XS
SM
MD
LG

Fudbalski put Miloša Josimova odveo na sever Evrope

Dok novoosnovani FK Donji Srem 2105 pokušava da pećinački fudbal vrati na „pravi put“, ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svetu“, pomalo sa setom, sećaju se „onog Donjeg Srema“ i igrača zbog kojih se dolazilo na popularnu „Suvači“. Jedan od miljenika navijača bio je Miloš Josimov. Posle dokazivanja u Pećincima, Josimova je „fudbalski put“, vodio do Slavana iz Bratislave, Radničkog iz Sremske Mitrovice, Bačke iz Bačke Palanke i doveo do daleke Finske. Joske nije previše daleko, a skyp je „čudo tehnike“!

  - Iskreno, umorio sam se malo od fudbala u Srbiji – priznaje Josimov – Posle povrede, koja me je zadesila u novembru i kada sam završio u gipsu, imao sam malo vremena za razmišljanje. Shvatio sam da je vreme za korenite promene. Jednostavno, odlazak na treninge postajao je mučenje za mene, a ne zadovoljstvo, a sve zbog dobro poznatih razloga u „fudbalskoj Srbiji“. Na svu muku nadovezala se i povreda, koja mi je u neku ruku pom ogla da otvorim oči i shvatim da smo mi fudbaleri potrošna roba. U tom periodu sam uspostavio i prve kontakte sa dva kluba iz finske Druge lige. Naravno, posavetovao sam se i sa nekim drugarima koji igraju u Finskoj duži niz godina i koji su me uverili da je prava sredina za novi početak. Uklapalo se otprilike i sa mojin nekim predznanjima o skandinavskim zemljama, o kojima sam mislio sve najlepše. Stigao sam 2. januara 2017 u Kokolu i posle desetak dana zvanično potpisao ugovor sa Kokkolan Pallo – Veikot.

  Kakvi su utisci o novom klubu, novoj sredini?

  - Grad Kokola nalazi se na zapadu zemlje i smešten je na obalama Botnijskog zaliva, koji je deo Baltičkog mora – nastavlja Joske - Ima oko 50.000 stanovnika. Prijatan i miran grad. Klub se takmiči u Drugoj finskoj Ykkonen ligi. Ove godine su nam velika ambicije i cilja se ulazak u Prvu ligu. Klub je angažovao dosta novajlija i čini se da je po dosadašnjim rezultatima na pravom putu. Pored mene je još jedan Srbin, Saša Savić, koji je ovde duži niz godina. Tu su i igrači iz Španije, Rusije, Gruzije, Jamajke, Gambije. Dobro smo se uklopili sa domaćim igračima i funkcionišemo kao prava porodica. Svi domaći igrači su, uglavnom, zaposleni, pa na prepodnevnom treningu budu samo stranci. Klub je izuzetno organizovan. Ne mogu da se naviknem da su isplate u minut i da sve što je u domeni njihovih mogućnosti završava se u roku od pola sata... O opremi i svim pratećim detaljima da ne pričam. Pošto su izuzetno niske temperature u ovom periodu, pa sve do aprila, treniramo na veštačkoj travi, u pokrivenoj hali i gde se temperatura ne spušta ispod 15 stepeni. Uslovi su slični lkao u većini gradova. Kvalitet ovdašnje lige je kao i kod nas. Stranci, uglavnom, donose prevagu. Više se trči i ima više duela, ali, čini mi se da su u Srbiji igrači taktički obučeniji. Prvenstvo počinje krajem aprila i završava se početkom novembra. Izuzetno je dug pripremni period, ali Fincu su smislili da se u pripremnom periodu igra Kup. Sve ekipe iz Prve i Druge, kao i par najboljih trećeligaša, podeljeni su u pet grupa po po šest timova, sve po regionalnom principu. Prvoplasirani iz grupa idu direktno u četvrtinu finala, dok drugoplasirani i najbolje trećeplasirani razigravaju za četvrtinu finala. Moj klub je završio na prvom mestu u svojoj grupi sa svim pobedama. Za dve nedelje nas očekuje četvrtina finala. Opšti je utosak da smo dobro uigrana ekipa. Zanimljivo je da sam ovde prebačen iz odbrane u vezni red. Dobro sam se snašao. Došao sam u Finsku prilično spreman i „zategnut“, za šta bih se zahvalio svojim trenerima u Bačkoj Jelačiću, Mitroviću i Jovaniću. Oni su me vratili u ozbiljan fudbal i verovali su u mene, iako sem pre toga izgubio godinu dana igrajući amaterski fudbal.

  Naravno, Miloš Josimov, ne prekida kontakte s prijateljima iz Srbije.

  - Pratim dešavanja u srpskom fudbalu, bivše klubove, kojima želim da ispune svoje ciljeve. Vidim da je Bačka pobedila u Milanovcu i da se izdiže iz opasne zone. Prijateljstva iz Donjeg Srema su nešto posebno i često se čujem sa nekadašnjim saigračima, trenerima, direktorom Despotovićem. Uopšte, kroz karijeru sam stekao dosta prijatelja. Bez obzira što smo raštrkani po svetu, ne prekidamo kontakte. Upoređujemo detalje iz zemalja u kojima igramo. Posle svega viđenog u inostranim klubovima shvatamo koliko je, u stvari, status srpskih fudbalera na niskim granama.

 

 

Miloš Josimov

Grb novog kluba