XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Uspeo seminar za biciklističke trenere

NOVI SAD 19. novembar (Info centar).- Eva Hatala, najbolja naša biciklistkinja svih vremena i predsednik kluba Elit pozdravila je učesnike i pročitila poruku predsednika BSS Dragana Dostanića pred početak dvodnevnog seminara za biciklističke trenere i bicikliste - veterane i amatere „Planom do forme“ u Novom Sadu. Organizator je bio, već tradicionalno, klub Elit iz Novog Sada uz tehničku podršku Biciklističkog saveza Vojvodine.

Među 22 polaznika iz Beograda, Niša, Kragujevca, Sombora, Subotice i Novog Sada, našao se i dugogodišnji biciklistički radnik Miroljub Krstić (Niš), olimpijac kragujevačkog Radničkog Nebojša Jovanović, novi selektor omladinskih reprezentacija Srbije u planinskom biciklizmu Slobodan Radovanović, novopečeni treneri Dragan Spasić (Niš) i Srđan Omaković (Sombor), Ivan Puja, direktor Ciklo Svet Srbije iz Beograda, a između ostalih i dva profesora novosadskih gimnazija i jedan univerzitetski profesor.

Prvi dan je Tibor Tarjan kao predstavnik grupe autora govorio na temu „Razvoj biciklizma i metodologija treninga u Srbiji kroz 20. vek” (istraživanje grupe autora – Novi Sad 2011).

U nastavku, Nebojša Subić, biciklistički trener održao je predavanje „Ciklo kros i trci sa planinskim bicklizmom“. Bavio se pitanjima, zašto se ciklo kros zadržava i pored pojave planinskog bicklizma, šta ciklo kros ispravlja i poboljšava kod bicikliste, šta je novo u pravilima, zašto su kruta pravila u pogledu karakteristika ciklo kros bicikla.

Prof.dr Franja Fratrić kroz temu „Metodologija praćenja razvoja forme biciklista u pripremnom periodu“, a imajući u vidu ključnu reč seminara „pripreme“, ukazao je na važnost rada u ciklusima u pripremnom periodu, značaj i mesto dijagnostike i kontrole u sistemu trenažne tehnologije, fiziološke aspekte treninga u pripremnom periodu, neke testove za optimalno određivanje i kontrolu trenažnog opterećenjenja radi upravljanja i kontrole u treningu i pravilnog fiziološkog pristupa.

Prvi put među predavačima ovog, sada već tradicionalnog skupa biciklističkih stručnjaka, našao prim. dr Srđan Soldatović istaknuto ime sportske medicine. U dogovoru sa glavnim urednikom seminara, Tiborom Tarjanom, prvog dana govorio je veoma slikovito, poučno i praktično o „Povredama bicklista u pripremnom periodu“ sa kratkim sportsko-medicinskim prikazom razvoja biciklizma iz ugla sportske medicine. Opširnije je ukazao na tipologiju, uzroke i mehanizme nastanka sportskih povreda i oštećenja zdravlja u biciklizmu, mogućnostima i pristupu u prevenciji, zbrinjavanju i lečenju sportskih povreda i oštećenja zdravlja u pripremnom periodu. Drugog dana nastavio je sa izuzetno zanimljivim predavanjem „Masaža i samomasaže“ a govorio je i o samokontroli zdravlja u biciklizmu, zdravim ličnim izborima u stvaranju i čuvanju sportske forme, značaju i tehnikama samomasaže pri bavljenju biciklizmom.

Na kraju dr Soldatović je učesnicima poklonio podsetnik za vežbe razgibavanja u pripremnoj ili relaksacionoj samomasaži.

Drugog dana, Tibor Tarjan trener za biciklizam, u predavanju „Ciklo kros u službi priprema bicklista“ predstavio je velike mogućnosti ciklo-kros treninga pa čak i kombinovanje elemenata poligona. Na kraju predavanja u maloj radionici svi učesnici su na osnovu novostečenih znanja, sami postavili stazu za ciklo-kros trening na grafički zadatom terenu, a na poklon od predavača dobili su njegov primer postavljanja staze za ciklo-kros trening, kao i primer jednog mezociklusa (mesečnog plana treninga) za juniora druge godine u prvoj fazi pripremnog perioda.

Mladi stručnjak za sportsku ishranu i dodatke ishrani Monika Balenović, diplomirani trener fitnesa i licencirani spining trener, ove godine izašla je pred polaznioke sa temom „Ugljeni hidrati za vrhunske sportske performanse“. Posbeno je istakla važnost unosa nutrijenata pre, u toku i nakon treninga odnosno trke, zatim unos ugljenih hidrata, oksidaciju različitih formi ugljenih hidrata. Bilo je reči i o gastrointestinalnoj toleranciji visokog unosa hidrata, o dosadašnjim saznanjima o unosu hidrata u toku dugih trka i superkompenzaciji. Preporučila je i doze za unos ugljenih hidrata u toku takmičenja.

Olivera Sekulić-Bartoš, diplomirani psiholog, inače i sama nekada aktivna veslačica u osmercu, a danas rekreativac na planinskom biciklu, kroz temu „Autogeni trening i njegova primena u procesu psiohfizičkih prirema sportista“, uspela je da polaznicima približi primenjivost autogenog treninga, kao i druge tehnike relaksacije u procesu pripreme sportista za takmičenje.

-Veoma mi je drago što smo uspeli da održimo kontinuitet u ovom vidu obrazovnih aktivnosti i da obezbedimo sve priznatije stručnjake iz nama potrebnih naučnih disciplina. Posebno sam srećan da su se kroz pitanja i iznošenjem iskustava najviše čuli mladi, posebno Neša Jovanović i treneri Srđan Omaković i Dragan Spasić. Za mene je to najbolji signal da više ne lutamo i da na mladima svet ostaje – rekao je na kraju seminara Tibor Tarjan.

Za osveženje polaznika a i predavača pobrinuo se Pansport, tako što je na svom štandu postavio degustaciju izotoničnih napitaka i čokoladica Isostar

Posle završetka, dodeljeni su sertifikati kao i poklon DVD sa kompletnim stručnim materijalima seminara.