XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Zavarko oborio 740 čunjeva u prvom kolu Ekstra lige Slovačke

Svetski rekorder u kuglanju Vilmoš Zavarko, reprezentativac Srbije, dvostrukog šampiona sveta, oborio je u prvom kolu Ekstra lige Slovačke u dresu šampiona Sporta iz Podberzove koga trenira srpski selektor Miloš Ponjavić, 740 čunjava u meču protiv Podbrezove B! Imao je po setvima 179, 178, 195 i 188. U pune je srušio 457 čunjeva, u čišćenju 283 čunja! Ovaj rezultat je 12 čunjeva bolji od njegovog zvaničnog svetskog rekorda postignutog na Šampionatu sveta u Detenhajmu 2009. i kako beleži kuglaška statistika najbolji je ikad postignut rezultat u kuglanju u svetu!
- Počeo sam sezonu dobro, čak dva puta sam imao preko 700 čunjeva, prvo na turniru u Bečeju gde sam oborio 704 čunja a potom i u prvom kolu slovačkog šampionata 740 – kaže Vilmoš Zavrko. – U Bečeju sam  bio ljut na sebe, jer sam u poslednjem setu imao šansu da napravim preko 200 čunjeva. Posle pet devetki za redom u „čišćenju“ imao sam poslednji hitac u punu postavu ali sam „probio“ četiri čunja i ostao na 199 „drva“. U trenutku kada sam bacio kuglu nisam registrovao niti rezultat na semaforu a samim tim ni koliko mi treba... U Podbrezovoj, koja je moja kuglana, sve se uklopilo za vrhunski rezultat. Ovo je i moj lični rekord.

Oba rezultata su naravno novi rekord kuglana u Bečeju i Pdbrezovoj. Na nekoliko prijateljskih mečeva na početku takmičarske godine, oborio je takođe rekorde kuglana. Posle turnira u Bečeju, gde nije igrao finale jer je morao u Nemačku, oborio je na turniru u Šenebeku rekord kuglane od 685 čunjeva, zatim je u prijatljeskoj utakmici u mestu Vritka u Slovačkoj srušio 688, potom u Sučaniju 665 i na kraju u mestu Mandrake 667! Vilmoš Zavarko i ovim dokazuje da je najbolji kuglaš sveta. U karijeri je do sada osvojio 14 zlatnih, četiri srebrne i jednu bronzanu medalju na svetskim seniorskim, juniorskim i kadetskim šampionatima sveta. Sa Svetskih kupova ima zlato za juniore i seniorsko srebro.

Zavarko je karijeru počeo u Bečeju u klubu Univerzal, odakle je, kao kadet, došao u tim superligaša Vojvodine iz Bačkog Gradišta. Dve sezone, igrao je i na dvojnu registraciju i za Kanjižu. Potom je prešao u mađarski Kozolg, a od 2009. je u šampionu Slovačke Sportu iz Pobrezove. Raskošan talenat pokazao je  2005. na juniorskom Šampionatu sveta u Nahodu, gde je igrao kao kadet, i osvojio zlato u kombinaciji i najsjajniji trofej u paru sa Gavrom Ćosićem. Bio je član reprezentacije koja je osvojila ekipnu bronzu.
Potom je 2006. na kadetskom Šampionatu sveta u Sarajevu, trijumfovao u paru sa Zoranom Pavlicem i, ponovo, slavio u kombinaciji.

Italijanska ambasada nije 2006. izdala vize srpskim juniorima za Šampionat sveta u Bolcanu i Zavarku je uskraćena prilika da osvoji još neku medalju. U Zadru na juniorskom Šampionatu sveta 2008. je  osvojio tri šampionske titule – pojedinačno, kombinacija i u paru sa Milošem Radojičićem i bio član vicešampionske muške reprezentacije Srbije.

Kuglaški svet je oduševio u Banjaluci 2008.  na seniorskom Šampionatu sveta kada je osvojio zlato u miksu sa Zoricom Barać, srebro u sprintu i srebro u kombinaciji. Bio je najbolji igrač reprezentacije Srbije  koja je na seniorskom Šampionatu sveta u Detenhajmu 2009. osvojila svetsku titulu, postavila ekipni svetski rekord 3.969 čunjeva a Vilmoš Zavarko je sa 728 čunjeva oborio i pojedinačni svetski rekord! Bio je i najbolji igrač prvenstva. Na Šampionatu sveta za juniore u Rijeci 2010. osvojio je  dve zlatne medalje – u tandemu sa Robertom Ernješijem i kao član šampionske juniorske selekcije Srbije.  Na pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta u Ricingu u Austriji prošle godine okitio se sa dve zlatne medalje, pojednačno - klasik i kombinacija i jednom srebrnom pojednačno – sprint. Bio je, po proseku, najbolji igrač reprezentacije Srbije koja je odbranila šampionsku titulu na SP u Sarajevu ove godine i to mu je bila 14. najsjajnija medalja u karijeri. Na pojedinačnom Svetskom kupu u Rijeci 2008. osvojio je zlatnu medalju za igrače do 23 godine, a na pojednačnom seniorskom Svetskom kupu 2011. u Talinu pripalo mu je srebro. Seniorski šampion Srbije, pojedinačno i za kombinaciju, bio je 2008. Sa Sportom je osvojio Svetski kup za ekipe u Skoplju ove godine i Ligu šampiona, a sa mađarskim Kozolgom Kup NBC federacije 2007. u Augzburgu u Nemačkoj. „Majsku nagradu“ Sportskog saveza Srbije dobio je u 2011.