XS
SM
MD
LG
25.12.2009 N.Pavlović

Održana sednica Izvršnog odbora FS Podunavskog okruga

Predsedavajući, predsednik FS Podunavskog okruga Slobodan Tošić, predložio je osam tačaka dnevnog reda, što je jednoglasno i prihvaćeno. Prvo je usvojen zapisnik sa predhodnog IO i zapisnik sa redovne skupštine, a onda se prešlo na usvajanje izveštaja direktora liga, koje vodi okružni savez. Prvo se razmatrao izveštaj takmičenja seniorske lige, kojom je rukovodio direktor Pantelija Nikolić. Posle prvog dela takmičenja, prvo mesto je zauzeo bivši Srpskoligaš, Železničar iz Smedereva sa 38. bodova, dva manje ima Napredak iz Markovca i Železničar iz Kusatka koji je sakupio 33. poena. Pa se i u prolećnom delu takmičenja, očekuje borba ove tri ekipe za plasman u zonsku ligu. U pisanom izveštaju Nikolić je istakao.

 

Predsednik Slobodan Tošić i sekretar Bojan Đulić, prave akciju "U svakom naseljenom mestu fudbalski klub"

-Kao direktor takmičenja, u okviru svojih ovlašćenja, datih od strane IO FS Podunavskog okruga, samostalno sam donosio odlike: delegiranje službenih lica, registraciju odigranih i prekinutih utakmica, rešavanje žalbi klubova, rešavao disciplinske prekršaje igrača i klubova, kao i službenih lica, po disciplinskom pravilniku FS Srbije. Samo tri utakmice su završene pre regularnog vremena. U Krnjevu: Jedinstvo- Udarnik iz Lozovika, prekid u 75. minutu kod rezultata 2:1, zbog fizičkog napada gostujućih igrača na sudiju utakmice. U Radincu: Mladi radni-Udarnik iz Lozovika 9:1, prekid u 47. minutu, gosti ostali sa manje od osam igrača. U Smederevskoj Palanci: Radnik- Lunjevac 1:3, prekid u poluvremenu susreta, zbog napada na sudiju utakmice. Treba istaći korektan odnos klubova, koji su dali veliki doprinos da se prvenstvo odvija u regularnim uslovima. Podmlađena lista sudija apsolutno je odgovorila na postavljene zadatke i da trend podmlađivanja treba nastaviti. Bilo je i problema, posebno kada su službena lica otkazivala odlazak na utakmice, a KUS bi trebao više pažnje da posveti obuci delegata, često se dešavalo, da ne obavljaju svoju dužnost kako treba. Ali i pored toga, mogu da budem zadovoljan jesenjim delom takmičenja istakao je Pantelija Nikolić direktor Podunavske okružne lige.

Izveštaj je usvojen sa primedbom koju je dao Dobrica Radišić, sa argumentima da neke sudije nisu imale minimum glavnog sudije dve utakmice, a to je po propisima obaveza da bi mogli da budu rangirani. Na to je Nikolić odgovorio, da su to mlade i neiskusne sudije, koje su  tražili da ne mogu još da vode susrete.
U ingirenciji okružnog saveza, je i takmičenje mlađih selekcija ( omladinci i pioniri ) svrstani u dve grupe. Brigu o grupi A vodio je Slaviša Mitrović iz Smedereva, a jesenje titule i u  omladinskoj i pionirskoj konkurenciji, pripala su Mladom Radniku iz Radinca. U grupi B Živodrag Budimkić iz Smederevske Palanke, koji je saopštio, da su prvi kroz cilj u omladinskoj konkurenciji prošli mladići Šumadije iz Azanje, a kod pionira ta čast je pripala Jedinstvu iz Krnjeva.

Predsednik i sekretar OFS Smederevo, Stanimir Trailović i Dobrica Radišić, članovi Izvršnog odbora FS Podunavskog okruga.

Kada se govorilo o ostvarenim rezultatima klubova sa teritorije Podunavskog okruga, sekretar saveza Bojan Đulić, sačionio je izveštaj sa tabelama. Učinak Smedereva u Jelen super ligi može da se prihvati kao zadovoljavajući, dele sedmo mesto sa ekipama Borca iz Čačka i Javora iz Ivanjice. Međutim, brine plasman Jerine iz Smedereva u Prvoj ženskoj ligi, koja je sakupila samo šest bodova. I u srpskoligaškoj konkurenciji, postoji briga. Morava iz Velike Plane na predposlednjem mestu ima po šest bodova manje od FAP iz Priboja i Šumadije iz Aranđelovca, odnosno po sedam od Radnički Stobeksa, Slobode iz Čačka i Sloge iz Petrovca. Prvi deo takmičenja u zonskoj ligi Dunav, pripao je ekipama, koje su protekle godine igrale u okružnim ligama. Tako je jesenji prvak Seljak iz Mihajlovca, koji bod više od Šapina, dva od Partizana iz Bumbarevog brda. Još četiri kluba se takmiče sa ove teritorije. Jasenica 1911 iz Smederevske Palanke je šesta sa 28 osvojenih bodova, Vrbovac ima 23, Crvena zvezda iz Suvodola 14, a dok brine učinak Selevca, sa 7. bodova i poslednja pozicija koju deli sa Železničarom INON iz Požarevca. U Drugoj futsal ligi Zapad, ekipa Partenona prezimeće na trećem mestu, učinak je bod manje od vodećih klubva, Kraljeva i Kolorada iz Gornjeg Milanovca. Treba još reći da na teritoroji okruga, postoje tri opštinske lige, stim što Smederevo ima dve grupe. Kod njih u grupi Šumadija, prvak je Podunavac iz Udovica, a u grupi Morava, Osipaonica. U opštinskoj Jaseničkoj ligi OFS Smederevska Palanka prvo mesto dele Glavaš iz Glibovca i Proleter iz Male Plane, a dok je u OFL Velika Plana prvak Mladost iz Novog Sela.

Izveštaj o radu udruženja trenera, dopunjen je izveštajem selektroa Podunavskog okruga, Srđana Trailovića i aktivnostima mlađih selekcija i odigranih utakmica sa drugim okruzima. U Velikoj Plani odigrane su tri selektivne utakmica. FS Podunavskog okruga sa FS Braničevskog okruga, za igrače rođene 1995. godine, kao i isto godište selekcije FSRZ Srbije sa FSRI Srbije. Bila je i utakmica za 1998. godište, “Podunavsko-Braničevski okrug”- “Mačvansko- Kolubarski okrug”. U Kolarima je bila selekcija 1998. godišta, a dok je Smederevo bilo domaćin igračima 1996 i 1997. godište, u kojoj su snage odmerili predstavnici FSRZ Srbije i FS Vojvodine. Mihajlovac je bio domaćin igračima 1998 godišta iz Podunavskog i Braničevskog okruga. Mlađi grači iz Podunavskog okruga, učestvovali su i na dopunskoj selekciji u Loznici za reperezentaciju FSRZ Srbije, kao i na utakmici u Topoli, kada su se sastale grupe Dunav i Morava. O radu udruženja sudija, u svom izveštaju predsednik Zoran Mladenović izneo je sledeće činjenice.
-Održana su dva redovna i dva dopunska seminara, na kojima su učešće uzeli i Milojko Simić predsednik UFS RZS i Dragan Živanović predsednik KUS-a UFS RZS. Tokom godine zvanje sudije druge kategorije dobili su: Zoran Široki iz Smedereva, Aleksandar Mihajlović iz Velike Plane i Vladimir Kojadinović iz Smederevske Palanke i oni se sada nalaze na listi zonske lige. Na viši stepen takmičenja, Prvu ligu Srbije, napredovao je i Radomir Ranković iz Smedereva. Radilo se i na omasovljenju sudijskog kadra, pa je 41. polaznik završio školu suđenja.

Direktori liga, Slaviša Mitrović – grupa A, Živodrag Budimkić- grupa B i Pantelija Nikolić – Podunavska okružna liga senira.

Prilikom usvajanja plana i programa za narednu godinu, predsednik Slobodan Tošić, poseban je istakao akciju “U svakom naseljenom mestu fudbalski klub” i da bude zastupljen rad sa mlađim selekcijama. Posebna pažnja biće posvećena školskom fudbalu, kao i formiranju klubova malog i ženskog fudbala i stalnom usavršavanju trenera i sudija. Usvojen je plan i program rada, kao i finansijski plan za narednu godinu. FSRZ Srbije, zatražio je od okruga mišljenje o izmeni i dopuni svog statuta. Podunavci su prihvatili čl 31. da svi okružni i gradski savezi daju po četiri predstavnika u skupštinu, ako to ne menja braj članova u FSS. U 39 članu, imali su primedbu, na zamenu 1/3 članova Izvršnog odbora, koji predlaže predsednik saveza. Prihvaćen je predlog uz dopunu, samo između dve izborne skupštine. U istom članu prihvaćen je i predlog, da u Izvršnom odboru moraju biti zastupljeni svi okružni i gradski savezi, kao i udruženja trenera i sudije, sa po najmanje jednim predstavnikom.
N.Pavlović

                     U SVAKOM NASELjENOM MESTU FUDBALSKI KLUB

Na teritoriji FS Podunavskog okruga, ove godine se ne takmiči čak 10 klubova. Sa teritorije Smedereva to su: Jedinstvo i Carina iz Smedereva, Šalinac i Seljak iz Dobrog Dola. U OFS Smederevska Palanka, bez lopta su Grčac i Stojačak, a u Velikoplanjanskoj opštini, Obilić iz Starog Sela, Bresje, Livadica iz Donje Livadice i Šumadinac iz Kupusine.


30 .kolo Podunavski okrug
Šumadija 4 : 0 Mladi radnik
Mladi borac 2 : 3 Napredak
Udarnik 4 : 3 Cerovac
Železničar (S) 2 : 0 Lunjevac
Radnik 5 : 3 Omladinac
Sloboda 2 : 4 Sloga
Budućnost 3 : 0 Železničar (K)
Jedinstvo 3 : 1 Drugovac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (S) 30 24 4 2 76
2 Napredak 30 23 6 1 75
3 Železničar (K) (-3) 30 15 3 12 45
4 Cerovac 30 14 0 16 42
5 Omladinac 30 13 3 14 42
6 Sloboda 30 12 5 13 41
7 Budućnost 30 12 4 14 40
8 Mladi borac 30 12 3 15 39
9 Sloga 30 11 5 14 38
10 Mladi radnik 30 11 5 14 38
11 Jedinstvo 30 11 4 15 37
12 Lunjevac 30 10 7 13 37
13 Udarnik 30 12 1 17 37
14 Drugovac (-1) 30 11 3 16 35
15 Šumadija 30 10 3 17 33
16 Radnik 30 8 6 16 30