XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Šampionke sveta stigle u Beograd

BEOGRAD, 14. septembar (Info centar).- Članice ženske reprezentacije Srbije vazdušnim pištoljem, šampionke sveta, Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković sa trenerima reprezentacije Jelneom Arunović i Bobanom Markovićem doputovale su iz Granade sa 51. Šampionata sveta u streljaštvu.

Na aerodromu u Beogradu dočekli su ih Obrad Stevanović potpredsednik SS Srbrije, Mile Đapić predsednik Streljačkog saveza Beograda, brojni streljački radnici, članovi porodica i prijatelji streljačkog sporta.

- Od 2010. smo zajedno, osvojile smo tri evropska zlata i sada i svetsko i dišemo kao jedna – rekla je Jasna Šekarić koja je osvojila i olimpijsku vizu za Rio.- Iskreno, nisam toliko verovala u sebe, koliko sam verovala u Zoranu i Bobanu ne samo da budu dobre za ekipu nego i da da mogu da uđu u finale, jer znam kako su gađale na pripremama. Na Prvenstvu Evrope u Breši 2011. sve tri smo bile u finalu, ovo je bila prilika da taj podvig ponovimo na Šampionatu sveta, ali na žalost, želja nam se nije ispunila. Sa druge strane sve tri smo ujednačeno i dobro gađale a to je neophodno ako se želi svetska najsjajnija medalja. Pobedile smo neke od najjačih reprezentacija sveta, sada smo mi najbolje! Ako budem učestvovala u Riju, trudiću se da se dobro pripremim i zašto da ne, možda bude i medalja! Biće to moje osme olimpijske igre i time ću ući i u istoriju streljačkog sporta što je velika čast.

Zorana Arunović je posle krađe automobila tri dana pred polazak u Granadu, u kome su joj bile streljačke cipele, gađala u pozajmljenim od Srđana Jovanovića i to broj manjim:

-Imam „petni trn“ i muku mučim sa obućom tako da sam u pozajmljenim cipelama teško i loše gađala MK pištoljem. Pribojavala sam se takmičenja vazdušnim pištoljem, nisam htela ni da znam šta su otpucale Jasna i Bobana, trudila sam se samo da postignem dobar rezultat i završetak je bio kao na filmu sa hepi endom: postale smo svetske šampionke i osvojile jedinu zlatnu medalju koja nam je nedostajala. Ni jedna ekipa u svetu nema duh kakav ima naša, znamo se, družimo se na takmičenjima ali i u slobodno vreme, imamo iste ciljeve u sportu i obećavam da ćemo se zajedno još radovati... Jasna Šakarić je još jednom dokazala da je „žena zmaj“. Posle jednog perioda kada rezultatski nije bila ona prava Jasna, vratila se i samo ljudi koji su bili blizu nje u proteklih nekoliko meseci, znaju koliko je snage, volje i rada uložila u ovaj rezultat. Hvala i Jasni i Zorani na podršci i bodrenju, pogotovo posle slabog rezultata malim kalibrom. Bez toga ne bi bilo ni ove medalje...

Bobana Veličković se u ime zlatne reprezentacije zahvalila Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, klubovima, trenerima i Streljačkom savezu Srbije na izuzetnoj podršci u pripremama za Granadu:

- Pet godina smo zajedno, osvojili smo četiri evropske – tri zlatne i bronzanu i jednu svetsku najsjajniju medalju i dokazale da smo najbolje u svetu. Sve najlepše što mi se dogodilo u mojoj seniorskoj karijeri vezano je za Jasnu i Zoranu. Ova medalja nam je šlag na torti i nagrada za ogroman trud koji smo uložile sve tri i naši treneri. Presrećna sam zbog nje.

U danu kada su postale šampionke sveta košarkaši su pobedili Francusku i plasirali se u finale prvenstva sveta, ali ni jedna nije stigla da gleda utakmicu:

- Jednostavno nije bilo vremena, kasno smo došle sa strelišta, morale smo na večeru i utakmica je skoro prošla – objasnila je Zorana Arunović - Naravno, bile smo presrećne zbog tog uspeha.

Na 51. Šampionatu sveta u Grandi, koji traje do 20. septembra, srpski strelci su osvojili tri medalje i dve olimpijske vize za Rio 2016. Zlatnu medalju osvojila je ženska reprezentacija vazdušnim pištoljem (Šekarić, Z. Arunović, Veličković) dok su dve bronzane medalje pripale ženskoj reprezentaciji vazdušnom puškom (Maksimović, Biserčić, Arunović) i muškoj reprezentaciji MK puškom 60 metaka ležeći (Pletikosić, Sebić, Mirosavljev).

Olimpjsku vizu donele su Jasna Šekarić vazdušnim pištoljem i Andrea Arsović vazdušnom puškom. Streljački sport je prvi sport u Srbij čiji su sportisti ispunili norme.