XS
SM
MD
LG

Domaći recept za svjetske uspjehe

Slaviša Božičić, nekadašnji trener šampionske Modriče, kormilar Milicionara, Bežanije, juniorskog tima Crvene zvezde, banjalučkog Borca... uspješan je trener i u bijelom svijetu.

Slaviša Božičić / foto: Kolubarske, Đorđe Đoković

Sa Montego bej junajtedom osvojio je titulu jeseni u fudbalskom šampionatu Jamajke. On kao trener, a Zvezdan Đorđilović kao fudbaler koristili su srpski recept, pa sada na Jamajci kusaju ukusnu čorbu. Šampionsku...

"Po dolasku ovdje, imperativ je bio da klub bude u vrhu tabele. Da se nađe među četiri ekipe koje će kroz plej-of da se bore za prvaka Jamajke. Uradilo se i više, pa su sada svi prezadovoljni. Zaista, ostvareno je mnogo i svi su svjesni da se sa vrha najljepše vidi. Vidi se i najdalje, sve do šampionskog trona. Sada smo i finansijski stabilniji jer Fudbalski savez Jamajke nagrađuje onog ko je na polusezoni prvi prošao kroz cilj", izgovorio je u jednom dahu u telefonskom razgovoru Slaviša Božičić.

Imao je dobrih rezultata i trofeja i kod kuće. Svaki bi da pozlati, pa, ipak, Slaviša Božičić hvali ono što je današnje.

"Nije bilo lako ostvariti ovaj uspjeh. Na samom početku imali smo kadrovskih problema. Kako je vrijeme odmicalo ekipa se stabilizovala i krenula sa blistavim partijama i željenim rezultatima. Uspio sam defanzivni stil igre, koji je kolektiv do tada gajio, da promijenimo u najofanzivniji. Montego junajted je igrao napadački, stvarao puno šansi i u svakoj utakmici održavao visok ritam svih 90 minuta. Mislim da je to razlog što naše utakmice danas posmatra u prosjeku po 7.000 gledalaca. To je kuriozitet, ako se uzme ukupan broj stanovnika. Posebno želim da naglasim da je ženski dio publike većina na našim utakmicama", potrajao je monolog Slaviše Božičića.

Kaže, lijepo je danas igrati na Vespov park stadionu.

"Veliki ponos za mene lično je što mladi Zvezdan Đorđilović igra u životnoj formi. Zasijao je punim sjajem. Vrhunskim igrama postao je ljubimac publike. Svojim fenomenalnim prodorima i centaršutevima postao je prvi asistent tima. Zahvaljujući njegovom učinku, Dino Viliams je prvi strijelac prvenstva. Veliko je danas interesovanje za Đorđilovića u okruženju, čak stižu pozivi MLS lige. Bio je to pravi potez njegovog zastupnika Gorana Maksimovića“, hvalisavo će Božičić.

U decembru ističe ugovor i treneru i fudbaleru. Ostaje dilema na koju će stranu.

"Da, u decembru nam ističe ugovor. Od nas dvojice isključivo zavisi da li ćemo produžiti saradnju. Istina je da nas zasipaju primamljivim ponudama sa svih strana. Međutim, nije nam ovdje loše, osjećamo se fantastično i prihvatili su nas kao najrođenije. U januaru kreće takmičenje u 'CONCACAF' kupu, američka liga šampiona. To je šansa da se na terenu ukrste koplja sa velikim imenima kao što su Drogba, Pirlo, Lampard, Vila, Do Santos... Eto, to su razlozi za našu duboku dilemu šta dalje", pojašnjava Slaviša Božičić.

Za naše prilike, Jamajka je daleko u svakom pogledu. U fudbalskom smislu, Jamajka je na kraj svijeta.

"Ne bih se složio. Nisu amateri, daleko od toga. To je zemlja sa mnogo talentovanih fudbalera. Ako u organizacionom pogledu klubovi budu postigli više standarde siguran sam da bi fudbalska igra dobila još jednu svoju pravu, sjajnu i veliku zvijezdu sa Jamajke", uvjerava ovaj Beograđanin.

Sve prati i cijeni: svoju Crvenu zvezdu, Modriču, Borac, Slaviju, šamački Borac...

"Zvezda dobro gura i vjerujem da će biti stari-novi šampion Srbije. Borac bi mogao izboriti povratak u Premijer ligu BiH. Žao mi je što su Modriča i šamački Borac u nebranom grožđu, pa i Slavija je u problemima. Sve pratim, tehnologija je napredovala i svaki dan se informišem šta ima na prostorima bivše zemlje. Jugoslavija se uvijek cijenila kao fudbalska zemlja. Nevolje dođu i prođu, a dobrih igrača i klubova je na našim prostorima uvijek bilo", zaključio je svoje telefonsko javljanje Slaviša Božičić.

Sa juniorima Crvene zvezde bio je, svojevremeno, šampion SR Jugoslavije. Sa Milicionarom je kvario račune većim i boljim klubovima. Sa Modričom je bio šampion BiH, sa Borcem je igrao evropski fudbal u Banjaluci. Sa njim je šamački Borac bio jesenji šampion Republike Srpske.

Sve bilo i prošlo, ostale su samo uspomene. Ko zna, možda tragom tih uspomena i preporukom super dobrih rezultata na Jamajci jednog dana trenerski hljeb ponovo jede na domaćim prostorima.

Tamo gdje je to i najteže...

JAMAJKA - NAJLJEPŠI SAN I JAVA!

Slaviša Božičić naglašava da je za kratko vrijeme doživio mnogo toga lijepog na Jamajci. Da je ova zemlja postala najljepši san i java.

"Za sve ovo ljepo što nam se zbiva na Jamajci, zaslužan je Ivan Todorović iz Srbije. On je posredovao kod mog i Đorđilovićevog dolaska ovdje. Inače, Ivan je nekada bio igrač Crvene zvezde. Svoju fudbalsku karijeru završio je u Americi. Sada je jedan od najuspješnijih mladih trenera u Americi", dodao je Božičić.