XS
SM
MD
LG

Marko Đokić prvi doplivao do časnog krsta

U okviru obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje na gradskoj plaži u Trsteniku održano je treće po redu plivanje za bogojavljenski krst. Do časnog krsta, stazom dugom 33 metra, prvi je stigao Marko Đokić iz Jasike.

Marko Đokić osvajač časnog krsta u Trsteniku

„Bila mi je čast da uzmem učešće u plivanju za Bogojavljanski krst. Moji utisci poklapaju se sa utiscima ostalih vitezova- koliko god da je voda hladna, osećaj je veličanstven. Svi su bili hrabri, ja sam samo prvi doplivao do krsta“, rekao je Đokić

Prema rečima Stevana Đakovića, zamenika predsednika Opštine, tradicija plivanja za bogojavljenski krst u Trsteniku bila je prekinuta 1948. godine, a obnovljena je pre tri godine.

„Zadovoljstvo mi je što smo, kao lokalna samouprava, pokrovitelj ove manifestacije i što pomažeme obnavljanju ove lepe tradicije. Svi hrabri momci koji uzimaju učešće u Bogojavljenskom plivanju, i pored toga što su uslovi za plivanje jako teški, pokazuju snagu naše vere i zato su danas svi pobednici“, rekao je Đaković.

Plivanje za časni krst deo je stare viteške tradicije, kada su za krst plivali spremni, časni i moralni vitezovi srpski kako bi svojim podvigom posvedočili svoju veru u Boga. Za Časni krst plivalo je 19 učesnika iz Trstenika i okolnih mesta, a preko 2000 trsteničana pratilo je događaj. Plivanje za časni krst organizuje se na inicijativu Moravske bratije, a pod pokroviteljstvom Crkvene Opštine Trstenik, Opštine Trstenik, Turističke organizacije Trstenik i Narodnog univerziteta Trstenik.