XS
SM
MD
LG

Sup u ruskom Kazanju, Jovanov i Černak predstavljaju Srbiju

Peto Svetsko studensko prvenstvo  u kajaku i kanuu na mirnim vodama počelo je danas i završava se u petak 31. avgusta u Kazanju glavnom gradu Ruske repulike Tatarstan. Ogranizatori ovog događaja su Međunarodna federacija univerzitetskog sporta (FISU),  ruski studenski sportski Savez (RSSU) i Izvršni odbor 27. Letnje Univerzijade u Kazanju 2013. Srbiju će na ovom elitnom skupu  koji će okupiti preko 150 akademaca iz 18 zemalja Sveta predstavljati Pavle Jovanov (Vojvodina) i Anja Černak (Navigator).

Novosađanin Pavle Jovanov  (27) student druge godine doktorskih studija na Departmanu za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine na novosadskom PMF-u. Kajak trenira već 17 godina. Bio je učesnik događaja u Beogradu pre četiri godine. U Rusiju putuje zahvaljujući novosadskom Univerzitetu koji mu je sponzorisao odlazak.

-Čast mi je što ću  predstavljati Srbiju  na ovakvom takmičenju pre svega zahavljujući novosadskom Univerzitetu.Učiniću sve  da ću dostojno reprezentujem naš kajak u Rusiji-rekao je Jovanov.

Jovanov će biti jedini naš predstavnik u muškoj konkurenciji, a veslaće u tri discipline  jednoseda ( 200,500, 1000m).

-Nisam upoznat sa konkurencijom pa u ovom trenutku ne  mogu realno procentiti sopstvene domete. Spremao sam  se za sve staze. S obzirom da mi više leže „kraće“ deonice nadam se da mogu više od samog plasmana u A finale.

 Anja Černak (20) kajakašica iz Pančeva student prve godine beogradskog DIF-a, debitovala je za reprezentaciju Srbije prvi put ove sezone na regati u Pještanima. Nastup u Kazanju, gde će veslati u dve discipline (k-1 200m i k-1 500m) je njen drugi izlazak na međunarodnu scenu u karijeri.

-Za početak se nadam plasmanu u A finale. A posle ćemo videti-iznela je svoja očekivanja Černak.

Ovaj događaj se smatra  test takmičenjem  pred  27. Letnje Univerzijade. Početkom septembra  Kazanj će biti domaćin još dva takmičenja - 12. Svetskog univerzitetskog prvenstvo u veslanju i 4. Svetskog univerzitetskog prvenstva u streljaštvu.Svečano otvaranje održano je juče. U toku današnjeg, prvog takmičarskog, dana na programu su kvalifikacione i polufinalne trke na 1000 i 500m.

Pored takmičarskog programa gde će se veslati 24 discpline Srbija će imati predstavnike i u samoj organizaciji događaja. Naime Željko Rajković asistent na katedri Veslačkih sportova Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu u Kazanju obavljaće dužnost predsednika Tehničke komisije FISU za kanu sprint.

-Zadovoljan sa činjenicom da dvoje sportista iz Srbije ipak nastupaju na Svetskom šampionatu. U situaciji kada KSS nije imao sredstava da obezbedi odlazak, Anja i Pavle i njihovi Fakulteti i klubovi pokazali su snagu i umeće da i u ovako lošoj finansijskoj situaciji u zemlji pronađu način da omoguće da Srbija ima svoje predstavnike u Kazanju. Rusi su napravili veličanstven, potpuno novi regatni centar na jezeru Kaban koje jednim svojim delom ulazi do samog centra grada. Ovo je pored Moskve  drugi nacionalni trening centar za kajak i veslanje koji spada u A kategoriju i na njemu se koliko sutra mogu organizovati Olimpijske igre. Organizaciono su postavljeni novi standardi koji teško da mogu biti prevaziđeni od strane sledećih organizatora-izneo je svoje impresije Rajković.

 

Prvo SUP održano je u Zagrebu  (1998 godine). Domaćin drugog planetarnog Skupa studenata kajakaša bio je 2002 italijanski Bari. Potom su usledila domaćinstva u Beogradu (2008) i Poznaju (2010).

 

-Trenutno nemamo sledećeg organizatora ali su neki razgovori vođeni sa predstavnicima Mađarske i Hrvatske pa se nadamo da će 2014. godine naši studenti putovati blizu do Segedina ili Zagreba.Posle veoma uspešne organizacije Svetskog Univerzitetskog prvenstva u Beogradu 2008. predstavnici FISU-a bi se rado ponovo vratili i u Beograd.

Mislim da je upravo sada pravi trenutak da svi studenti kajakaši iz Srbije kao i njihovi treneri počnu da razmišljaju o nastupu na Univerzijadi sledeće godine, koja posle Olimpijskih igara predstavlja drugi sportski događaj po veličini i značajnosti. Mnogi olimpijski šampioni su svoje ozbiljne nastupe započeli upravo na svetskim Univerzitetskim prvenstvima i Univerzijadama o čemu se vodi uredna evidencija u FISU-u-zaključio je Rajković.

Katedra Veslačkih sportova Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu posle uspešno organizovanog Univerzitetskog prvenstva Srbije u kajakaškim ergometrima (sledeće je zakazano ponovo u januaru 2013.) u dogovoru sa Kajakaškim Savezom Srbije već radi na planiranju i organizaciji Univerzitetskog Prvenstva Srbije u kajaku koje će se održati za vreme Trofeja Beograda u maju iduće godine. Pored toga Katedra je pred KSS izašla sa predlogom o formiranju komisije za Univerzitetski kajak koja bi se bavila upravo pitanjima evidencije studenata kajakaša, podsticanjem i pomaganjem kajakaša za upisivanje na različite fakultete i organizacije domaćih studentskih takmičenja ali i pripremama i takmičenjima na međunarodnim smotrama.