove godine. Uspela sam da se izborim za mesto u nacionalnoj selekciji u kategoriji kadeta (do 54 kilograma). Treba imati u vidu da se takmičim sa rivalkama, koje su i do dve godine starije. Naporan rad i ove godine dao je rezultate: na vrlo jakom turniru u Madjarskoj (mart), u konkurenciji takmičara iz 14 zemalja, osvojila sam zlatne medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Nešto kasnije na „Croatia opon 2014“ bila sam drugoplasirana u pojedinačnoj konkurenciji. Usledio je tradicionalni. Medjunarodni turnir u Čačku i nove medalje: zlatna u ekipnoj, odn. bronzana u pojedinačnoj konkurenciji. Svi ovi rezultati učvrstili su moje mesto u nacionalnom timu. Najveći izazov u dosadašnjoj, osmogodišnjij karijeri iomala sam nwedavno u Turskoj. Na 12,. Regionalnom prvenstvu Evrope, od 4. do 8. juna u Izmiru osvojila sam peto mesto. Ovi nije mali uspeh, s obzirom da su takmičili zajedno juniori i kadeti. Par dana kasnije, učestvovala sam na 19. Balkanskom prvenstvu za decu u Istambulu, koje mi je donelo novu medalju srebrnog sjaja. Ovde nije bio kraj uspesima tokom meseca juna: na Kupu Srbije 22. juna u Futogu osvajam dve najsjajnije medalje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

   Šta dalje?

   - Letnji raspust ću iskoristiti za odmor, ali i pripreme - nastavlja Sofija Simović - U julu imam reprezentativne pripreme, nešto kasnije i zajedničke pripreme boraca iz šest zemalja u Baru, kako bi što spremniji dočekali novu sezonu, koja počinje u septembru. Od većih takmičenja do kraja godine imaću: Prvenstvo Beograda (oktobar), Prvenstvo Srbije i medjunarodni turnir u Italiji (novembar), a u decembru Balkanijada u Bugarskoj. Nadam se da ću na tim takmičenjima postići rezultate, koji će mi otvoriti vrata za Prvenstvo Evrope 2015. godine u Švajcarskoj i Regionalnom prvenstvu u Francuskoj.

   Svojevremeno sigovorila „Vidimo se na Olimpijadi 2020. u Tokiju“. Da li još uvrek važi?

   - Ništa ja tu ne bi menjala! To mi je krajnji cilj! A to tada, škola mi je na prvom mestu. Sedmi razred sam završila sa odličnim uspehom - 5,00! Ovom prilikom zahvaljujem se podršci drugara iz škole, koji su uvek uz mene.

 

 

Sofija Simović