XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Od Zagreba do Rija

BEOGRAD, 29. novembar (Info centar).- U narednih sedm dana srpski streci će se razmileti širom sveta.

Već ovog vikenda u Zagrebu na jakom međunarodnom turnur učestvovaće blizu 50 srpskih takmičara puškom i pištoljem! Strelci koji gađaju puškom krenuće u petak a takmičenje je u subotu, dok će strelci pištoljem poći u subotu da bi pred mete izašli u nedelju.

- Ovo je prva jaka proba na kojoj će se videti koliko su radili u prvom delu sezone – kaže v. d. selektora Goran Maksimović.- Sledeći test je Internacionalno prvenstvo Beograda u Hali sportova na Novom Beograd od 14. do16. decembra i do kraja godine i treće kolo Kupa Srbije 22. i 23. decembra.

Srebrna iz Londona Ivana Maksimović neće učestvovati na Internacionalnom prvenstvu Beograda?

- Ivana Maksimović, njen trener Mira Maksimović i ja odlazimo u Rio de Žaneiro u Brazil na pripreme do 5. do 18. decembra. Vratiću 12. decembra i pratiću takmičenje u Hali sportova, one ostaju još nedelju dana. Organizator odlaska u Rio je Olimpijski komitet Srbije. Videćemo i novo strelište kao i uslove. Dobro je i da Ivana Maksimović na početku sezone malo više radi i MK oružjem.

Olimpijka Zorana Arunović nije želela, zbog velike vremenske razlike u Rio, odlučila se da sa trenerom Jelenom Arunović, ide na pripreme u Kuvajt:

- Pripreme su od 3. do 10. decembra i treniraćemo sa nekoliko reprezentacija koje se pripremaju za peti Azijski šampionat vazdušnim oružjem 12. do 22. decembra u Nančangu u Kini – kaže Jelena Arunović.- Domaćin će nam biti uspešni srpski trener u Kuvajtu Srećko Pejović. Bili smo i u martu ove godine ne veoma lepom takmičenju u Kuvajtu na odličnim strelištima i iskoristićemo te dobre uslove maksimalno. Zahvaljujem Olimpijskom komitetu Srbije na pomoći da organizujemo ove prireme.

Od 1. januara 2013. stupaju na snagu nova pravila u streljaštvu. Ovo su u stvari i poslednja takmičenja „po starom“. Već od turnira u slovenačkom gradu Ruše 11. januara gađaće se po novom – vreme u kvalifikacijama je skraćeno u skoro svim disciplinama za po 15 minuta a negde i više, neće se sabirati rzultat iz osnovnog dela pošto se u finalu počinje od nule, gađaće se u plej ofu na ispadnje, doste je promena u propisima o oružju i opremi...

- Koštaće nas novi propisi, jer moramo da nabavimo dodatnu opremu, na primer „podizače“ za puške za stavove, ili „ringove“ za nišan – objasnio je Maksimović.- Takođe, finala, na primer u trostavima, trajaće skoro sat vremena što dodatno otežava takmičenja na manjim strelištima.

U trostavu, umesto kao do sada samo deset metaka stojeći, gađaće se prvo pet metaka klečeći, potom tri serije po pet metaka ležeći i dve serije od pet metaka stojeći. Tada ispadaju dvojica najslabijih. U nastavku svako opaljuje po metak i ispada najslabiji, sve dok ne ostanu dvojica koji gađaju poslednji, 45. metak za zlato... Oni koji su probali, kažu da je najveći problem kako u veoma ograničenom vremenu između stavova podesiti pušku (opracije su dosta složene za svaki stav) a da ostane neki minut za probne hice. Ko usavrši podešavanje puške moći će u najboljem slučaju da opali dva ili tri hica za probu.

Iduće godine, Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem je u Odenzeu u Danskoj od 25. februara do 3. marta, a MK oružjem (posle odustajanja nemačkog Sula) u Osijeku od 21. jula do 4. avgusta. Strelci će učestvovati i na Mediteranskim igrama od 20. do 30. juna u Mersinu u Turskoj.

Početak serije Svetskih kupova puškom i pištoljem je u Čangvonu (Koreja) od 2. do 10. aprila. Potom se karavan seli na severnoamerički kontinent u Fort Bening (SAD) gde je drugi kup od 13. do 24. maja. Poslednja dva svetska kupa su u Evropi od 22. do 30. maja u Minhenu i potom od 3. do 12. jula u Granadi. Biće to za strelce prilika da još jednom probaju streliše u ovom španskom gradu na kome će se 2014. održati Šampionat sveta (sve discipline).

Finale Svetskog kupa puškom i pištoljem je od 6. do 12. oktobra u Minhenu,