XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Mikecu zlato, Mirosavljev “bronzani” u Kuvajtu

KUVAJT, 26. januar (Info centar).- Damir Mikec olimpijac Policajca osvojio je prvo mesto MK pištoljem prvog dana četvrte streljačke “Velike nagrade emira od Kuvajta” u Kuvajtu, dok je Nemanji Mirosavljevu, reprezentativcu Novog Sada pripala bronza vazdunom puškom. U finalu ovim oružjem gađao je i drugi srpski predstavnik Stevan Pletikosić i zauzeo osmo mesto.

- Bio sam prvi MK pištoljem i na prvoj “VN emira od Kuvajta” 2012. – seća se Damir Mikec.- Ponovio sam uspeh i ove godine u dobroj konkurenciji i vrlo sam zadovoljan obzirom da mi je ovo prvo takmičenje MK pištoljem u sezoni. Bile su korisne i prpreme na modernom zatvorenom strelištu za MK oružje u Kragujevcu.

Finale je bilo malo konfuzno, pa su rezultati bili jako niski, sigurno zbog velikog uloga koje je nosilo. Bio sam uznemiren, sudija mi je u finalu posle probe, pred samu komandu za prvi metak, prišao i naredio da sklonim stalak koji inače uvek koristim da naslonim pištolj, pogotovo što je ovde pult “visok” svega 72 santimetra. Uporno je tvrdio da nije po pravilima, iako sam mu rekao da sam sa njima gađao sve Svetske kupove prošle godine kao i finale u Azerbejdžanu!

Njegovo “pravilo” se na kraju pokazalo netačnim...Uspeo sam, ipak, da se vratim u finale posle lošeg starta, non stop je vodio Išačenko, pratio sam ga u stopu, pred kraj se on malo opustio, a ja dodao gas…

Mirosavljev je u samom finišu izgubio plasman u finale finala i ostao treći:

- Prezadovoljan sam bronzom, pogotovo što ovo nije disciplina koja mi je trenuto u prvom planu. Gađao sam na svežinu, ali se na kraju pokazalo da sam uz malo sreće mogao i do sjajnije medalje – rekao je Mirosavljev.

Konkurencija na “VN emira od Kuvajta”, gde su nagrade 3.000, 2.000. i 1.000 dolara, je, kako je istakao trener reprezentacije Dragan Donević, veoma dobra. Učestvuju strelci iz Francuske, Norveške, Mađarske, Kazahstana, Japana, Mongolije, Albanije, Malezije, Uzbegistana, Bruneja, Saudijske Arabije, BiH, Omana, Katara, Tunisa, Bangladeša i Kuvajta. Organizator plaća sve troškove za četiri strelca i dva trenera. U disciplinama u kojima su se takmičili srpski strelci bio je po 31 učesnik.

- Dobro smo počeli, osvojili smo prvog dana dva trofeja, nadam se dobrim plasmanima i u nastavku – naglasio je Donević kome u stručnom štabu asistira i Goran Mikec.- Drugog dana Mirosavljev će gađati MK puškom 60 metaka ležeći i na vatrenu liniju će i Andrea Arsović vazdušnom puškom.

Mikec je u finalu četiri metka pre kraja bio je drugi iza Kazahstanca Vladimira Išačenka sa 0,6 krugova zaostatka, ali ga je 17. i 18. metkom pretekao - Mikec 10,3 i 9,5, Išačenko 7,4 i 8,9 i tako je srpski as ušao u mirnu završnicu da bi na kraju imao krug i po bolji rezultat.

I Mirosavljev je četiri dijabole pre kraja borbe za medalje bio drugi, 0,9 krugova iza Mađara Šidija i 0,6 krugova ispred Kazahstanca Jurija Jurkova. Pao je, potom, na treće mesto jer je 17. i 18. hicem pogodio po 10,1 krug, Kazahstanac 10,6 i 10,8 i sa 183,3:182,7 otišao u meč za zlato sa Šidijem, da bi na kraju bio drugi.

Pre finala pištoljem, Mikec je sa 556 krugova bio drugi iza Vladimar Išačenka (Kazahstan) koji je imao 559 krugova. Treći je bi Alanazi Atalah (Saudijska Arabija) sa 552 kruga. Finale je vredelo 543 kruga. Mikec je do zlata u finalu došao sa 183,5 krugova, Išačenko na drugoj poziciji je imao 182 kruga, a Albanac Alben Kučana na trećem mestu 162,1 krug.

Vazdušnom puškom, Mađar Peter Šidi je pre finala bio prvi sa odličnih 629,4 kruga, Stevan Pletikosić je bio dugi sa 624,8 a Norvežanin Ojvids Flatla treći sa 623 kruga. Nemanja Mirosavljev je bio četvrti sa 622,2 kruga. Finale je vredelo 618,9 krugova. Šidi je u zlatnu medalju osvojio ubedljivo sa 204,8 krugova. Juri Jurkov iz Kazahstana je bio drugi sa 203,5 a Mirosaveev treći sa 182,7 krugova. Pletikosić je na osmom mestu imao 79,1 krug.