XS
SM
MD
LG

Streljačka družina Novi Sad najbolji klub u Srbiji

Strelci, streljački radnici i prijatelji družine Novi Sad proslavili su na maloj svečanosti  u novosadskom Spensu veliku uspeh, osvajanje dve značajne titule u 2009: Streljačka družina Novi Sad je prema odluci Streljačkog saveza Srbije najuspeniji klub u prošloj sezoni, a Nemanja Mirosavljev, olimpijac Novog Sada je najuspešniji strelac u muškoj konkurenciji.
- Nama je posbeno drago što ćemo ove dve značajne titule nositi i u 2010. koja je i godina jubileja, jer će naš kolektiv ove godine proslaviti 220 godina od osnivanja – istakao je Nemanja Mirosavljev koji je i predsednik Streljačke družine Novi Sad. – U minuloj sezoni bilo je mnogo uspeha i lepih rezultata, izdvojio bih moje dve srebne medalje sa Mediteranskih igara u Peskari kao i trofeje koje smo osvojili Dragan Marković i ja kao članovi reprezentacije Srbije na EŠ u Osijeku prošle godine kada smo bili šampioni Evrope MK puškom 60 metaka ležeći, i ovaj uspeh mi je posebno drag. Potom smo osvojiloi i ekipnu bronzu MK puškom  3 puta 40 metaka. Srebrnu medalju donela je i članica naše družine Gordana Miković - Mučibabić sa Olimpijskih igara gluvih na Tajvanu.

Mirosavljev je proglašen i za najboljeg sportistu Novog Sada a dobitnik je i priznanje od Pokrajine Vojvodine. Brojne ugledne zvanice, pozdravila je i sekretar za sport i omladinu Novog Sada Sonja Končar - Ničić, istakavši da je družina Novi Sad na najbolji način, rezultatima i radom brojnih entuzijasta i sportskih radnika, afirmisala svoj grad i poželela uspeh i u godinu kada se proslavlja značajan jubilej u okvirima celokupnog srpskog sporta.
Streljačku družinu Novi Sad osnovala je 1790.  grupa građana sa željom da se bave sportom i među osnivačima bilo je Nemca, Srba i Mađara. Bilo je ovo, ujedno, i prvo udruženje sa čvrstom strukturom i pisanim prvilima na ovim prostorima.
-  U godini jubileja pripremamo nekoliko sportskih manifestacija, od kojih je najvažnija interanacionalni turnir u junu – istakao je direktor kluba Zvonko Šabanović. – Takođe, organizovaćemo i niz pratećih kulturnih programa, a najinteresantnija će, svakako biti izloža oružja, sportskog i vojničkog i streljačke opreme. Nadamo se i da će družina Novi Sad, uz pomoć i saradnju sa gradskim društveno sportskim organizacijama uskor dobiti i novo strelište i, tako, trajno rešiti veliki problem streljačkog sporta, nedostatak objekata.

Streljački družina Novi Sad je jedan od najuspešnijih srpskih kolektiva. Olimpijske medalj osvojili su članice ovog kluba Aleksandra Ivošev (zlato i bronza u Atlanti 1996.) i Aranka Binder (bronza u Barseleoni 1992.). Mnogi strelci ovog kolektiva su osvajali svetske i evroske medalje. Svečanosti  su prisustvovali veterani Valerija Sabatka, Branislav Lončar, Dušan Epifanić i mnogi drugi, kao i predsednik Streljačkog saveza Vojvodine Atila Čenger, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Boris Barjaktarović, direktor SPC Vojvodina Zvonimir Kaprocki, predsednik Biciklističkih saveza Vojvodine i Novog Sada Nebojša Subić i druge ugledne zvanice i brojni predstavnici medija. U delegaciji Streljačkog saveza Srbije bili su olimpijci Goran Maksimović i Srećko Pejović, samostalni stručni saradnici SS Srbije. Mnoge zvanice ogledale su se na kraju svečanosti i u gadjanju iz laserske puške.