XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Niska temperatura zaledila strelce u Koreji

ČANGVON, 6. april (Info centar).- Damir Mikec olimpijac Policajca zauzeo je 11. mesto u gađanju vazdušnim pištoljem trećeg dana Svetksog kupa u Čangvonu u Koreji sa 580 krugova, dok je drugi srpski predstavnik u ovoj disciplini Andrija Zlatić 15. u konkurenciji 44 takmičara sa 576 krugova.

Nemanja Mirosavljev je u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći osvojio 14. mesto sa 613,6 krugova u konkurenciji 54 strelca.

- Uslovi su bili užasni, vidi se i po rezultatima MK puškom 60 metaka ležeći koji su veoma niski. Smrzli smo, se jer je temperatura bila oko deset stepeni uz kišu i duvao je promenljiv vetar – kaže v.d. selektor Goran Maksimović.- Mirosavljev je loše krenuo, ali je ipak uspeo da uhvatio priključak za finale. Međutim, „ispustio“ ga je jer je imao je po jedan pogodak od 9,5 krugova u četvrtoj i šestoj seriji.

Oba takmirčara pištoljem su, prema rečima Maksimovića, loše krenuli ali su se borili do kraja:

- Mikec je izvukao dobar rezultat od 580 krugova i zaslužio je finale koje mu je izmaklo zbog manje „muševa“. Zlatić je imao samo dve greške u celom meču ali kobne: „ubio“ je sedmicu u petoj seriji, a pre toga je imao i osmicu i to ga je skupo koštalo. Nadam se da će se vremenski uslovi popraviti, voleli bismo da otopli da naša devojke pokažu šta mogu u trostavu – priželjkuje Maksimović.

Mikec je plasman u finale izgubio zbog manjeg broja unutrašnjih centara. Osmoplasirani Kinez Jai Jie Mai imao je takođe 580 krugova ali 25 unutrašnjih centara, dok je Mikec imao 18. Sedmorica strelaca imala su po 580 krugova, trojica su prošla, četvorica ostala bez finala zbog manjeg broja unutrašnjih centara (vrednost je 10,3 kruga i bolje).

Pobedio je šampion Azije 212. Vijetnamac Vinh Ksuan Hoang sa 200,8 krugova ispred bronzanog iz Londona Ži Vei Vanga (Kina) sa 200,1 krug. Treće mesto pripalo je Prakaš Nanjapi (Indija) sa 180,2 kruga. Ovo je prvi put od kada se gađa po novim pravilima da tri prvoplasirana pre finale (Vang 583, Hoang 583, Nanjapa 582) osvoje i prva tri mesta posle finala.

U gađanju MK puškom 60 metaka ležeći, srpski reprezentativac Nemanja Mirosavljev plasirao se na 14. mesto sa 613,6 krugova. Sa dve slabije serije, u drugoj i šestoj po 101 i 101,2 kruga. Finale je vredelo 615,1 krug.

Pobedio je Nemac Henri Junghaenel sa 209,6 krugova (bio prvi pre fenala) ispred Majkla Mekfejla (SAD) sa 207,4 kruga (bio četvrti pre finala) i olimpijskog vicešampiona iz Londona Lajonela Koksa (Belgija) sa 186,4 kruga.

Četvrtog dana na vatrenu liniju će Andrea Arsović i Ivana Maksimović MK puškom trostav 3 puta 20 metaka kao i Zorana Arunović, Bobana Veličković i Jasna Šekarić vazdušnim pištoljem.

Srpski strelci osvojili su u Čangvonu do sada jednu medalju. Ivana Maksimović okitila sa bronzom u gađanju vazdušnom puškom. U istoj disciplini Andrea Arsović je sa 419 krugova u osnovnom delu postavila novi svetski rekord.