XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Smiljanić treći na „Velikoj nagradi Peraci“ u Beogradu

BEOGRAD, 8. jun (Info centar).- Nemanja Smiljanić, reprezentativac Grofa iz Kališta kod Požarevca, osvojio je treće mesto na međunarodnoj „Velikoj nagradi Peraci“ u gađanju glinenih golubova – trap na strelištu „BG sportskog centra Kovilovo“ u Beogradu.

U meču za bronzu savladao je sa 12:11 Zorana Jakšića reprezentativca beogradskog Rikošeta. Smiljanić je prošle godini pobedio u juniorskoj konkurenciji.

Zlatna medalja pripala je Slovaku Vladimiru Slamki koji je u finalu finala savladao sa 14:11 Slovenca Boštjana Mačeka.

U ekipnoj konkurenciji, prva selekcija Srbije u sastavu Smiljanić, Jakšić i Pavlović zauzela je visoko treće mesto.

Dame su gađale 75 golubova bez finala i pobedila je Slovakinja Lucija Borova, dok je najbolji junior bio Radovan Prstek iz Slovačke. Lepe plasmane zabeležila su dvojica srpskih juniora. Dušan Nikolić je bio četvrti, a Viktor Bereta italijanski junoša koji gađa za Srbiju – peti.

- Ukupno je učestvalo 35 strelaca iz šest zemalja - Slovačke, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Rusije i Srbije i možemo da budemo zadovoani odzivom – istakla le Svetlana Stanković – Vujčić generalni sekretar Streljačkog saveza za leteće mete Srbije i zahvalila se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj podršci programima saveza.- Raduju i čestitke za dobru organizaciju takmičenja. Gosti su obećali da će doći i na međunarodni turnir “Velika nagrada Beograda – memorijal Milan Šotra” od 3. do 5. oktobra.

Za ulazak u seniorsko finale bilo je potrebno 115 golubova. U osnovnom delu najbolji je bio Boštjan Maček iz Slovenije sa 120, a u polufinale su se još plasirali Slovaci Filip Marinov (119), Roman Cavara (118) i Vladimir Slamka (115) kao i dvojica srpskih mladih strelaca Nemanja Smiljanić (117) i Zoran Jakšić (116).

U polufinalu na 15 golubova, odmah je otpao Marinov sa osam golubova. Sa 14 golubova u meč za zlato odmah se plasirao Slamka. Za ulazak u meč za zlatnu medalju su raspucavali Maček (13) i Zoran Jakšić (13), gde je bio bolji Maček (1:0). Za plasman u meč za bronzanu medalju raspucavali su Cavara (12) i Smiljanić (12). Srpski reprezentativac je bio uspešniji (2:1) i otišao u meč za treće mesto protiv Jakšića.

Konačan plasman, trap – seniori: 1. Vladimir Slamka (Slovačka), 2. Boštjan Maček (Slovenija), 3. Nemanja Smiljanić, 4. Zoran Jakšić (obojica Srbija), 5. Roman Cavara, 6. Filip Marinov (obojica Slovačka) itd.

Seniorke: 1. Licia Borova (Slovačka) 69, 2. Ana Baban (Hrvatska) 54,3. Nina Slamkova (Slovačka) 54, 4. Aleksandra Maljković 51, 5. Nikolina Blagojević (obe Srbija) 51 golub.

Na “VN Peraci” se takmičilo i sedam timova. Najbolji je bio tim Slovačka 1 (Cavara;Marinov, Dudo) sa 348 golubova, na drugo mesto sa 331 metom se plasirala ekipa Slovačka 2 (M. Slamka, Dorbni, Kovačik), dok je treća bila ekipa Srbija 1 (Smiljanić, Jakšić, Pavlović) takođe sa 331 metom, ali slabijom poslednjom serijom.

U konkurenciji juniora se takmičilo deset strelaca. Posle finalnih borbi najbolji je bio Radovan Prstek iz Slovačke, drugi je bio Ivan Karabalić iz Hrvatske, a treći Mihal Slamka iz Slovačke. Četvrti je bio naš mladi junior Dušan Nikolić, peti Italijan Viktor Bareta koji gađa za Srbiju, dok je šesto mesto osvojio Adrian Drobni iz Slovačke.