XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Divac, Fejzić i Stević sa „EkOlimpijadom“ u OŠ „ Jovan Ristić“ u Borči

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac sa saradnicima i dvojicom olimpijaca – 17 -godišnjim Damirom Fejzićem (tekvondo), biciklistom Ivanom Steviće (32 godine) i maskotom OKS „Srećkom“ bili su gosti đaka i nastavnika OŠ „Jovan Ristić“ u Borči u Beogradu okviru „EkOlimpijade“.

Održan je „Olimpijski čas“, koji se organizuje su saradnji sa organizacijom „Generacija za mir“, kao i čas „Olimpijskog engelskog“ u saradnji sa „Britanskim savetom“.

Đaci su još jednom pokazali da vole sport i sportiste i burnim aplauzom dočekali su goste. Jedno od pitanja upućeno Divcu bilo je da li je dao koš sa pola terena i odgovor je bio potvrdan. Pitali su proslavljenog košarkaša (znali su i da je i predsednik OKS) da li je, kada je bio na Olimpijskim igrama imao neku želju a da mu se nije ispunila:

- Bio sam na Olimpijskim igrama u Seulu 1988, i tada sam žarko želeo da se sretnem sa proslavljenima atletičarem Karlom Luisom. Nije mi se, tada, ispunila želja, ali sam se nekoliko godina kasnije sreo i upoznao sa njim.

Iznenada, „doletelo“ je još jedno pitanje:

- A da li ste se fotografisali sa njime?

- Naravno – odgovorio je Divac. – To mi je veoma draga uspomena.

Divac je svoje male domaćine poučio da je sport dobar i da razvija zdravo telo i zdrav duh, ali i da je škola veoma važna i da je bitno da dobri sportisti budu i dobri đaci.

Iz prve su osnovci pogodili da je Ivan Stević biciklista, ali je bilo malo nedoumica oko godina Damira Fejzića. Niko nije pogodio da ima 18 godina i da je trenutno najmlađi član srpskog olimpijskog tima:

- Treniram od šeste godine, i ispunio sam san da budem na olimpijskim igrama. Pohađam Tehničku školu i još sam đak, kao i vi, tako da mi ovaj ambijent nije stran. Moram dobro da se pripremim jer je moj drugi, još važniji cilj, da se borim za medalju.

Fejzić je sa jednim malim tekvondistom - đakom OŠ „Jovan Ristić“ demonstrirao tehnike treninga i objasnio kako funkcioniše oprema.

Stević, koji će dva puta već učestvovao na OI (Atina 2004. Peking 2008) i koji je lane pobedio i na trci „Kroz Srbiju“ je đacima predstavio sve draži biciklističkog sporta rekavši i da je presrećan što je ponovo u školi da se priseti lepih đačkih dana:

- Moj bicikl ima samo sedam kilograma i napravljen je da bude brz. Ali, brzina ne dolazi sam od sebe, mora biciklista da bude dobro pripremljen, da ima jake noge i zdrava pluća. Sada sam u fazi važnih prirema da dočekam olimpijske igre potpuno spreman.

Đaci su pitali Stevića kako se postaje olimpijac:

- Kao i u školi, prelazite iz razreda u razred, prvo idete u malu školu, potom u veliku. Tako je i u biciklizmu, prvo vozite male trke potom odlazite na one najveće a sigurno je olimpijska trka kruna karijere svakog bicikliste.

Sa đacima se družio i Milorad Kamatović regionalni menadžer Vojvođanske banke partnera olimpijskog tima Srbije. Sjajan domaćin bio je direktor OŠ „Jovan Risti“ Mileta Đorović sa profesorima i nastavnicima.

Na kraju održane su i „Tradicionalne sportske igre“ a potom su Stević i Fejzić izvukli i prigodne nagrade sponzora OKS za đake.