XS
SM
MD
LG

Ekspanzija boćanja u Somboru i okolini

 

Od igre na livadi do zlatnih medalja

 

   Boćanje poslednjih godina doživljava neverovatnu ekspanziju na severu Vojvodine. Klubova, u kojima se organizovano radi, sve je više.

   - Boćanje je došlo u ove krajeve s našim roditeljima pre 50 - 60 godina - kaže Nedeljko Musulin, dugogodišnji sportski radnik i popularizator ovog sporta na severu Vojvodine - Igralo se u početku na livadama i ulicama, sa drvenim boćama. Prvi boćarski klub na teritorija Sombora je bio BK Selenča, koji se uključio u zvanična takmičenja BS Srbije. S obzirom da je u klubu bilo mnogo kvalitetnih igrača, a nije bilo prostora da se svi takmiče, 2001. osnovali smo BK Sombor. Potom dolazi do prave ekspanzije boćanja, te 2008. godine osnovani su klubovi u Stanišiću, Riđici i Kljajićevu. Godinu dana kasnije, formirali smo i Boćarski savez Sombora. Zanimljivo je da je član našeg saveza i BK Spartak iz Subotice. Na dobrom smo putu da vrlo brzo osnujemo klubove u Crvenki i Srbobranu. Pre 7-8 godina formirani su klubovi i u Gakovu i Kolutu, ali nije bilo uslova da se tamo naprave i odgovarajući tereni. Trenutno, u BS Sombora imamo dva prvoligaša, dva drugoligaša i četiri člana Vojvođanske lige. Nekada je Ruma bila nosilac razvoja boćanja u Vojvodini, a sada je, definitivno, Sombor. Što se tiče rada sa mladima, možda smo najorganizovaniji u Srbiji i tu činjenicu uvek ističemo. Škola boćanja postoji već desetak godina. Posebno smo ponosni na Srđana Butorca, Miljana Opačića, Denisa Švama, Kristijana Tota, Nikolu Šušu, Dejana Kovačevića. Milicu Popović i Milicu Stupar i druge, od kojih su većina državni reprezentativci i osvajači brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svi klubovi imaju školovane trenere i na tome, u saradnji sa Sportskim savezom, najviše radimo. Naravno, uvek je u prvom planu rad s najmlađim igračima.

  Boćarski savez Sombora na svom području, tokom godine, organizuje brojna takmičenja.

  - Pre svega, tu je Kup Sombora - nastavlja Musulin - Kada nam kalendar dozvoli, organizujemo i pojedinačna takmičenja u različitim starosnim kategorijama. Ove godine ćemo, po prvi put, organizovati Ekipno prvenstvo BS Sombor, gde će učestvovati svi klubovi, bez obzira u kojem stepenu se zvanično takmiči. Moramo se i ovom prilikom zahvaliti lokalnom samoupravi, od koje imamo veliku pomoć i razumevanje.

 

Mladi, ponos BS Sombor

Nedeljko Musulin