XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Hasanović potpisao za Radnički iz Kragujevca

Esad Hasanović, do ove sezone član Partizana i olimpijski kandidat, potpisao je u  Kragujevcu u prostorijama Sportskog društva Radnički ugovor sa Biciklističkim klubom Radnički. - Izuzetno smo zadovoljni dolaskom Hasanovića u naše redove - rekao je predsednik BK Radnički Branko Ostojić.-  Spremamo veoma kvalitetnu ekipu za narednu sezonu koja će biti sposobna da juriša na pobedu na trci “Kroz Srbiju”. Uz državno prvenstvo, ova manifestacija će biti naš prioritet dogodine. Ugovor je potpisan nešto ranije, jer je Hasanović u subotu sa reprezntacijom otputovao na trku “Vuelta Čiapas” u Meksiko, gde je prošle godine u jednoj etapi osvojio treće mesto. Sada može  rasterećeno da počne pripreme za sledeću sezonu u čemu će mu mnogo pomoći i učešće na ovoj trci.

Ostojić je najavio da će iduće nedelje u Kragujevac doći Nebojša Jovanović, takođe ove godine reprezentativac Partizana, da potpiše ugovor i time će se završiti kompletiranje seniorske ekipe za narednu sezonu.  Pored Esada Hasanovića i Nebojše Jovanovića u Radničkom će i dogodine voziti i državni šampion i kapiten Žolt Der,  iskusni nekadašnji profesionalac Predrag Prokić, reprezentativci Goran Šmelcerović, Dejan Marić i Svetislav Blagojević i to će i u regionalnim okvirima biti ekipa za poštovanje sastavljena od samih reprezentativaca.

Esad Hasanović (rođen 1985) je izdanak biciklističke  škole Novog Pazara gde mu je prvi trenr bio legendarni Hazbija Hukić. Kao profesionalac vozio je tri godine za Aerospjes Tošiba Džetnetvork (SAD) 2005, 2006. i 2007, potom dve godine u Ćentri dela kalcatura 2008. i 2009. a zatim u Partizan Srbija i Partizan Pauer muvu (2010. i 2011).

Najveći uspeh u karijeri mu je treće mesto na trci „Kroz Srbiju“  2010. kada je pobedio u etapi i tri dana nosio žutu majicu.  Te godine je trijumfovao i na VN Moskve (kategorija 1.2). Ima tri šampionske i  pet vicešampionskih tilula na državnim prvenstvima. Evo i važnijih plasmana Hasanovića po godinama – 2005: drugi na državnom šampionatu – hronometar.  2007: prvi na državnom šampionatu – hronometar, 30. na EŠ do 23 godine u Sofiji - drum i 34. na EŠ u Sofiji do 23 godine - hronometar, 62. na Šampiantu sveta do 23 godine na hronometar u Študgartu, 19. na „B“ Šampionatu sveta u Kejptaunu – hronometar. 2008: prvi na državnom šampionatu na hronometar, treći na državnom šampionatu drum, prvi na „VN Kooperativa“ (kategorija 1.2).
2009: drugi na državnom šampionatu – drum za elitu, drugi na državnom šampionatu – hronometar za elitu, drugi na Trofeju ZSSDI” u Trstu (kategorija 1.2).
2010: pobeda u etapi na trci “Kroz Srbiju”, treći u generalnom plasmanu na trci “Kroz Srbiju”, pobeda na “VN Moskve” (kategorija 1.2), prvi na državnom šampionatu na hronometar, 11. na “Oko Bugarske “ (kategorija 2.2), 69. na “Oko jezera Ćinghui” u Kini (ekstra kategorija).
2011: drugi na državnom šampionatu – hronometar, drugi na državnom šampionatu - drum, sedmi na “Oko Alanje” (kategorija 2.2), deveti na “Oko Galipolja” (kategorija 2.2) 17. na “Kroz Srbiju”.