XS
SM
MD
LG

Liga nacija u Kraljevu počela pobedom Italije

Meseci iščekivanja, velikog rada i priroema su završeni i Liga nacija, novi format nekadašnje Svetske lige je počeo. Kraljevo je dobilo čast da bude jedini srpski grad koji će ugostiti odbojkaše i odbojkašice naše zemlje u pohodu na završni turnir u Francuskoj. I ne samo to. Kraljevo jedini gtrad na svetu gde će se ove sezone igrati Liga nacija u obe konkurencije. To mora da se pamti, vrednuje i ceni. Pozitivna atmosfera u gradu na Ibru posebno je bila izražena prvog dana turnira. nekadašnji Dan mladosti ovoga puta je bio u znaku odbojke, mnogo ljudi van grada na Ibru tražilo je način da dođe do ulaznica i bude deo istinskog spektakla. naravno, u fokusu je bio drjugi meč dana Srbija-Brazil, ali nije zanemarena ni utakmica evropskih vicepravaka Nemaca i srebrnih sa Olimpijade Italijana.

Kako su prošle godine bili poslednji u Svetskoj ligi, "azuri" su u meč ušli furiozno, Zajcev je diktirao tempo igre za vođstvo od 7-3, ali su "panceri" brzo uzvratili, teko toliko da uhvate priključak, ali ne i da se rezultatski poravnaju. Bilo je samo trenutno, jer su "azuri" ubrzo ubacvili u "petu" i za tili čas prednoist je rasla do velikih 24-17, a drugu set loptu Zajcev je pretvorio u vođstvo Italijana 25-18.

 

Odličan uvodni meč - detalj sa utakmice Italija-Nemačka

 

Početak drugog seta bio je u znaku Nemaca, Lukas Kampa je odlično razigravao saigrače, što je bilo dovoljno za dva poena razlike na prvom tehničkom tajm autu. Dva vezana poena Zajceva donela su izjednačenje,a ubrzo su puleni Đanlorenca Blenđinija stigli i do lepe prednosti 13-10. Usledio je tajm aut Đanija, ali to nije donelo bolju igru nemačkog tima. Problemi na prijemu "pancera" su bili sve izraženiji i Italija je sigurno gazila ka osvajanju drugog seta. Na drugi tehnički tajm aut se otišlo posle fantastičnog bloka Huantorene, semafor je pokazivao 16-10 za Italiju. Dugu seriju poena "azura" prekinuo je Hirš, ali ostvarena razlika italijanskog tima bila je nedostižna. Na kraju, ponovo druga set loptas iskorišćena, Antonov je bio siguran u smeču za 25-19 i vođstvo Italije od 2-0.

Slika se nije menjala ni u trećem setu. Italija je od početka bila u blagom vođstvu, Nemci su se mučili na prijemu, dok je odbrana "azura" delovala odlično. Na drugom tehničkom tajm autu, posle preciznog napada Huantorene Italija je vodila 16-14. Samo par minuta kasnije bilo je 16-16, greška Zajceva omogućila je Nemcima izjednačenje, ali ubrzo su Italijani ponovo imali dva poena prednosti. Do preokreta su "panceri" ipak došli, smirli su prijem, ostvarili bolji napad i stigli do prve set lopte u trećem setu koju su odmah i iskoristili 25-23 i najavili neizvesniji meč nego što je bio u prva dva seta.

Italija se vratila u ritam sa početka utakmice, dobra igra na mreži i u polju donela je "azurima" prednost 14-8 što je nateralo Đanija da zatraži trenerski predah. NIšta se jije menjalo, Zajcev i društvo su bili vrlo sigurni i četvrti set rešili u svoju korist, preslikano kao u prva dva seta 25-20. Italija je ostvarila prvu pobedu u Ligi nacija i opravdala ulogu favorita.

NEMAČKA - ITALIJA 1-3 (18-25, 19-25, 25-23, 20-25)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 1000 Sudije: N. Šaban (Egipat) i E. Gerotodoros (Grčka)

NEMAČKA: From 6, Krik 8, Šot 4, Rajhert 11, Sosenhajmer 4, Beme 11, Zenger (libero), Kampa 2, Hirš 13, Bakspoler, Cimerman, Gintor, Maleska, Bogačev   Selektor: A. Đani

ITALIJA: Randaco, Parodi, Baranovič, Huantorena 12, Đianeli 5, Rosini, Macone, Zajcev 21, Čester 8, Kolaci (libero), Dijamantini, Antonov 8, Anzani 10, Neli   Selektor: Đ. Blenđini