XS
SM
MD
LG
29.05.2013 A. Daišević

Dvorana na ponos Kraljevčana

Radove na izgradnji nove hale sportova obišli i sportski novinari Kraljeva

Hala sportova u ulici Dušana Popovića istinsko grandiozno zdanje u rangu najboljih objekata ovakve vrste u evropi. – Sadašnji radovi biće gotovi 30. juna, ali da bi dvorana bila u funkciji potrebno je uraditi obimne radove oko samog objekta. – Cena izgradnje nove hale sportove oko 8 miliona evra, što je za ovakav objekat potpuno realno, kažu nadležni. - Do kraja godine kraljevački sportisti će biti domaćini na novoj adresi.

Pored sportista, novu Halu sportova najviše će posećivati i najviše vremena u njoj provoditi sportski novinari, pa su kraljevački predstavnici sportske „sedme sile“ obišli radove u ulici Dušana Popovića. Ovaj grandiozni objekat, decenijama čekan u gradu na Ibru, počeo je da se gradi pre dve godine i izazvao je mnogo kontraverzi. I danas se čuju priče o neusolovnom objektu, izuzetno skupom, ekonomski neodrživom i slično. Ulazak u novo sportsko zdanje ostavio nas je bez daha, jer po svemu viđenom Kraljevo će imati čime da se pohvali i da konačno stane u red gradova sa savremenom sportskom infrastrukturom.

Radovi na novoj sportskoj dvorani bi trebalo da budu završeni do kraja meseca juna i to je što se tiče do sada ugovorenih radova. Kada će ona zaista biti u funkciji teško je reći, mada imamo veliku želju i težimo da ispoštujemo rokove koje smo istakli u javnosti. Potrebno je obezbediti dodatna finansijska sredstva da se sve realizuje, a to ide teško. Mi smo, ipak, na putu da taj problem rešimo, ali je to izazvalo prolongiranje iskazanih rokova, a tu je i sprovođenje novog Zakona o javnim nabavkama. Uprkos svemu, optimista sam i ubeđen da će kraljevački sportisti do kraja godine odigrati prve utakmice na novoj adresi – naglašava Nenad Nerić direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.

Nova dvorana će, od ranije je poznato, imati 3300 sedišta, izuzetno je moderan sportski objekat sa svim pratećim sadržajima i ne stoje priče da u ovoj dvorani neće moći da se održavaju velika međunarodna takmičenja.

Sve uslove potrebne za takmičenja ova dvorana ispunjava. Kada bude kompletno završena dobiće sertifikat FIBA (Svetska košarkaška federacija p.a.), kao i odbojkaške i rukometne federacije i ne stoje priče da se u ovoj dvorani ne mogu organizovati najveća međunarodna takmičenja.

Određenih izmena na projektu je bilo, one su bile neophodne, kažu nadležni i kao primer navode da će nova Hala sportova imati tri vrste grejanja, što je stavlja u red najrentabilnijih u državi, sa izraženim stepenom energetske efikasnosti. Naravno, zanimalo nas je koliko će koštati izgradnja ove dvorane i da li je ona preskupa kako glase konstatacije, izrečene u poslednje vreme, od „dobro upućenih“.

Kada svi, potpuno svi radovi budu gotovi, znaće se i prava cena izgradnje ove dvorane. Očekuje nas uskoro javna nabavka za uređenje prostora koja neće biti jeftina, pa su oscilacije u cenama koje tržište može da donese poprilične. Cena izgradnje nove dvorane se uklapa u cenu jednog objekta ovakve vrste i ako već insistirate na nekoj cifri to je negde oko 8 miliona evra. To je raciopnalna cena ako se uzme u obzir kvalitet materijala koji je ugrađen, na veličinu sportske hale i sl. Nova hala sportova u Kraljevu će na kraju, kada je cena u pitanju, biti u okvirima kao dvorane u Smederevu i Zrenjaninu, ali nešto bliža zrenjaninskoj – zaključuje Nenad Nerić direktor Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo.

U godinama koje dolaze nova dvorana će dobiti i prateću trenažnu dvoranu koja je neophodna za turnirska takmičenja, a planiran je uz ovaj kapitalan objekat i zatvoreni bazen.

Izvođač radova je konzorcijum kraljevačkih firmi na čelu sa „Amigom“ koja se u poslednje vreme sve više ističe radovima na sportskoj infrastrukturi po celoj Srbiji. Da je nova kraljevačka Hala sportova grandiozan objekat govore i sledeći parametri.

Ova Hala sportova, sa konstrukcijom, je raspona 46 metara, visina konstrukcije je 4,80 metara, korisna površina po etažama je 4000 metara, a završna za ceo objekat je 10000 metara. Maksimalno se trudimo da ispoštujemo sve rokove i dinamiku radova i u tome uspevamo. Do kraja juna enterijer će biti potpuno gotov i uređen, baš kao što je i predviđeno – u ime izvođača radova na novoj Hali sportova napominje Zoran Canić.

Sportski novinari grada na Ibru su se uverili da će u novoj dvorani konačno dobiti prave uslove za rad i da će osim sportistima Kraljeva i njima svanuti. Sada je na nadležnim u gradu i republici da obezbede neophodna sredstva da se radovi na Hali sportova nastave i posle 30. juna i da već na jesen kraljevački sportisti dobiju nov domaći teren. Na radost i ponos svih nas.

Direktor Direkcije za planiranje i izgradnju posebno je naglasio i sledeće.

Izmenom projekta dobili smo dodatnih 1000 kvadratnih metara korisnog prostora ispod istočne tribine i taj prostor smo namenili za jednu kuglanu, tako da će i kuglaši dobiti svoj krov nad glavom. Čini sve što je u našoj moći da obezbedimo sredstva kako bi novu dvoranu u potpunosti završili, a čeka nas veliki posao oko prilaznih saobraćajnica, uređenja prostora oko dvorane, rasvete, klupa, kontejnera i sl. Kada sve to uradimo posao će biti gotov,a dvorana spremna da primi prve posetioce i da se na terenu odigravaju utakmice. Ponavljam, očekujem i verujem da će to biti do kraja godine – jasno je poručio Nenad Nerić.