XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Milica Mandić i Andrija Prlainović sportisti godine u izboru OKS

BEOGRAD, 6 decembar (Info centar).- Milica Mandić, olimpijska šampionka u tekvondou i vaterpolista Andrija Prlainović, član reprezentacije Srbije koja je osvojila bronzu u Londonu i prvi strelac olimpijskog vaterpolo turnira, su sportisti godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Priznanja će im se uručiti na svečanosti 21. decenvra u Domu Narodne skupštine Srbije.

Najuspešniji trener je Dragan Jović, trener Milice Mandić.

Titulu ekipe godine u muškoj konkurenciji ponela je vaterpolo reprezentacija Srbije, dok će odluka o najuspešnijoj ženskoj ekipi biti doneta po završetku Šampionata Evrope za rukometašice.

Najbolji mladi sportista je vaterpolo reprezentativac, „bronzani“ u Londonu Dušan Mandić.

Međunarodni olimpijski komitet redovno dodeljuje godišnje tematsko priznanje koje ove godine nosi naziv „Sport i održivi razvoj“. Izvršni odbor OKS odlučio je Trofej MOK bude dodeljen generalnom sponzoru OKS, kompaniji Telenor, zbog niza projekata realizovanih samostalno i u saradnji sa OKS koji promovišu održivi razvoj, zaštitu životne sredine i održive izvore energije.

Predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove IO da je kao član Izvršnog odbora Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta (ANOK) prisustvovao sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani.

U okviru tema vezanih za Olimpijske igre, govorilo se i o distribuciji ulaznica za OI. Jedan od zaključaka bio je i da sistem distribucije ulaznica za Igre mora da se promeni, pojednostavi i unapredi.

- Imajući u vidu da smo na ovu temu bili u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta i da smo već preduzeli sve korake koji su od nas očekivali, zadovoljni smo zaključcima koje je doneo Izvršni odbor MOK. Obzirom da je i Međunarodni olimpijski komitet konstatovao da je sistem raspodele ulaznica za Olimpijske igre neadekvatan i komplikovan, a imajući u vidu blisku i kooperativnu saradnju u proteklom periodu, Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS, pozvan je da učestvuje u kreiranju novog i naprednijeg sistema – objasnio je Divac.

Usvojeni su i sastavi svih komisija IO OKS.