XS
SM
MD
LG

Humanitarni duel dva Radnička u Svlajncu, pomoravski derbi "staklaraca" i mlađanih Jagodinaca, vodeći "gumari" uzimaju meru Meševu?

Ako je u vhu srpskoligaškog Istoka gotovo izvesno da se zna prvak, mnogo će biti neizvesnija borba za opstanak i što bolje pozicioniranje ostalih ekipa. Očekuju nas zanimljive i pre svega efikasne utakmice, jer u odnosu na ostale tri grupe ovde pada najviše golova. Ostaje da se vidi da li Meševo, OFK Sinđelić, SFS Borac mogu ponoviti blistavo izdanja od jesenas. Na drugoj strani više se očekuje od Svilajčana, Timočanina, Vlasine, dok se Žitorađi i Pčinji ne daju velike šanse.

U subotu je na programu šest utakmica. Pažnju privlači sudar dva Radnička u Svilajncu. Domaćin je odigrao jesen ispod očekivanja, s obzirom na pojačanja i dobar rad u pripremnom delu očekuju više i pomak na tabeli. Pogodili su sa pojačanjima i od šest novajlija petorica će biti starteri. Oslanjaju se na umeće Suvića, Blagojevića, Kačara i Petrovića i za nijansu su bliži osvajanju tri boda. Piroćanci su podmladili redove, otišlo je petoro prvotimaca (dva bonusa), došao je Stojev, bonus Čarapić, sačuvali su kostur tima i problem mogu biti rekovalescenti Petrović, Stojev, Ristov, koji su pod znakom pitanja. Jesenas je bilo obilje golova (4:3 za domaćina) i ponovo se na dobrom terenu u Svilajncu očekuju golovi. Utakmica će biti humanitarnog karaktera i prihod od ulaznica biće uplaćen za lečenje obolelog sugrađanina.

Jedinstvo 1936 ugostiće Pčinju, koja je bila u velikim organizacionim problemima, da je u jednom momentu pominjano odustajanje od lige. Kruševljani su se pojačali iz Napretka mladim igračima, stigao je Radivojević, Ristić i mogu ponoviti uspešnu jesenju premijeru. Prva utakmica uvek donosi dozu neizvesnosti i bojazan od starta, ali sa Pčinjom ne bi trebalo da imaju problema, naročito ako se zna da na gostovanjima nisu osvojili ni bod.. Gosti su ostali bez Spasića i Mitrovića i teško će to nadoknaditi. U “minut do 12” doveli su 5-6 igrača i nepoznaica su za mnoge. Kad su gosti iz Trgovišta uvek se povede priča o igranju “tri za tri”, ali nećemo prejudicirati I okrenuti smo regularnosti šampionata.

Đerdap je najviše menjao i u klub pored Dunava došlo je 12 igrača. Pitanje je koliko će gomilanje tolikog broja igrača biti produktivno, ali držali su se uzrečice “od viška glava ne boli”. Rival iz Paraćina je malo menjao, imaju ograničen roster i kontinuitet u radu, problem može biti težak raspored na startu.

OFK Sinđelić je veliki favorit protiv poslednje Žitorađe, koja nije uspela da se pojača i dva mlada trenera Jovanović i Stevanović nisu se dugo zadržala i nasledio ih je iskusniji Dragan Gavrilović. Pitanje je šta može da uradi, bez pojačanja, sa oslabljenom i podmlađenom ekipom. Nišlije spadaju među najuspešnije domaćine, za razliku od gostiju koji još nisu uzeli bod na strani.

Dunav i Timočanin odmeriće snage u neizvesnom meču i svako ima svoje adute. Domaći sa trenerom Ranđelovićem iz Beograda, koji je doveo nekolicinu igrača iz glavnog grada. Radi se o trkački nastrojenoj domaćinskoj ekipi, koja u Prahovu uglavnom osvaja bodove. Knjaževčani su se značajno pojačali i pored trenera Marka Vidojevića, došli su Jović, Petrović, Mladenović, bonus Stojanović, aktivirao se iskusni Tomić. Više vrede nego jesenas i stručnjaci im predviđaju napredak na tabeli.

U nedelju igraju se tri duela u Kruševcu, Popovcu i Paraćinu.

U kruševačkom odmeravanju snaga, silni “gumari” su favoriti protiv odličnog Meševa. Neće im biti lako, prva je utakmica i moraju da potvrde renome. Jači su nego jesenas i ne vidi se ekipa koja im može odoleti. Meševo je slabije, ostalo su bez Filipa Petrovića, Ristića i Majdevca, smanjena je rotacija i tim je dodatno podmlađen. Utakmica se igra na veštaku stadiona Jedinstva 1936.

U Popovcu snage će odmeriti oslabljena i podmalađena Budućnost i pojačana Vlasina. Ostali su bez trebnera Bobana Stankovića za čije ime su vezani najveći uspesi i nekoliko stožera tima. U Vlasotince su otišli Stojković, Milošević i Miljković, kad se tome dodaju Stefanović i Mitrović gosti mogu da sastave respektabilan sastav. Na kormilo se vratio trener Dragan Nikolić.

Pomoravski derbi odigraće SFS Borac i GFK Jagodina. Domaćin nije puno menjao i spremni su da potvrde jesenje izdanje i pomere se za koju stepenicu više. Radi se o stabilnoj i čvrstoj ekipi predvođenoj trenerom Vojkanom Rajčićem, koji je svojevremeno igrao i sarađivao sa novim – starim kolmiralom Jagodine Miljojkom Gošićem, koji ima lepo mišljenje o mlađem I perspektivnom kolegi. Gosti imaju najmlađi srpskoligaški sastav (prosek 21,5 godina) i kako reče Goljić nisu dovoljno spremni i problem mogu biti roviti Zogović i Ranđelov. Prepodnevni matine (11 sati) može biti problem sa goste kao i vetar ponekad može da utiče na igru.


Đerdap : Meševo
Radnički (S) : Jedinstvo 1936
SFS Borac : Budućnost (P)
OFK Sinđelić : Trayal
Dunav : Vlasina
Pčinja : Timočanin
Žitorađa : Jedinstvo (P)
GFK Jagodina : Radnički (P)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 24 24 0 0 72
2 Meševo 24 13 4 7 43
3 OFK Sinđelić 24 13 4 7 43
4 Radnički (P) 24 13 1 10 40
5 Jedinstvo 1936 24 11 5 8 38
6 SFS Borac 24 12 2 10 38
7 Radnički (S) 24 11 3 10 36
8 GFK Jagodina 24 10 5 9 35
9 Dunav 24 10 2 12 32
10 Budućnost (P) 24 8 7 9 31
11 Jedinstvo (P) 24 9 4 11 31
12 Đerdap 24 9 3 12 30
13 Vlasina 24 7 6 11 27
14 Pčinja 24 8 1 15 25
15 Timočanin (-5) 24 5 3 16 13
16 Žitorađa 24 3 2 19 11