XS
SM
MD
LG
05.03.2015 Davis Cup Kraljevo

Prava strana Davis Cup-a

Neobičnim spletom okolnosti u Kraljevu se zadesila situacija da se u Hali, koju je gotovo celu izgradila prethodna, a htela-ne htela dovršila sadašnja vlast, zakaže i održi meč Davis Cupa između selekcija Srbije i Hrvatske.

Kad kažemo Srbija mislimo na Noleta čiji dolazak je od čitavog grada napravio platformu na koju kao da treba da sleti leteći tanjir. I stvarno, događaj je već bio u najavi kada su nezaposlene i razrovane kraljevačke ulice počele da bruje o Noletovom dolasku.

Očigledno da kraljevačka javnost nema potrebe da se brine o zatvorenim i rasturenim fabrikama i o potpunom kolapsu potrošnje i življenja u gradu koji ne postoji ni na političkim, razvojnim niti budžetskim mapama Srbije tako da vas nećemo zamarati ovde sa tim nečinjenjem i slepilom.

Sva se briga slila oko toga što Nole dolazi u ovu udžericu na pola puta između BG i Kosova.

Naravno, najbolje se i najbrže snašla stara dobra i politički uigrana ekipa iz „progresivne“ stranke, Teniskog saveza i uprave grada. Ničim izazvan budžet od, kako rekoše, 40 miliona dinara su nemilice počeli da čerupaju po raznim osnovama i da karte za mečeve dele među sebi jednakima. Neko je spomenuo da je ceh nekog koktela u jednom koktelu bio 2,5 miliona dinara samo jer je bio u povodu Davis Cupa.

 

Hala kao hala, kažu, da je jedna od boljih u Srbiji i, realno, jedina građevina u gradu koja nečemu valja (naročito posle zemljotresa koji se nekim zgradama jeste, a nekim nije desio). Ipak, kako kažu, šteta je što će zgrada propadati zbog nekorišćenja jer Davis Cup će trajati 3 (tri) dana i posle toga opet ništa.

U svakom slučaju, Davis Cup će najmanje videti Kraljevčani. Vrli vladari i njihovi poslušnici su utvrdili da u slobodnu prodaju puste 100ak kompleta. Takođe su stručno utvrdili (podjednako stručno kao i sve u toku njihove dosadašnje vlasti) – da je 100ak karata dovoljno za grad od 50.000 stanovnika.

Danas, 4. marta, vidim stešnjene stotine klinaca i radoznalaca ispred Hale koji nisu uspeli da uđu unutra da prate otvoreni Noletov trening. I gledam kako su razočarani. Žao mi je tih ljudi.

Nole je veliki igrač. Veliki za ovu zemlju. Ne mogu da kažem „ambasador“ obzirom da nas, ovakve, ne bi trebao sa onakvim rezultatima da predstavlja. Mi nismo zaslužili da se krijemo iza takvih uspeha.

Veliki je Nole, ali su još veći problemi napali ovaj grad. Nijedna fabrika ne radi. Nikakva proizvodnja. Nema trgovine, turizma, privrede. Nema ničega.

Mi to ne vidimo. Jedan Nole ne može da sakrije tu i toliku tugu. (iako se vlast upravo tome nada)

Žao mi je što ne vide da se raspadamo i što ne znaju za bolje. Što im je to malo tuđeg uspeha veće i značajnije od kvaliteta života sopstvene dece.

Toliko se raspao sistem vrednosti da sad ćutke sedimo među srušenim fabrikama, razrovanim ulicama i tonama đubreta skupljajući pare za kablovsku gde će ceo svet govana oko nas postati običan ružičasti odbljesak. I taj odbljesak će nam biti dovoljan.

Žao mi je dece koja ne znaju za bolje.

I mi ne znamo. Gledamo ovih dana kako od nas prave Potemkinovo. Ribaju, čiste, menjaju sijalice, krpe asfalt kao da su plaćeni za to. GLE pa i jesu. I to od naših para. Od naših budžeta gledamo kraljevačke i srpske firme kako KONAČNO rade svoj posao u sopstvenom gradu. I to ne baš najbolje, ali ajde..

I kako da se čovek ne zapita ŠTA STE DO SADA RADILI? KO VAM JE USVAJAO PROGRAME RADA I IZVEŠTAJE O RADU? KOJE SKUPŠTINE I OD KOJEG OBRAZA SU TO SVE PROGUTALE?

Moram da citiram jedan od najupečatljivijih postova koje sam pročitao ovih dana jer ukratko opisuje sav ovaj haos oko nas.

„Naravno da je dobro što je kompletno obnovljena javna rasveta, što su oprane ulice, umiveni spomenici i očešljani parkovi. Nije dobro, odlično je.

Ne valja jedino što nas ponižavate. Što ovo radite zbog drugih.
Kao kakvi prostaci koji za svako kupanje moraju imati valjanog povoda.
I nemojte nam reći da nam uslugu činite, jer niti je nama, niti je usluga. Da je nama ili zbog nas ovako bi bilo uvek, a da je usluga nije – naše pare trošite.
Izgleda, pak, da vam mi čak i smetamo dok vi radite nesto ozbiljno.

A i sam događaj ste nam uskratili. Samo 100 karata za sve ostale koji nisu članovi vaših partija. Drska i prostačka porodico. Ili ste možda mislili da je 5.000 dinara previše ako nismo u partiji, pa da nas ne iskušavate.

Ipak, mi, Kraljevčani, se radujemo. Idućeg vikenda je Davis Cup u našem gradu. I vi ćete se okupati.“

preuzeto sa http://www.kraljevo.in.rs/blog/