XS
SM
MD
LG

Samba kraj Ibra

Šlager večeri, šlager prvog vikenda Lige nacija, duel Srbije i Brazila prema očekivanju ispratilo je preko tri hiljade gledalaca. Prava atmosfera i već na startu dobra igra našeg tima koji je ostvario blagu prednost. Brazilci su znali da uzvrate, došli su do dva poena prednosti 12-14, ali bilo je i tada jasno da prava borba tek sledi. Ista razlika u korist "karioka" je bila i na drugom tehničkom tajm autu. Brazil je ubrzo zahvaljujući dobroj odbrani duplirao prednost 16-20, pa je reagovao Nikola Grbić sa prvim trenerskim predahom. Srbija došla u poziciju da smanji prednost rivala, ali dve greške kapitena Ivovića donele su Brazilu visokih 17-22. Aleksandar Atanasijević je bio najrazigraniji naš igrač, a onda je Uroš Kovačević pogodio as, smanjio prednost rivala i digao publiku na noge. Ipak, Brazil je stigao do 4 set lopte, a De Souza je iskoristio treću za 22-25 i vođstvo Brazila.

Razigrani Atanasijević protiv trojnog bloka Brazila

Na početku drugog seta dva neverovatna poena Srbije, posle servisa Lisinca, gd eje do izražaja došla borbenost i jedinstvo našeg tima. Uzvratili su Brazilci, Razigrani Valas De Souza, tehničar Rezende i na prvom tehničkom tajm autu "karioke" su vodile 6-8. Uslkedio je rezultatski preokret, servisi Marka Ivovića doneli su Srbiji vođstvo 11-9 i naterali do tada smirenog Dal Zota da zatraži prvi trenerski predah. Usledio je pravi dvoboj, sevalo je na obe strane, bilo je i grešaka, ali su "orlovi" na drugom tehničkom tajm autu imali minimalnu prednost. Nažalost, nova serija grešaka odbojkaša Srbije donela je gostima tri poena prednosti 19-22,a nije pomogla ni izmena, odnosno ulazak Mijailovića umesto Kovačevića. Brazilci odlični u bloku i u polju, uspeli su da nametnu svoju igru i dođu do velike prednospti, koju je as servisom smanjio Bata Atanasijević. Usledio je novi poklič navijača, tražio se juriš, igra na sve ili ništa. Novi servis Atanasijevića umirio je libero Endreš,a Mijailović nisu uspeo ni drugi put da nadmudri blok Brazilaca. Isti igrač je odservirao u aut na drugoj set lopti i "karioke" su sa 22-25 dobile drugi set i povele u meču 0-2.

Pokušaj bloka Srećka Lisinca na meču sa Brazilom

Uvod u treći set je bio buran, ponovo smo videli nekoliko sjanih napada Atanasijevića i Lisinca sa jedne, odnosno de De Souze i Borges sa druge strane. na tehničkom tajm autu gosti su imali vođstvo od 5-8. U igru je ušao i Katić umesto Kovačevića i posle as servisa Nikole Jovovića usledilo je izjednačenje 10-10. Nešto kasnije Marko Ivović je pogodio iz servisa nebranjeni deo terena Brazilaca i Srbija je prešla u vođstvo 12-11. Prednost je duplirao Srećko Lisinac, takođe sa linije servisa, da bi Borges prekinuo tu mini seriju "orlova". U tim trenutcima Brazilci su zasutavili našu najjaču kariku Atanasijevića i na drugi tehnički tajm aut otišli sa minimalnom prednošću 15-16. Nikola Grbić je reagovao predahom posle greške Ivovića i vođstva gostiju 17-19,kao poslednja prilika da se nešto u našoj igri promeni i da se vratimo u meč. Kada je Milan katić konačno doneo poen iz bloka našem timu,a to u narednoj akciji uradio i Lisinac, kraj Ibra je proključalo. Srbija je povela 21-20 i čekala se završnica u režiji našeg nacionalnog tima. Preokrenuo je Brazil, ali je Podraščanin blokom ponovo vratio vođstvo, da bi Lisinca na servisu zameni Okolić i promašio početni udarac. Srbija posle napada Ivovića dolazi do prve set lopte u meču, Atanasijević je servirao, ali je De Souza bio nezaustavljiv. Usledio je sporni detalj, svirana četvrta lopta od trane Poljskog arbitra i set lopta za Brazil. Ostaće dolema da li je Poljak bio u pravu, ali je Rezende odservirao as za pobdu Brazila 24-26 i 0-3. Bez pobzira na sve, zaslužena pobeda "karioka", ali ima dana za megdana. Slede još dve važne utakmice za izabranike Nikole Grbića, večeras sa Nemačkom i u nedelju sa Italijom.

SRBIJA - BRAZIL 0 - 3 (22-25, 22-25, 24-26)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 3000 Sudije: V. Marošek (Poljska), D. Sespedes Lasi (Dominikanska republika)

SRBIJA: Okolić, Kovačević 3, Katić 2, Krsmanović, Ivović 11, Jovović 2, Mijailović, Atanasijević 15, Luburić, Majstorović (libero 2), Podraščanin 6, Rosić (libero 1), Lisinac 10, Kostić Selektor: N. Grbić

BRAZIL: Rezende 2, Santos, Karbonera, Do Nasimento, Arjona, De Souza 17, Hos, Fonteles 6, M. Souza 4, D. Souza, Endreš (libero), Satkamp 6, Guera, Borhes 13 Selektor: Renan Dal Zoto