XS
SM
MD
LG

Aplauz za Spasića i Čubrila

Uz prisustvo preko 60 lekara i trenera u petak, 16. novembra 2012, u Privrednoj komori Beograda održano i Peto savetovanje u sklopu projekta Sportskog saveza Beograda „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“

Uz prisustvo preko 60 lekara i trenera u petak, 16. novembra 2012, u Privrednoj komori Beograda održano je i Peto savetovanje u sklopu projekta Sportskog saveza Beograda „Unapređenje zdravstvene zaštite sportista kroz stručna predavanja o prevenciji povreda i upotrebi suplemenata u ishrani sportista“. I na ovom, izuzetno posećenom

i veoma poučnom i svrsishodom savetovanju, predavači su bili eminentni stručnjaci iz svojih oblasti – dr sci. Bratislav Spasić i doc. dr Dejan Čubrilo. Uvaženi stručnjaci svojim prevadanjima na temu „Atletsko stopalo“, odnosno „Trening, oksidativni stres i suplementacija“ nikoga u sali nisu ostavili ravnodušnom dobivši dugotrajan aplauz nakon izlaganja.

Prvi je na scenu stupio dr sci. Bratislav Spasić, specijalista dermatovenerologije, profesor na Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi u Beogradu, osnivač i pomoćni direktor srednje škole Dositej, te autor i koautor velikog broja naučnih i stručnih radova. Na temu „Atletsko stopalo“ Spasić je prisutne uveo opštom pričom o ovoj pojavi posebno se osvrnuvši na uzročnike, kliničke manifestacije, dijagnostiku, lečenje, kao i na mere primarne i sekudarne prevencije nastanka atletskog stopala. Nakon predavanja salom se prolomio aplauz koji je na neki način bio i uvod u predavanje drugog predavača.

Takođe koncizno, ubedljivo i jasno doc. dr Dejan Čubrilo, između ostalog docent na katedri za fiziologiju medicinske akademije US medical school u Beogradu i profesor na Visokoj zdravstveno sanitarnoj školi u Beogradu, govorio je na temu „Trening, oksidativni stres i suplementacija“. Ovaj doktor medicine, specijalista medicine sporta, magistar i doktor medicinskih nauka iz oblasti medicinske fiziologije je svoje predavanje podelio na tri segmenta. U prvom je pričao o oksidativnom stresu, njegovoj definiciji i pojmu, merenju oksidativnog stresa, izvorima reaktivnih vrsta kiseonika u fizičkom naporu, te vrsti fizičkog opterećenja i nivu oksidativnog stresa. U drugom segment Čubrlo je pričao o inflamaciji tj. o biohemijskim načinima detekcije nivoa inflamacije i vezi inflamacije i oksidacije u trenažnom procesu. Na kraju je pozabavio strategijom individualizacije suplementacije predstavivši antioksidantivnu i antiinflamatornu suplementaciju.

Poput Spasića i Čubrilo je nagrađen dugotrajnim aplauzom. Nakon V savetovanja u okviru projekta SSAB najavljenio je i šesto koje će se održati 12. decembra na istom mestu – Privrednoj komori Beograda.