XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Sport je važna obaveza lokalne samouprave

BEOGRAD, 6. decembar (Info centar).- Sport na lokalnom nivou čini važan deo celokupne sportske aktivnosti u Srbiji i zbog toga je neophodno da se ponude rešenja za određene probleme u njegovom funkcionisanju i u novoj nacionalnoj “Strategiji sporta od 2014. do 2018” istaknuto je na konferenciji “Lokalna politika i sport” u Beogradu.

- Na tribinama širom Srbije zaključeno je da je neophodno da naše mlade generacije dobiju organizovan sistem bavljenja sportom i to je važna obaveza i lokalne samouprave- poručila je Alisa Marić, ministar omladine i sporta.- Svaka lokalna sredina ima svoje resurse koje treba da iskoristi za razvoj generacija mladih, psihofizički zdravih ljudi. Pokazalo se da saradnja državnih i lokalnih institucija dovodi do najboljih i najpraktičnijih projekata. Pred lokalnim samupravama je izuzetno važan zadatak. One imaju vitalni značaj u promociji sporta, a važećim Zakonom o sportu i strategijom za period do 2013. obaveza lokalnih zajednica je da preslikaju sistem finansiranja sporta sa republičkog nivoa. Takođe, najodlučnije ću se zalagati za doslednu primenu svega što donosi nova strategija, jer smatram da će ona najviše koristiti upravo mladima.

Predstavnici lokalnih samouprava ukazali su na kakve su probleme u primeni ovih akata nailazili, a njihovi predlozi biće osnova za izmene i dopune Zakona o sportu, kao i Pravilnika. Delegacija Ministarstva omladine i sporta je do sada razgovarala sa predstavnicima gradova na tribinama u Nišu, Vranju, Kruševcu, Šapcu i Zrenjaninu, a u planu je organizacija ovakvih skupova u još petnaestak opština, kako bi za novu Strategiju razvoja sporta, koja će biti doneta za period od 2014. do 2018. godine, na osnovu ovih primedbi bila ponuđena, bolja i savremenija rešenja.

Na skupu su, pored predstavnika gradova i opština, govorili Dragan Atanasov, pomoćnik ministra za sport, koji je apostrofirao da su srpskom sportu neophodni sistem, kontinuitet i stabilnost, Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Saša Paunović, predsednik SKGO, prof. dr Nenad Đurđević iz Sportskog saveza Srbije, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije Slobodan Milošević, predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović, Savo Milošević iz Fudbalskog saveza Srbije, Vanja Grbić iz Odbojkaškog saveza Srbije, Branko Vujović iz Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina i sekretar za sport i omladinu AP Vojvodina Marina Čobanu.