XS
SM
MD
LG

Atletika: Svet u Beogradu – Beograd u svetu, Sotomajor stiže u petak

BEOGRAD, 14. april (Info centar).- Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Beograda, istakao je na konferecniji za medije u sali Skupštine Grada Beograda da je će 29. „Beogradski maraton“ 16. aprila poslati najlepšu sliku u svet ali i da će svet doći da trči ulicama glavnog grada Srbije.

- O ovoj manifestaciji čuće se i videti na svim kontinentima, doći će oko 6.000 učesnika maratona i polumaratona, što je rekord na rekordima i pošto je najavljeno lepo vremen očekujemo mnogo učesnika i u „Koka Kola trci zadovoljstva“ kao i desetine hiljada Beograđana na ulcima – rekao je Nikola Nikodijević.- Naš maraton je rame uz rame sa najvećim svetskim maratonima i mnogo znači za promociju grada. Siguran sma da ću biti na startu „Trke zadovoljstva“ a da li ću stiči do cilja, to je već veliki znak pitanja – našalio se Nikola Nikodijević.

O doprinosu beogradskom turizmu, govorio je i Miodrag Popović v.d. direktora Turističke organizacije Beograda (TOB):

- Svaka flašica vode, svaki sendvič i obrok koji se popije i pojede na „Beogradskom maratonu“ je neka vrsta izvoza i doprineće turizmu i ekonomiji Beograda. „Beogradski maraton“ je došao do svetskih visina i ima izuzetan ugled i zbog toga će doneti veliki publicitet Beogradu. Takva reklama, inače, ne bi mogla da se plati...

Podršku „Beogradskom maratonu“, treću godinu za redom pruža, i ugledna firma „Hemofarm“ ove godine sprovodeći akciju „Produži život“ kojom se podstiče donacija organa:

- Život je svakom najveći dar, a zdravlje najveće bogatstvo –istakla je Suzana Đorđević direktor Hemofarma.- Želimo da pomognemo da do što većeg broja građana stigne poruka o važnosti donacije organa a zaposleni u Hemofarmu trčaće u „Trci zadovoljstva“ i korporativnim štafetama.

„Derbi banane“ podeliće učesnicima u svim trkama pet tona banana koje su, kako je podvukla predstavnica reklamne agencije „Autentik tu gou“ Dragana Jelić, izuzetno korisne u ishrani sportista i svih koji se bave rekreacijom:

- Dve banane daju sportisti sve što mu je potrebno za 90 minuta treninga i sigurna sam da će pomoći i učesnicima „Beogradskog maratona“. Uvek kažem prijateljima da je „Beogradski maraton“ simbol mog grada i najlepši trenutak u aprilu.

Magazin „Kord“ već deset godina je sa „Beogradskim maratonom“ i kako je naglasila Nada Lukić, do sada je u humanitarnim trkama ekipa ambasada, korporacija i firmi, sakupljeno 138.000 evra:

- I ove godine će, na naš poziv učestvovati oko 400 trkača i doniraće se svaki kilometar koji pređu.

„Beogradskom maratonu“ se pridižila i „Belgrejd urban raning grup“ čiji je osnivač Nikola Miljković istakao da se naš maraton uključio u pokret „Trčanje bez granica“ čijih će 250 članova biti u raznim trkama u subotu.

Direktor „Beogradskog maratona“ Dejan Nikolić zahvalio se partnerima u organizaciji, pre svih Skupštini Grada Beograda, resornim sekretarijatima i komunalnim službama, Ministarstvu omladine i sporta, TOB, TOS, ali i firmama Hemofarm, Atentik tu gou, Derbi bananama, Idei, Unika osiguranju, Koka Koli, Midia grupi, Asiksu, Štarku, Er Srbiji, Fijatu, SBB, Polimarku, Endžojingu, Bel hospicu, Erdingeru i drugima:

- Bez ovih divnih partnera ne bi bilo ni ovogodišnjeg maratona koji je oborio sve rekorde jer ćemo imati 6.000 učesnika u maratonu i polumaratonu. Nismo mogli ni da sanjamo da će biti ovoliko prijava, pa zato molim sve koji žele brojeve da se što pre jave u „Dom omladine“ u prijavni centar, jer nam ponestaju. Obezbdili smo 50.000 flašica vode „Rosa“ i još oko 45.000 čaša sa vodom, po četiri cisterne i tuš zonu jer se očekuje toplo vreme. Ovo je sjajna uvertira za 30. maraton dogodine.

Svetski rekorder u skoku uvis Havijer Sotomajor, čovek koji je „preskočio fudbalski gol“ je promoter „Beogradskog maratona“. Planirano je bilo da doputuje u četvrtak, ali mu se razbolelo dete, pa je dolazak pomeren za petak.

- Pred novinarima, kojih ima prijavljenih 250, pojaviće se u petak u 15,30 časova na posebnoj konferenciji za medije u Skupštini grada. Istog dana biće učesnik i „Javnog časa atletike“ gde će se družiti sa učesnicima „Dečijeg maratona“ i mladim atletičarima iz naših klubova - objasnio je Dejan Nikolić.

Maratonska i polumaratonska trka startuju u subotu u 10 časova u Bulevaru kralja Aleksandra na raskrsnici sa Resavskom ulicom. Cilj obe trke je kod Hotela „Moskva“ na Terazijama. Polumaraton će se bodovati i za štafetno Prevenstvo Srbije.

„Koka kola trka zadovoljstva“ na pet kilometra startuje u 10,05 na raskrsnici Ulice kneza Miloša i Trga Nikole Pašića (ispred Narodne skupštine) a cilj je na Terazijama.