XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mirosavljevu zlato u „kraljevskoj disciplini“

MINHEN, 29. maj (Info centra) – Nemanja Mirosavljev olimpijac Novog Sada osvojio je zlatnu medalju poslednjeg dana Svetskog kupa u Minhenu MK puškom trostav 3 puta 40 metaka, „kraljevskoj disciplni“ streljačkog sporta, sa 454,5 krugova ispred Norvežanina Ole Kristijana Brina sa 453,9 i Marsela Burgea (Švajcarska) sa 441,6 krugova.

Jasna Šekarić je gađala u finalu vazdušnim pištoljem i zauzela odlično sedmo mesto.

Mirosavljev je pre finala bio peti sa 1.165 krugova (po stavovima klečeći 393, ležeći 392, stojeći 380). Posle 15 metaka u klečećem i 15 metaka u ležećem stavu izbio je na prvo mesto sa 0,1 krugom više od Švajcarca Burgea, da bi posle deset metaka u stojećem stavu pao na drugo mesto, ali se brzo vratio na lidersku poziciju i sačuvao je do kraja. Burge je „potonuo“ sa dva loša hica 42. metkom 7,9 a 44. 6,9 i pretekao ga je Brin, plasiravši se u finale finala sa Mirosavljevim. Pre 44. i 45. metka bilo je 3,6 krugova prednosti (436,5:432,9) za Mirosavljeva koji je „ubio“ u poslednja dva hica 10,1 i 7,9 a Norvežanin 10,2 i 10,8 i Mirosavljev je slavio za 0,6 krugova. Ovom zlatnom medaljom obezbedio je i učešće u finalu Svetskog kupa u oktobru u Minhenu.

- U eliminacijama u utorak, vreme je bilo izanredno i postigao sam 1.178 krugova, što mi je samo potvrdilo da sam u dobroj formi. U kvalifikacijama u sredu je ponovo zahladnelo, bilo je i vetra i dosta sam se mučio, jer ne podnsim hlandoću, za 1.165 krugova - kaže Mirosavljev.- U finalu, prva dva stava su bila odlična stekao sam prednost i sačuvao je do kraja. Srećan sam, naravno, zbog zlatne medalje, ali bih bio još srećniji da nije bilo sedmice na kraju. To ostavlja gorak ukus u ustima, bez obzira na ukupno dobar rezultat...

Mirosavljev je ponovo istakao da je ovakva formula finala – neodrživa:

- Razgovarao sam sa visokim zvaničnicima iz međunarodne federacije i ukazao im na loše stvari koje se događaju u finalu. Primer je i ovo u Minhenu, da strelac za koga svi znaju da mu je „jaka“ devetka loš hitac, „ubija“ šestice i sedmice... Raspored stavova nije dobar, posle dva „čvrsta“ stava gađamo stojeći i tu su greške ogromne a faktor sreće izuzetno važan. Ja sam imao sreću, samo sam jednom pogrešio.

Da li ima najave da će se nešto menjati?

- Dobra volja postoji, shvataju i u međunarodnoj federaciji da ovo nije dobro. Obećali su sastanak posle Svetskog kupa u Granadi na kome će se razgovarati da se promeni redosled stavova, da se na kraju u finalu gađa iz ležećeg stava. Veoma je teško „prepakovati“ pušku sa ležećeg na stojeći stav za devet minuta. To vas toliko napregne i uzbudi da se zadišete i u takvom stanju počinjete stojeći stav, što se odražava i na rezultate. Videćemo da li će sve ostati na „rekla - kazala“.

Dragan Marković osvojio je 24. mesto sa 1.157 krugova (388, 392, 377) dok je Milenko Sebić bio 29. sa 1.156 krugova (386, 390, 380).

Nemanji Mirosavljevu je ovo druga medalja sa svetskih kupova ove sezone (osvojio je bronzu u Čangvonu) i ukupno 11. u karijeri, prva zlatna, uz tri srebra i sedam bronzi! Sada ima zlato (2013. u Minhenu), tri srebra (1991. Cirih, 2011. Čangvon i 2012. Minhen) kao i sedam bronzi (1991. Zagreb, 1994. Milano, 1995. Minhen, 2007. Fort Bening, 2008. Rio de Žaneiro, 2011. Fort Bening i 2013. Čangvon ).

Jasna Šekarić je osvojila sedmo mesto u gađanju vazdušnim pištoljem sa 96,5 krugova. Finale je počela veoma slabo, u prvih osam dijabola posle kojih počinje ispadanje imala je dva centra, pet devetki i osmicu (76,7) i od nje je slabija bila samo Indijka Sidhu (76,1) U tom trenutku Šekarićeva je imala zaostatak u odnosu na šestoplasiranu Sonju Franket (Španija) od 1,2 kruga i u naredna dva hica nije uspela da ga nadokandi i nastavi takmičenje. Takmičarka iz Španije pogodila je devetom i desetom dijabolom 10,3 i 9,2, a Jasna Šekarić 9,4 i 10,4 i ispala je sa 97,4:96,5.

Pre finala Jasna Šekarić je bila prva sa izvanrednih 390 krugova (98, 96, 98, 98). Odavno nije tako dobro gađala osnovi deo. Međutim, konac nije delo ukrasio... Zorana Arunović je osvojila 11. mesto sa 383 kruga (97, 95, 95, 96). Finale je vredelo 383 kruga. Bobana Veličković je u konkurenciji 101 takmičarke zauzela 18. mesto sa 380 krugova (96, 93, 96, 95).

- Jasna Šekarić je otpucala meč za udžbenike – kaže Jelena Arunović trener reprezentacije.- Kada je završila, strelištem se prolomio aplauz. U finalu nije imala sreće, nekoliko „jakih“ devetki, a ni jedan jak centar. Čini mi se da je preživela borbu za šesto mesto, da bi joj bio otvoren put ka medalji. Zorana Arunović i Bobana Veličković su sa 383 i 380 krugova gađale ispod mogućnosti, ali sam sigurna da je ovo samo prolazna faza. Veličkovićeva je u prvih šest hitaca u meču imala sve centre, kasnije je raširila grupu, izašla sa vatrene linije, pokušala da se koncentriše, ali ovo nije bio njen dan. Zorana Arunović je do sredine druge serije bila u pravom ritmu, kasnije je popustila i nije uspela, za malo, da se domogne finala.

Pobedila je Viktorija Čajka iz Belorusija sa 199,6 krugova ispred Joselin Li Jean Čeah (Malezija) sa 197,8 i Mungbajar Dorjsuren Nemačka sa 185,1 krug.

Srpski strelci završili su učešće na Svetskom kupu u Minhenu sa tri medalje dve zlatne i srebrnom: zlatom Nemanje Mirosavljeva MK puškom trostav i sa dve medalje Andrije Zlatića zlatnom MK pištoljem i srebrnom vazdušnim pištoljem. U finalu su gađali i Andrea Arsović (sedmo mesto vazdušna puška), Nemanja Mirosavljev (sedmo mesto MK puška 60 metaka ležeći) i Jasna Šekarić (sedmo mesto vazdušnim pištoljem).

- Izvanredan završetak i lep dan za srpsko streljaštvo – ocena je v. d. selektora Gorana Maksimovića na kraju Svetskog kupa u Minhenu.- Mirosavljev je dobro gađao finale, imao je do poslednjeg hica veliku prednost i šteta sedmicu poslednjim metkom. U ovoj disciplini spada u svetski vrh. Zlatić je osvojio dve medalje i nastavio zlatnu seriju iz Fort Beninga gde je takođe zauzeo prvo mesto MK pištoljem. Jasna Šekarić je imala 390 krugova u osnovnom delu i to je najbolji rezultat ove sezone na svetskim kupovima vazdušnim pištoljem. Šteta što vreme nije bilo bolje, posebno kada su seniorke gađale trostav jer smo imali i tu šansu za trofeje. Pratili su nas i pehovi, Zorani Arunović je zatajio MK pištolj, pa nije ušla u finale...

Srpski strelci će učestvovati od 20. do 30. juna na Mediteranskim igrama u Turskoj (puška: Andrea Arsović, Ivana Maksimović, Nemanja Mirosavljev i Dejan Pešić, pištolj: Bobana Veličković, Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Damir Mikec i Andrija Zlatić), na Univerzijadi u Kazanju od 12. do 17. jula (puška Milutin Stefanović, Igor Čotra i Borislav Mazinjanin, pištolj: Danica Rašeta) kao i od 21. do 30. jula na najvažnijem takmičenju, Prvenstvu Evrope MK oružjem u Osijeku koje je i kruna sezone. Poslednji Svetski kup je od 3. do 12. jula u Granadi.