XS
SM
MD
LG

Želja na Indeksu za novu "desetku", Brana i družina pišu novu recku u Šajkašu, mala je Tisa za veliki Dunav

U Srpskoj ligi, Vojvodina, nastavlja se trka udvoje za naslov između vodećeg Slovena i Železničara. Rumljani su deklasirali Naftaše, želja je bez problema slavio u Adorjanu. OFK Kikinda je nakon tri remija savladala Hajduk 1912, Pančevci su produbili krizu Bečeja 1918. Prvomajci su postali specijalisti za gostovanja i tri boda su uzeli u Bačkoj Palanci, Borac je vodio pored Skrobare, imao penal i na kraju primio tri gola. Bez pobednika je bilo na Štrandu i u Belegišu. Domaćini su slavili u četiri meča, gosti na dva, postignut je rekordan broj golova - 27.

U odnosu na vodeći Sloven, Železničar će u duelu sa poslednjom OFK Bačkom imati znatno lakši posao. Inđijci imaju maksimalni učinak od četiri pobede i smeši im se sledeća protiv potonule ekipe sa Dunava. Još jednog davljenika Tisu rutinski su dobili u Adorjanu i pitanje pobednika nije se postavljalo. Trener Livaja je dobro izbalansirao ekipu, deluju harmonično, moćno i gotovo da nemaju slabo mesto u timu. Idući logikom velikih brojki, teško je pobeđivati u kontinuitrertu i gosti se nadaju da mogu da iskoriste malu opuštenost i podcenjivanje rivala. U međuvremenu su ostali bez trenera Željka Račića i neizvesno je ko će sedeti na klupi. Železničar zbog radova na stadionu kao domaćin igra pre podne na veštaku novosadskog Indeksa.

Sloven ima jedno od najtežih gostovanja u Šajkašu i ukoliko ga prebrodi zadržaće vodeću poziciju. Nikad lakše nisu stigli do tri boda i ekipa iz Elemira je mogla primiti pola tuceta golova kako su igrali. Treneru Vasiljeviću veliku glavobolju zadaje povreda alfe i omege tima Peroševića, koji je završio sezonu. Borac je u Zrenjaninu vodio, imao penal, nije ga iskoristio i bio kažnjen u drugom poluvremenu sa tri gola. Smenjivali su se treneri u Šajkašu kao na traci i na kraju je vraćen Nebojša Filipović za čije ime su vezani najveći uspesi i koji je započeo sezonu.

Pored Tise snage će odmeriti dva neuspešna takmaca, koji su najviše razočarali. Radi se o Bečeju 1918 i Kabelu. Bečejci se nalaze u ozbiljnoj krizi i ne pamte kada su postigli go. Nikako da nadomeste odlazak strelca Živkova, kubure sa fizičkom spremom i ako ovako nastave sledi im selidba u Vojvođansku ligu. Kabel je na sva zvona najavljivao juriš na titulu i snovi su se izjalovili u nastavku prvenatva. Dva boda, bez pobede, vratili su ih u surovu stvarnost i novom treneru Pavlićeviću neće biti lako da konsoliduje uzdrman tim. Protiv Omladinca su imali 80 minuta igrača manje i velikom borbenošću i energetski uspeli da se ravnopravno nose i izvuku bod. Poučan su primer da prevelike ambicije mogu da odvedu u kontra smer i da se vrati kao bumerang.

Pred Kuljanima je meč sa Podunavcem od životne važnosti i prilika da uknjiže prvu prolećnu pobedu. Nisu imali dovoljno sreće na pojedinim utakmicama, vodili su I ostajali bez tri boda. Više vrede od 14. mesta na tabeli i prva pobeda može biti inicijalna kapisla za bolje rezultate, s obzirom na povoljan raspored. Gubili su od Pazovčana, preokrenuli i primili gol u zaustavnom vremenu. Gosti iz Belegiša su specijalisti za remije, igraju čvrsto, bez mnogo rizika i ne primaju, niti daju više golova.

Komšijski derbi igra se u Elemiru između Naftagasa i OFK Kikinde. Naftaši su u Rumi razočarali i moraju biti zadovoljni što su ispraćeni sa tri gola u mreži. Opravdanje može biti izostanak bitnih igrača i ukoliko budu kompletni mogu se nadati povoljnijem rezultatu. Kikinđani su zaređali sa remijima i prvu prolećnu pobedu zabeležili su nad Kuljanima. Imaju kompaktan tim, igraju u visokom tempu i najmanje su primili golova (11). Biće to sudar dva različita stila, jednog koji teži posedu i drugog disciplinovanog i čvrstog u prilazima svom golu.

Prvomajci predstavljaju najprijatnije iznenađenje u drugom delu sezone i da nisu kiksnuli od Tise bili bi među najuspešnijim. U Palanci su za deset minuta imali dva gola viška i meč odveli na svoju vodenicu. Uprkos brojnim teškoćama, uspeli su da se izdignu, krasi ih vveliko htenje i poletna mladost. Ugostiće Radnički, koji je načinio preokret sa Borcem i po učinku u nastavku sezone odmah su iza Železničara(10 bodova). Gaje specifičan stil, igraju agresivno, efikasno i vezali su tri pobede.

Jedinstvo je otkinulo bod u Belegišu u poslednjim trenucima meča. Uvećali su konto za pet bodova i protiv Dinama 1945 u prilici su da se udalje od ugroženih klubova. Trener Grujić nije zadovoljan pristupom, trebalo je energetski da bolje deluju. Najzad će novajlija Maljuka da debituje nakom suspenzije iz bivšeg kluba. Pančevci su lako došli do trijumfa nad potonulim Bečejcima i ne odstupaju od proverenog sistema igre. Radi se o mladoj ekipi predvođenoj Parađinom, Pešićem, Lakićem i ostalima, znaju da odigraju na rezultat.

Omladinac u nedelju pre podne dočekuje “udavljenu” Tisu kao favorit. Zaređali su sa remijima u drugom delu i visoko su na tabeli. Na Štrandu su imali 80 minuta igrača više i nisu pobedili, odigrali su ispod nivoa i nije se primetilo da je domaćin brojčano slabiji. Nastupili su bez Krnete, Ahčina i Stanisavljevića, koji se vraća u tim. Treneru Kljajići jesenas je u Adorjanu bila prva utakmica na klupi i, ujedno, bio uvod u pobedničku seriju. Tisa je u sredu osvojila kup u duelu sa vojvođanskim ligašem Bačkom 1901 i možda je to znak da će krenuti sa mrtve tačke.


Omladinac : Borac (Š)
Železničar (I) : Bečej 1918
1. Maj Ruma : Jedinstvo (SP)
Radnički (Z) : Hajduk 1912
OFK Bačka : Naftagas
Tisa : GFK Sloven
Kabel : OFK Kikinda
Dinamo 1945 : Podunavac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 24 15 6 3 51
2 GFK Sloven 24 15 3 6 48
3 OFK Kikinda 24 10 8 6 38
4 Radnički (Z) 24 10 7 7 37
5 Kabel 24 9 9 6 36
6 Naftagas 24 11 3 10 36
7 Dinamo 1945 24 10 5 9 35
8 Omladinac 24 10 5 9 35
9 Podunavac 24 7 11 6 32
10 Borac (Š) 24 9 4 11 31
11 Bečej 1918 24 9 2 13 29
12 Tisa 24 9 1 14 28
13 Hajduk 1912 24 6 8 10 26
14 Jedinstvo (SP) 24 6 8 10 26
15 1. Maj Ruma 24 6 7 11 25
16 OFK Bačka 24 4 5 15 17