XS
SM
MD
LG

Rekordan broj učesnika 461 iz osam država

Atraktivno na pet tatamia - foto: V. Jankov    

Džudo klub Mladost iz Bečeja ne samo da je uspešo organizovao jubilarni 25. Međunarodni džudo turnir za mlađi uzrast od 10 do 14 godina, istovreeno i 15. Memorijal „Željko Nikolić“ u kategoriji mlađih dečaka do 66 kilograma, nego je zabeležen i rekordan broj učesnika 461, 326 dečaka i 135 devojčica, iz 51 kluba osam država: Bosne i Hercegovine (4), Mađarske (3), Moldavoje (1), Rumunije (1), Slovačke (1), Crne Gore (1), Hrvatske (1) i 39 klubova Srbije. Najviše je bilo dečaka uzrasta 12 godina (127), a kod devojčica (54), starijih poletaraca (U 10) bilo je 116, a poletarki 48, dok je starijih dečaka (U 14) bilo 83 i starijih devojčica 33.

- Prezadovoljni smo, jer se okupio rekordan broj učesnika, a i sve je proteklo u najboljem redu. Deca i njihovi treneri su, takođe, zadovoljni. Iako su se na pet tatamia našli mladi džudisti, nisu izostali atraktivni zahvati, pa su i ljubitelji našeg sporta imali u čemu da uživaju. Za decu mlađu od 10 godina, pošto oni nemaju pravo da se takmiče, a redovno treniraju, organizovali smo nekoliko revijalnih borbi, kako bi i oni osetili draž ovakvih okupljanja i predstavili se roditeljima, rodbini i prjateljima, rekao nam je direktor turnira u Bečeju Milorad Lončarević.

Na kraju jednodnvnog turnra najviše razloga za radost imali su takmičari Crven zvezde iz Beograda, jer im je pripao veliki pohar namenjen sveukupnom pobedniku, pošto su sakupili ukupno 119 bodova. Drugo mesto pripalo je njihovim sugrađanima iz ODŽK Beograd, koji su ukupno osvojili 86 bodova, a treći su bili takmičari novosadske Slavije sa 62 boda.

Manji pehari pripali su najuspešnijim ekipama po uzrasnim kategorijamau ženskoj i muškoj konkurenciji. Pehar najuspešnijim starijim poletarkama pripao je Proleteru iz Zrenjanina, jer su osvojile 20 bodova, a kod njihovih vršnjaka najuspešnija sa 30 bodova bila je Crvene zvezde iz Beograda. Mlađe devojčice ODŽK Beograd osvojile su 21 bod i klupske vitrine popunile novim peharom, a njihovi vršnjaci i sugrađani iz Crvene zvezde su sakupili 30 bodova i osvojili pehar namenjen svom uzrastu. Najzad, u kategoriji starijih devojčica pehar je pripao takmičarkama Crvene zvezde, koje su osvojile 19 bodova, a njihove klupske kolege su sa 28 bodova bili prvi u uzrastu dečaka do 14 godina.

U pojedinačnoj konkurenciji medaljama je nadrađeno po četvoro najuspešnijih u svakoj težinskoj kategoriji. Kad smo već kod pojedinačnih nagrada, memorijalni pehar pripao je Vidaku Nikoliću iz beogradskog kluba Vinča, koji je u finalu uzrasta mlađih dečaka kategorije + 66 kg pobedio Maksima Vuka Otaševića, sugrađanina iz kluba Knjaz Miloš i osvojio i novčanu nagradu od 100 evra, koju svake godine daruje porodica tragično nastradalog Željka Nikolića.

- Prepoznajemo vredan rad Džudo kluba Mladost i rado im pomažemo u organizaciji ovako renomiranog turnira koji okuplja mladost regiona. Ujedno, cenimo rad i saradnju Džudo saveza Vojvodina, pa smo ovom prilikom u znak zahvalnosti uručili prigodnu plaketu predsedniku DŽSV Miroljubu Ničiću. Ovakve sportske manifestacije zbližavaju ne samo mlade takmičare, nego i odrasle, pa nam je drago da je među nama ovom prilikom bio i legendarni prof. dr Slavko Obadov, osvajač olimpijske medalje, rekao nam je član Opštinskog veća zadužen za omladinu, sport i turizam Dane Mandić, kome je pripala čast da pozdravi takmičare i otvori turnir.

V. Jankov