XS
SM
MD
LG

Tenis: Skupljači loptica vesnik Fed kupa u gradu na Ibru

Teniska groznica u gradu na Ibru već se uveliko oseća iako je do odigravanja meča prvog kola FED kupa ostalo desetak dana. Svi prateći akteri ovog teniskog spektakla su već na okupu. Ovih dana pažnju privlače devojčice i dečaci koji su već sa obe noge u teniskim vodama. To su skupljači odnosno dostavljači loptica. Mnogi će reći da je to lako i da zato ne treba neko posebno znanje i napor. Da li je baš tako pitali snmo neke od srećnika koji su dobili priliku da budu saučesnici duela ženskih reprezentacija Srbije i Španije.

- Prošle godine sam radila ovaj posao. Igram tenis u Atenici i velika mi je čast da budem jedan u učesnika i ovog meča. Iskustvo stečeno na meču muških reprezentacija Srbije i Hrvateske je veliko tako da neće biti problema - kaže Elena Milovanović (15) iz Čačka

I Aleksa Ćirković je već imao priliku da se oproba ali i uspešno obavi svoj zadatak. Bilo je, takođe, na meču u kome su prošle godine koplja ukrstili Đoković, Ćorić i drugovi koje je brzo i precizno snabdevao lopticama i peškirima.

- Bavim se tenisom i treniram u Kraljevu i imam 15 godina. Dobro se pripremamo i mislim da nema razlike između FED i Dejvis kupa pa se nadam da ćemo biti na nivou..

Tu je i dvoje najmlađih. Sofija Đunisijević i Matija Stančić. Imaju po 13 godina.

- Bavim se tenisom znam pravila i imamo iskustva posle Dejvis meča koji je bio nekako u ovo vreme. Sada samo obnavljam sve ono što nas čeka u ženskom duelu.

Malo smo se našalili i pitali da li teniseri posle dobijanja, uglavnom, tri loptice odbace baš onu najlošiju ili je to samo ritual pre servis, kaže:

- Pa neznam tačno, ali smatram da su toliko iskusni i imaju osećaj da upravo zadrže one kvalitetnije.

Matija jedini debituje kao skupljač loptica:

- Prvi put ću obavljati ovaj zadatak. Treniram tenis i nadam se da ću se uz pomoć mojih iskusnijih kolega dobro snaći u Novoj hali sportova.

Ovu tenisku družinu malu ali očigledno dobro odabranu predvodi Velimir Ćosić, instruktor Teniskog saveza Srbije. On je vršio obuku i pred prošlogodišnji Dejvis kup.

- Ovo je sada znatno lakše jer smo odlučili da radi stara ekipa od prošle godine kada se igrao Dejvis kup. Ubacili smo i pet novajlija umesto nekih koji su trenutno na zimovanjima i nisu u mogućnosti da dođu na pripreme. Zato će i ove pripreme skupljača loptica biti u nešto skraćenom izdanju Nadam se da će biti dobro jer će novajlije imati od koga da nauče. Najbolje se uči u kolektivu gde se već radilo u kontinuitetu - napominje Ćosić.

.

 

Skupljači loptica sa instruktorom Ćosićem i predsednikom TSRZ Srbije Petronijevićem

Trening skupqača loptica foto:Stole