XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arsovićeva četvrta vazdušnom puškom

FORT BENING, 8. maj (Info centar).- Andrea Arsović, reprezentativka Partizana, svetska rekorderka u osnovnom delu vazdušnom puškom (419,7), osvojila je ovim oružjem četvrto mesto u finalu trećeg dana Svetskog kupa u američkoj vojnoj bazi Fort Bening sa 165,1 krug.

Pobedila je Liu Ksi Vu (Kina) sa 210 krugova, koja je u osnovnom delu sa 417,5 krugova bila treća. Srebrnu medalju osvojila je, takođe Kineskinja, Jing Čang sa 207,7 krugova koja nije uspela da sačuva prvu poziciju posle osnovnog dela (418,1 krug). Treće mesto pripalo je Petri Cublasing (Nemačka) sa 185,6 krugova. Nemica je pre finala bila druga sa 418,1 krug.

Arsovićeva je sa 415,2 kruga ušla u finala kao osma! Sa dva odlična hica 11. i 12. dijabolom (10,3 i 10,8) probila se na četvrto mesto i sačuvala ga 13. i 14. hicem (10,8 i 10,3). U tom trenutku trećeplasirana Cublasing imala je 0,1 krug prednosti (145,3:145,2) pred Arsovićevom i odlučivala je 15. i 16. dijabola. Srpska olimpijka pogodila je 9,3 i 10,6 a Nemica 10,0 i 10,7 krugova i povećala je prednost na 0,9 krugova (166:165,1) osvojivši treće mesto.

Druga srpska takmičarka Ivana Maksimović, koja je vazdušnom puškom osvojila bronzu u Čangvonu, završila je na 15. mestu sa 413 krugova u konkurenciji 44 takmičarke.

Andrea Arsović je u prvom Svetskom kupu u Čangvonu oborila svetski rekord vazdušnom puškom i gađala u finalu zauzevši sedmo mesto. Ovim oružjem bila je finalista i u Fort Beningu:

- Zadovoljna sam, nije mi krivo što sam četvrta – rekla je posle finala Andre Arsović.-Dva finala na dva svetska kupa vazdušnomm puškom su dokaz da sam u dobroj formi. Odlučile su nijanse, jedna mala dekoncentracija, ali finale je u celini bilo dobro. Imam još jednu disciplinu i ovakav plasman i rezultat mi je podstrek da posle odličnih priprema u Splitu i ovde pružim maksimum. Vreme je dobro, nadam se da će tako ostati do petka kada gađamo MK puškom trostav.

Dragan Donević, trener Andree Arsović u Partizanu i trener reprezentacije je istakao:

-Jedna greška koštala je medalje. Međutim, ne smemo da budemo nezadovoljni, noprmalno je da ostaje žal za medaljom, ali je ponovo dokazala da vredi za sam svetski vrh!

V. d. selektora Goran Maksimović je naglasio da je plaman u finale na ovakvim takmičenjima uvek uspeh:

- Čestitke Andrei Arsović za dobar meč i finale. Ponekad odlučuje kome je bolji dan ili kome se nasmešila sreća. Maksimovićevoj je puška malo odskakala i nije mogla da „juri“ jake centre, pa je to znatno uticalo na rezultat.

Četvrtog dana Srbija neće imati predstavnika na vatrenoj liniji u Fort Beningu. Muškarci gađaju „kraljevsku disciplinu“ MK puška 3 puta 40 metaka.