XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Zlatni „Pobednici“ Ivani Maksimović, Grgiću i Stefanoviću, osam medalja za Srbiju!

BEOGRAD, 14. dcembar (Info centar).- Drugog dana 39. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ na „Velikoj nagradi Beograda“ srpski strelci su osvojili osam „Pobednika“. Zlatni su pripali Ivani Maksimović i Milutinu Stafanoviću (puška) i Dimitriju Grgiću (pištolj), srebrni Damiru Mikecu i Zorani Arunović (pištolj) kao i Andrei Arsović (puška) dok su bronzani osvojili Milenko Sebić (puška) i Ivana Marić (puška).

Ukupno, u dva dana osvojeno je 16 trofeja: četiri zlatna, sedam srebrnih i pet bronzanih. Prvog dana pripala su im takođe osam odličja: zlatno, četiri srebrna i tri bronzana. Zorana Arunović je pobedila pištoljem za seniorke, srebrne medalje pripale su seniorima Milenku Sebiću (puška) i Dimitriju Grgiću (pištolj) i juniorima Stevanu Jovanoviću (puška) i Sanji Vukašinović (puška), a bronzane trofeje osvojili su Lazar Kovačević (juniori puška) i dve Milica Babić (seniorke i juniorke – puška).

Trojica srpskih streca gađala su u finalu vazdušnom puškom za muškarce i osvojali su dve medalje- zlato Milutin Stefanović iz „Čika Mate“ i bronzu Milenko Sebić iz Policajca. Stevan Pletikosić iz „Čika Mate“ je prvi ispao i zauzeo osmo mesto, dok su Stefanović i Sebić vodili borbu sa pobendikom „Trofeja Beograda“ Olehom Carkovim iz Ukrajine, koji je na kraju bio drugi. Stefanović je rešio pitanje pobednika sa maksimalnih 10,9 krugova u 19. hicu i na kraju je razlika iznosila 1,7 krugova u korist srpskog asa!

- Izuzetrno sam zadovoljan, ovo je bila po svemu uspešna godina koju završavam sa zlatnim „Pobednikom“ trećim zlatnim posle 2009. i 2013. u karijeri na na mom omiljenom turniru, „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ – rekao je Milutin Stefanović koji prvog dana, iako se plasirao, nije gađao finale jer je morao u Kragujevac da iz porodilišta izvede suprugu i kćerku Vidu.- Malo sam bio i neispavan, tako je to obično kada beba dođe prvu noć u kuću, tako da je osnovi deo bio nešto slabiji. U finalu sam gađao veoma dobro, rezultat od 209,3 kruga je samo 0,1 krug slabiji od mog državnog rekorda. Bilo bi još lepše da sam ga oborio. Pobedu posvećujem supruzi i kćerki Vidi koja mi je ulepšala život.

Milenko Sebić je prvog dana na „Trofeju Beograda“ bio drugi, drugog dana je osvojio bronzanog pobednika:

- Osnovi deo smo, čini mi, se svi teže gađali, rezultati su slabiji nego prvog dana. Zadivoljan sam jer sam dao sve od sebe u finalu – rekao je Sebić.

Pištoljem, propuštena je prilika da sva trojca srpskih finalista budu na postolju. Grgić je pobedio, Mikec je bio drugi, a Zlatić je „isputio“ pobednika „Trofeja Beograda“ Korostilova (Ukrajina). Posle 14 dijabola obojica su imali po 127,4 kruga. U 15. hicu Zlatić je pogodino 9,7 krugova, Ukrajinac 9,4. Potom je usledio kiks bronzanog sa OI u Londonu Zlatića samo 6,3 kruga, Ukrajinac je pogodio 9,7 krugova i kasnije osvojio bronzu.

- Već dosta dugo držim dobru formu i imam solidne rezultate za finale ili blizu finala – pričao je Grgić. - Finale po novim pravilima je takvo da je i sreća važan faktor. Važno je da sam ostao smiren na početku i stekao sam prednost. Kasnije nisam jurio jake centre, čuvao sam razliku koja je na kraju bila 2,6 krugova. Čeka nas naporna predolimpijska 2015, na četiri Svetska kupa gađaćemo za olimpijske vize, kao i na Šampionatu Evrope MK oružjem u Mariboru i letnjim Evropskim olimijskim igrama Bakuu. Važno je i Prvenstvo Evrope u martu u Holandiji vazdušnim oružjem, jer imamo ekipu za visoke evropske domete.

Damir Mikec je promenio pištolj, sada gađa sa „morini titanijumom“ koji mu je poklonio italijanski fabrikant:

- Pošto, praktično, nisam imao pauzu u sezoni, bilo je sve jedno kada ću da promenim oružje i to sam uradio pred drugo kolo Kupa Srbije pre mesec i po dana i pobedio. Bio sam treći u Zagrebu ušao sma u finale na „Trofeju Beograda“ i sad sam osvojio srebro. Polako se navikavam na njega, legao mi je uz mala doterivanja, izbušio sam mu rupe na cevi da ublažim odskok jer nema kompenzator.

Posle zlata na „Trofeju Beograda“, Zorana Arunović je osvojila srebrnog „Pobednika“ na „VN Beograda“ vazdušnim pištoljem, dok je Jasmina Grgić bila šesta. Bobani Veličković (Bor 030) nedostajao je krug do finala koje je bilo dosta skupo (380).

- Nadam se da ću uskoro prekratiti muke sa štelovanjem rukohvata koji mi zadaje brigu, stvara mi bol u donjem delu šake i teškom mukom sam izgurala i ovo finale. Vodila sam do poslednje četiri dijabole i ali me je Ruskinja Bacaraškina sa dva hica pretekla. Na mojih 9,4 i 8,6 krugova 17. i 18. dijabolom, imala je dva odlična centra 10,4 i 10,6 i rešila meč. U poslednje dve dijabole bila sam uspešnija, ali prednost koju je stekla zbog moje osmice, nisam uspela da dostignem – pričala je posle meča Zorana Arunović koja je oba dana imala najbolje osnovne rezltate – 389 i 386 krugova.

Puškom za dame finalna vatrena linija bila je u znaku srpskog streljaštva! Imali smo čak pet finalistkinja! Prva je od naših ispala zauzevši sedmo mesto Pančevka Tijana Kolarik, peto mesto osvojila je Jelena Živković (Jagodina) a u borbi za medalje ostale su pobednica „Trofeja Beograda“ Snježana Pejčić (Hrvatska), Andea Arsović iz Partizana, Ivana Masimović iz „Akademije Maksimović“ i Ivana Marić najprijatnije iznenađenje, juniorka Jedinstva iz Stare Pazove. Pejčićka je ispala i zauzela četvrto mesto i već tada je postolje bilo puno srpskih takmičarki, samo se nije znala raspodela „Pobednika“. Potom je i Marićeva ispala i osvojila treće mesto a u finalu finala pobedila je Ivana Maksimović. Pre 19. i 20. dijabole prednost je bila 0,1 krug za Ivanu Maksimović koja je u poslednja dva hica pogodila 10,6 i 10,1 krug, Arsovićeva 10,1 i 9,4 kruga i zlatni „Pobednik“ je pripao Ivani Maksimović!

- Promenila sam pušku i malo sam se bojala kako ću se snaći. Bilo je na kraju dobro, finale je bilo odlično, pobedila sam ne samo protivnice nego i tremu i zbog toga sam posebno zadovoljna. Ovo je divan kraj uspešne sezone, sada idem na novogodišnje praznike –srećna. U idućoj sezoni menjam trenera, ali sve ostaje u porodici. Umesto mame Mire, trener će mi biti tata Goran – redkla je Ivana Maksimović.

Andrea Arsović, koja je i lane osvojila srebrnog „Pobednika“ je istakla:

- Posle finala Svetskog kupa u Gabali u oktobru, više sam radila na kvantitetu a ne kvalitetu treninga i osetio se mali umor ali i opterećenje, pogotovo jer je ovo moj omiljeni turnir a u publici je bila moja porodica i veliki broj prijatelja. Poslednja četiri hica nisam kontrolisala kako treba, ali nisam nezadovoljna. Na ovako jakom takmičenjeu bila sam u dva finala, osvojila drugo i četvrto mesto.

Ivana Marić, juniorka Jedinstva iz Stare Pazove je sve oduševilalj. U svom prvom „velikom“ finalu osvojila je bronzanog „Pobednika“:

- U osnovnom delu postigla sam lični rekord – pričala je Ivana Marić.- Ovo mi je najveći uspeh karijere. Bojala sam se da ne „ispustim“ treće mesto i grčevito sam se borila sa Hrvaticom Pejčić, a odlučilo je 0,6 krugova...

Trener Saša Iker je posavetovao Ivanu Marić:

- Ovih 200 evra prištedi za opremu. Treće mesto je došlo u pravom trenutku jer je u četvrtak proglašenje sportiste godine u Staroj Pazovi i nadamo se tituli.

Zlatne, srebrna i bronzane „Pobednike“ i novčane nagrade od 500, 300 i 200 evra uručio je Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda dobrog domaćina i sjajnog organizatora ovog uglednog takmičenja koje je okupilo 278 strelaca iz 15 zemalja.

Rezultati, drugi dan 39. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ za „Veliku nagradu Beograda“ – vazdušna puška – muškarci, apsolutna konkurencija - finale: 1. Milutin Stefanović („Čika Mata“) 209,3, 2. Oleh Carkov (Ukrajina) 207,6, 3. Milenko Sevbić („Crvena zvezda) 184,2, ....8. Stevan Pletikosić („Čika mata“) 81,5 itd. Finale vredelo 622,2 kruga. Pre finala: 1. Gorša (Hrvatska) 626,6, 2, Balaž (Slovačka) 623,9, 3. Carkov (Ukrajina) 623,7, 4. Stefanović 623,6, 5. Pletikosić (obojica „Čika Mata“) 623,2, 6. Sebić (Crvena zvezda) 622,4 kruga itd. Plasmani ostalih srpskih strelaca: 13. Dragan Marković (Novi Sad) 619,5, 14. Andrija Milovanović (Niš) 619,4, 17. Nemanja Mirosavljev (Novi Sad) 619,2, 18. Gabriel Dautović (Pančevo) 618,9, 19. Igor Čotra (Partizan) 618,9, 20. Stevan Jovanović („Čika Mata“) 617, 9 , 22. Dejan Pešić (Pančevo) 617,4, 26. Jovan Čičevski (Novi Sada) 616,2, 30. Stefan Aleksandrovski (Jedinstvo) 615,4 itd. Ukupno 72 strelca.

Vazdušni pištolj, apsolutna konkurencija, muškarci – finale: 1. Dimitrije Grgić (Akademac) 200,1, 2. Damir Mikec (Policajac) 197,5, 3. Pavlo Korostilov (Ukrajina) 176,7, 4. Andrija Zlatić (“Aleksa Dejović“, Užice) 153,4 kruga itd. Finale vredelo 575 krugova. Pre finala: 1. Korstilov 587, 2. Omelčuk (Ukrajina) 584, 3. Mikec 579, 4. Grgić 579...6. Zlatić 577 itd. Plasman ostalih srpskih strelaca: 15. Vasilije Groza (Policajac) 568, 22. Dušan Latinović („Valter pistols“, Kikinda) 562, 24. Boris Mikluc (Kikinda) 562, 31. Rastko Jokić (Novi Sad) 554 kruga itd. Ukupno 52 strelca.

Vazdušni pištolj, žene apsolutna kategorija – finale: 1. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 199,7, 2. Zorana Arunović (Crvena zvezda) 197,2, 3, Antoaneta Boneva (Bugarska) 175,9… 6. Jasmina Grgić (Smederevo) 116,3 kruga itd. Finale vredelo 380 krugova. Pre finala 1. Arunović 386, 2. Polina Konareva (Ukrajina) 385, 3. Grozdeva (Bugarska) 384...5. Jasmina Grgić 383... itd. Plasman ostalih srpskih takmičarki: 10. Bobana Veličković (Bor 030) 379...12. Brankica Zarić (“Valter pistols”) 378...14. Jasna Šekarić (Crvena zvezda) 377...17. Aleksandra Ristović (Zvezdara) 375...20. Ana Alentijev (Smederevo) 374...26. Biljana Vujanov (Bečkerek 1825) 368... Ukupno 50 takmičarki.

Vazdušna puška, žene, apsolutna konkurencija - finale: 1. Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“) 207,2, 2. Anderea Arsović (Partizan) 205,9, 3. Ivana Marić (Jedinstvo) 186,2, ...5. Jelena Živković (Jagodina) 143,9, 7. Tijana Kolarik (Pančevo) 99,1 krug itd. Finale vredeleo 412,9 krugova. Pre finala: 1. Arsović 417,9, 2. Snježana Pejčić (Hrvatska) 416,0, 3. Mkasimović 418,4, 4. Živković 415,0 ...7. Kolarik 413, 8. Marić 412,9 itd. Plasmani ostalih srpskih takmičarki: 10. Nina Radulović (Zvezdara) 417,9, 11. Katarina Biserčić (Niš) 412,7, 14. Tašana Bogatinovski (Pančevo) 412,2, 15. Sanja Vukašinović (Novi Sad) 412,2, 16. Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće) 411,9, 27. Milica Babić (Palilula) 410,3, 28. Alina Sebić (C. zvezda) 410,1, 29. Marta Bireš (Jedinstvo) 410, 31. Marina Simić (Novi Beograd Ušće) 409,9, 33. Dragana Paleček (Bolonja, Italija) 409,5 itd. Ukupno 69 takmičarki.

Prošle godine na na „Gran priju Beograda“ je čak 14 srpskih strelaca učestvovalo u četiri finala i osvojili su šest trofeja - dva zlatn , tri srebrna i jedan bronzani. Zlatne “Pobednike” osvojili su Bobana Veliković (pištolj) i Milutin Stefanović (puška), srebrne Dimitrije Grgić i Jasna Šekarić (pištolj) kao i Andrea Arsović (puška), dok je bronzani pripao Zorani Arunović (pištolj).