XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Počele pripreme za predolimpijsku godinu, Žolt Der na probi na Tajvanu

Predsednik Stručnog saveta Biciklističkog saveza Srbije Radomir Pavlović, održao je sastanak u Aranđelovcu posle trke Lige Srbije posvećen početku priprema za veoma važnu narednu sezonu, jer će se na osnovu bodova sakupljenih na trkama u Evropa turu do 15. avgusta 2011. odrediti učesnici Olimpijskih igara u Londonu 2012! Jedan od najvažnijih zadataka je snimanje situacije u pogledu broja biciklista - kandidata u trci za olimpijske bodove, jer će jedan broj vrhunskih srpskih biciklista potražiti ugovore u inostranstvu! Prvi koji je najavio takvu mogućnost je profesionalac u timu Partizan Srbija Žolt Der, pobednik Lige Srbije u drumskom biciklizmu ove sezone, koji već 19. oktobra odlazi na Tajvan na probu u kontinentalni profi tim Džajant Azija.
- Poslao sam im sportsku biografiju i rezultate i pozvali su me na probu koja će trajati do 25. oktobra a predviđena je jedna zatvorena vožnja od 15 kilometra, hronometar na šest kilometra i, potom, drumska trka od 210 km. Među učesnicima je, kako se najavljuje, i nekadašnji prvak sveta Oskar Freire iz Španije, kao i još nekoliko poznatih imena svetskog biciklizma – objasnio je Žolt Der.- Voleo bih da se sve pozitivno završi, jer bih celu zimu vozio u Aziji, koliko sam mogao da vidim imaju jako dobar program trka.

Među onima, kako je istakao Pavlović, koji će tražiti  ugovore u inostranstvu su i mladi vozači Gabor Kasa i Jovan Zekavica i iskusni Nebojša Jovanović koji se oporavlja od povrede.
- Selektor seniorske reprezentacije Radiša Čubrić će za desetak dana pripremiti program rada, predložiti trke na kojima možemo da osvojimo bodove, kao i listu vozača na koje računa. Predložili smo da se pažnja usmeri na manji broj kvalitetnih biciklista, da se novac ne trošu uludo. Već u novembru imaćemo i prve kampove, mislim da nikada ranije nismo počeli sezonu i da i ovo govori da su u biciklističkoj organizaciji svesni velikog i odgovornog posla koji nam predstoji – naglasio je Pavlović, istakavši da Stručni savet u skoro svim predlozima ima bezrezervnu podršku predsednika  i generalnog sekretara BSS Dragana Dostanića, odnosno Petra Rokvića.

Selektor Radiša Čubić je istakao da Srbija ima dobre vozače i da cilj, ulazak među 24 nacije na listi Evropa tura sa oko 400 bodova koji garantuju mesto u olimpijskoj trci, nije nedostižan:
- Najveći problem je izmena propisa UCI jer sada Srbija ne može da osvaja bodove na trkama u SAD, Aziji, Africi... Računaju se samo evropske trke. Zato moramo da dobro prostudiramo kalendar i da se na vreme prijavimo. Otežavajuća okolnost je što, zbog ekonomske situacije, mnoge trke u regionu nisu ove godine održane ili su bile bez kategorije UCI. Bojim se da i dogodine neće biti ništa bolje. Tamo gde ima trka, kao na primer u Istri, skoro da i ne vredi da se ide, skupo je, a konkurencija je takva da su male šanse za osvajanje bodove – objasnio je Čubrić.

Direktor pofi tima Partizan Srbija Branko Banović ponudio je saradnju BSS. Ideja je da se u ovom klubu okupe svi najbolji srpski vozači koji su i kandidati za reprezentaciju. Deo troškova snosio bi BSS (onaj koji se odnosi na reprezentativne akcije) a ostalo Partizan, a program bi se usklađivao sa ciljevima reprezentacije i plasmanu na OI u Londonu.
Specijalna sprava „Kompi trener“, sa čijim je velikim mogućnostima Pavlović upoznao članove Stručnog savet BSS koristiće se u novoj sezoni za pripreme i testiranje srpskih vozača. BSS će nabaviti i pet pulsmetara sa dži – pi – es vezom, koji će se podeliti biciklistima i preko kojih će se pratiti njihov rad na treningu ma gde bili u Srbiji. Prvi kamp održaće već krajem meseca za kandidate za juniorsku reprezentaciju pod rukovodstvom selektora Saše Gajičića. Juniorski državni tim podržaće i nekadašnji biciklista i velika mecena biciklizma u Aranđelovcu Miša Veličković.
- Srpski treneri imaju široko znanje i prate šte se dešava u savremenoj trenažnoj praksi u svetu. Nedostajala je tehnička podrška, jer ovakve trenažere i sprave odavno koriste vrhunski biciklisti. Nadam se da će biti i dobrih rezultata – zaključio je Radomir Pavlović.


Sledeća vest
100 godina Morave