XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Komemoracija povodom smrti Vlade Jevtića

BEOGRAD, 27. januar (Info centar).- Na komemorativnom skupu u SD Crvena zvezda od Vladimira Vlade Jevtića, dugogodišnjeg trenera, direktora i sportskog direktora Streljačkog kluba Crvena zvezda koji je preminuo u subotu u Beogradu, oprostio se veliki broj uglednih društveno sportskih radnika, strelaca, streljačkih radnika, veterana streljačkog sporta i prijatelja streljaštva.

Na komemoraciji su govorili Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda i nekadašnji strelac, Igor Milojević generalni sekretar SD Crvena zvezda, Nenad Petković generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije i Ivan Manojlović član Upravnog odbora Udruženja streljačkih trenera Srbije.

Prisustvali su i predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović, nekadašnji predsednik Skupštine i UO SD Crvena zvezda Aleksandar Boričić, član UO SD Crvena zvezda Ana Avramović, dugogodišnji predsednik Streljačkog kluba Crvena zvezda Radoslav Ružić, čan UO SS Srbije Vitomir Homan, istaknuti streljački trener Janoš Juhas, legenda gornjomilanovačkog streljaštva Srba Jakovljević, sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović, olimpijski šampion iz Seula Goran Maksimović, reprezentativke Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Jelena Arunović, Jasmina Grgić, Aleksndra Ristović... kao i brojni strelci, treneri i streljački radnici iz beogradskih i srpskih klubova.

Vladimir Vlada Jevtić preminuo je u Beogradu u 77. godini posle teške bolesti. U streljačkom sportu bio je šest decenija, kao strelac, trener, direktor i sportski direktor kluba, predsednik i član stručnih komisija u savezima, od Beograda preko Srbije do Jugoslavije.

Bio je sjajan takmičar družine „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca gde je osvojio dve juniorske i tri seniorske titule na Šampionatima Jugoslavije. U reprezantaciji Jugosavije gađao je na dva juniorska Evropska prvenstva u Bukureštu 1953. i Beogradu 1957.

Trenersku karijeru počeo je 1959. u „Škepi“, potom je bio trener u Partizanu, Akademiji kopnene vojske i Crvenoj zvezdi gde je sve do 2010. bio i direktor i sportski direktor kluba. Bio je osnivač i u dva mandata predsednik Udruženja streljačkih trenera Srbije.

U stručnim štabovima nacionalnih selekcija bio je na OI u Barseloni 1992. i Sidneju 2000. kada je Jasna Šekarić, čiji je trener bio od 1990. do 2004, osvojila dva srebra. Bio je učitelj nekoliko sjajnih generacija u Crvenoj zvezdi koja je u tom periodu dala 23 reprezentativca. Dok je bio trener ili sportski direktor strelci “crveno belih” su osvojili 81 zlatnu pojedinačnu i 54 zlatnih ekipnih medalja na državnim šampionatima. Klub je 1995. i 2005. bio najbolji klub SD Crvena zvezda i najbolji u Beogradu, a 2004, 2005, 2006, 2007, 2008. najbolji u izboru Streljačkog saveza Srbije. Jevtić je proglašavan i za trenera godine u izboru SS Srbije 2000, 2001, 2003, 2004. i 2006.

Vladimir Vlada Javtić sahranjen je na beogradskom groblju Orlovača u prisustvu velikog broja prijatelja i poštovaoca.