XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U Koreji – velika škola

MUNĐEONG, 13. oktobar (Info centar).- Na šestim Svetskim vojnim igrama u Munđeongu u Koreji, ženska streljačka reprezentacija Srbije zauzela je sedmo mesto u konkurnciji 16 ekipa MK pištoljem na 25 metara, dok je u disciplini vojnički pištolj - brza paljba na 25 metara osma takođe u konkurenciji 16 ekipa.

- Svetske vojne igre su, što se tiče streljaštva, a slično je i u ostalim sportovima, izuzetno kvalitetno takmičenje. Skoro svi osvajači medalja su poznata imena svetskog streljaštva – kaže Danica Rašeta koja je sa Jasminom Grgić i Aleksandrom Ristović bila u reprezentaciji Srbije, dok je u muškoj konkurenciji gađao Saša Mudrinić.- Nemica Monika Karš, koja ima bronzu sa Evropskih igara u Bakuua i deseta je na sveskoj rang listi, pobedila je u obe discipline, a Jusuf Dikec, turski strelac pobednik vojničkim pištoljem brza paljba je dvostruki prvak sveta sa SP u Granadi prošle godine. Mongolka Otrijad Gundegma, koja je izgubila od Karšove u raspucavanju, je druga na svetskoj rang listi. Provodili smo na strelištu po osama do deset časova na šta nismo navikle, pa je i to možda malo uticalo na rezultate. Takmičenje je bilo izuzetno dobro organzovano i za sve nas bilo je to veliko i lepo iskustvo. Sve selekcije su se ozbiljno pripremale za njega, tako da i mi ubuduće moramo više da radimo na tom planu.

Srpske strelce su pratili i pehovi. Prvog dana je Danica Rašeta u disciplini MK pištolj na 25 metara u preciznom delu imala problem sa oružjem i pogodila je samo 256 krugova, da bi drugog dana, posle poravke pištolja, brzom paljbom gađala odlično i pogodila 291 krug, ukupno 547 krugova, što je dosta pokvarilo plasman ekipe. Grigićeva je imala 579 krugova, a Ristovićeva 563 kruga. Grgićeva je potom, drugog dana (prvog dana su se eliminacije računale za ekipni deo) u kvalifikacijama bila solidina 20. sa 571 krug, dok je Ristovićeva bila 35. sa 558 krugova u konkurenciji 45 takmičarki koje su prošle eliminacije.

I Saša Mudrinić je imao problema sa oružjem. U disciplini vojnički pištolj brza paljba, u prvoj seriji imao je neopravdani zastoj i upisana su mu tri promašaja. Kasnije je gađao veoma dobro, ali nije mogao dalje od 45. mesta sa 539 krugova. Mudrinić je u prvoj disciplini, pištolj središnjeg paljenja imao 569 krugova.

Jasmina Grić je vojničkim pištoljem brza paljba imala je prvog dada 553 kruga, Aleksandra Ristović 553, a Danica Rašeta 567 krugova i sve su prošle u kvalifikacije. Drugog dana Danica Rašeta je sa 562 kruga bila 27. na 30. mesto plasirala se Aleksandra Ristović sa 559, dok je 39. bila Jasmina Grgić sa 554 kruga.

U bilansu medalja na streljačkom turniru Rusija je prva sa devet trofeja (5 – 4 - 0), duga je Nemačka sa 9 (4 – 4- 1), dok je Kina treća sa 14 (3 – 4 - 7). Ukupno je 16 zemalja osvojilo medalje.

Svetske vojne igre su najznačajniji vojni sportski događaj koje se održava svake četvrte godine. Na ovogodišnjim igrama, učestvovalo je preko 8.700 sportista i članova delegacije iz 110 zemalja. Na programu su bile 24 discipline, Srbiju je prestavljalo 27 sportista i sportistkinja u atletici, padobranstvu, streljaštvu, orijentiringu, džudou i vojnom petoboju.

Šef misije Republike Srbije na šestim Svetskim vojnim igrama bio je brigadni general Siniša Radović, šef delegacije Srbije pri Međunarodnom savetu za vojne sportove, a tehnički rukovodilac bio je potpukovnik Dragan Todorov načelnik Odseka za vojni sport u Vojoj akademiji.