XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Ivan Stević pobedio u desetoj etapi jubilarne 60. trke "Oko Bugarske"

Ivan Stević, srpski reprezentativac, član srpskog profi tima Partizan Srbija, pobedio je u poslednjoj, desetoj etapi jubilarne 60. trke „Oko Bugarske“ voženoj od Trojana do Tetevena od 148 km. Na cilj u Teteven, Stević je stigao posle 3:32,53 časova vožnje. Nemac Robert Bartko (Brandenburg) olimpijski šampion na pisti iz Sidneja 2000, zauzeo je drugo mesto u sprintu, dok je treći stigao u Čeh Leopold Konig (Virpul). Na 14. mesto plasirao se Jovan Zekavica a na 18. Žolt Der u drugoj grupi gde je bila i „žlta flanelka“ 36- godišnji Bugarin Krasimir Koev (Dobrič) i koja je stigla sa preko pet minuta zaostatka!

Međutim, i ovo je bilo dovoljno da Koev osvoji, drugi put u karijere „žltu flanelku“ na „Obikolki“. Trijumfovao je i 1998. Poslednjih 15 godina vozio je u Portugaliji, ali mu se  prošle sezone klub rasformirao i vratio se u malu bugarsku ekip iz Dobriča... Poznat je po svakodnevnim treninzima od 200 do 300 kilometra.
- Stević je majstorski, pametno i taktički besprekorno, vozio u ovoj etapi – rekao je posle cilja selektor Radiša Čubrić. – Njegova pobeda je samo trešnja na vrhu šlaga na našoj torti ovde u Bugarskoj. Zahvaljujem se mom pomoćniku Dušanu Banoviću i ostalim članovima stručnog tima, njihova saradnja i besprekoran timski rad utkani su u naše supehe. 

Stević je trijumfovao i na prolaznom cilju u Savlievu i osvojio 400 evra, a u Tetevenu su prva trojica podelila i posebnu nagradu gradonačelnika od 450 evra.Rano se izdvojila grupa u kojoj su bili Stević, dva Bugarina, Čeh Konig, Bartko i jedan Španac. Ni jedan od ovih vozača nije ni izdaleka ugrožavao Koeva. Napravili su posle 50 km veliku prednost, skoro pet minuta, a Čubrić je posebno istakao odličnu vožnju Stevića u finišu na veoma lošem drumu sa kockom:
- Na osam kilometra pre cilja napao je Bartko, ali je na kratkom brdu pred ulazak u grad posustao i ulovili su ga, pa je čak i pustio grupu. Stević se mudro vozio, stalno u drugoj – trećoj poziciji, a kada se Bartko na spustu vratio u grpu, to je bio signal da kapiten reprezentacije izleti u poslednjih 500 metara i nezadrživo u šampionskom stilu, finišira! Svi smo se radovali ovom uspehu.

Čubrić je za Šampionat sveta u Melburnu od 29. septembra do 3. oktobra odredio tri vozača u eliti Ivana Stevića, Žolta Dera i Esada Hasanovića (svi Partizan Srbija) i u konkurenciji do 23 godine Jovana Zekavicu čiji je matični klub Borac iz Čačka a vozi za Partizan Srbiju. Na trci „Oko Bugarske“ u reprezentaciji su bili i Marko Stankovič iz Metalca (Kraljevo)  i Dragan Spasić iz niškog Železničara MBN.
- Hasanović je na ovoj trci pokazao da je ove godine naš najbolji vozač. Da nije naprvio nekoliko taktičkih grešaka, sigurno bi bio među pet u generalnom plasmanu. Žolt Der je došao u pravu formu na ovoj trci. Stević je spreman 80 procenata, ali mislim da će jedna trka u Melburnu i potom trening do trke za elitu 3. septembra, pomoći da bude potpuno spreman. Zekavica je odlično vozio i što je najvažnije nije „izgoreo“ na „Oko Bugarske“, koje nam je bila odlična priprema za Šampionat sveta! Na trci „Oko Bugarske“ u sudijskom timu bio je srpski arbitar Nabojša Rajčić iz Kragujevca a volontirala je i niški sudija Marija Krstić.