XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Arunovićeva: „Agenda 2020“ najavljuje zemljotres u streljačkom sportu“!

BEOGRAD, 25. novembar (Info centar).- Zorana Arunović, reprezentativka Srbije u streljaštvu, broj jedan na svetskoj i evropskoj rang listi, kao član Sportskog komiteta Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) prisustvovala je sastancima u Minhenu na kojima su razmatrana neka veoma važna pitanja za budućnost streljačkog sporta.

- Međunarodni olimpijski komitet - MOK je kroz „Agendu 2020“ koja je obavezujuća za sve olimpijske sportove, najavio velike promene koje, kada je streljaštvo u pitanju, donose, da se slikovito izrazim – zemljotres velike jačine! Na sednici Sportskog komiteta, čiji je predsednik indijski šampion puškom Adhinav Bindra, razmatrali smo neke od najvažnijih promena i predložili nekoliko rešenja o kojima neću detaljno govoriti jer predstoji dug proces do usvajanja se krajnje neizvesnim ishodom, ali je činjenica da će sve što se, na kraju, bude uradilo, drastično izmeniti naš sport.

Najvažniji zahtev MOK je da se izjednači broj učesnika na OI u muškoj i ženskoj konkurenciji kao i broj olimpijskih viza za muškarce i žene, ali tako da se sačuva broj učesnika – 390 i disciplina – 15. Trenutno je odnos 9 muških prema 6 ženskih disciplina, a puškom i pištoljem je odnos 3:2 za muškarce.

- Upravo je uslov da nema povećanja broja učesnika veoma ograničavajući faktor u traženju rešenja. Mi strelci smo vrlo subjektivni, uvek brinemo i navijamo za svoju disciplinu ili discipline svojih drugova iz reprezentacije, tako da je svako pominjanje da neka disciplina mora da se izbaci, pravi šok, ali su neke rasprave pokazale da moramo mnogo šire da gledamo i da svaka odluka mora da vodi ka najvažnijem cilju a to je očuvanje statusa streljaštva u olimpijskoj porodici. Bez olimpijskih igara streljaštvo bi se svelo na rekreaciju i lov – uverena je Zorana Arunović.- Na žalost, jedan od odlučujućih faktora biće atraktivnost discipline, koji povlači i važan uslov a to je da gledoci mogu lako da je razumeju i prate. Broj strelaca koji se bave nekom disciplinom neće biti presudan, marketing i gledanost su mnogo važniji. Predlog o kome će se Izvršni komitet ISSF sigurno ozbiljno pozabaviti je uvođenje mikseva što je i važan deo „Agende 2020“ i to umesto disciplina koje budu skinute sa programa. Tu sam, pre svega insistirala, da mora da se razgovara sa prozvođačima oružja da u prvih nekoliko „eskperimentalnih“ godina, snize cene jer će to biti ozbiljan udarac, jer ako, recimo, bude uveden miks tim na 50 metara MK pištoljem slobodnog izbora, ili na 25 metara standardnim pištoljem, veliki broj ženskih strelaca moraće da ih kupe, pošto do sada nisu gađale tim oružjem... Predložili smo da se, pre ili u toku januarskog turnira u Minhenu, organizju demonstraciona takmičenja u miksevima.

Sigurno je da će se do konačne odluke rasprava voditi u smeru ukidanja jedne muške discipline za pušku i ostaće dve muške i dve ženske, uz uvođenje jednog miksa, kao i jedne discipline za pištolj za muškarce (sada imaju tri – vazdušni pištolj, MK pištolj slobodnog izbora i MK pištolj brza paljba) da i tu ostane 2:2, takođe uz uvođenje jednog miksa, a u gađanju glinenih golubova ostaće trap i skit za mušarce i žene (2:2), bez dubl trapa za muškarce umesto koga će se uvesti miks tim u dubl trapu.

Arunovićeva je razgovarala i sa članovima Komiteta za pištolj ISSF, gde je iznela neke predloge za izmene finala u disciplini MK pištolj 30 plus 30 metaka za žene.

- Nova pravila za finale MK pištoljem 30 plus 30 metaka za žene nisu dobra, svi su nezadovoljni i ja sam, pošto sam anketirala veliki broj takmičarki, ponudila rešenje da se promene. „Hitovi“ i poeni nisu se pokazali dobrim, faktor sportske sreće igra ogromnu ulogu i takmičarke koje se plasiraju u finale nisu u ravnopravnom položaju. I ovde ne želim da govorim o detaljima, dug je put do promena. Ipak, stekla sam utisak da i članovi Komiteta za pištolj smatraju da nešto mora da se menja... Razgovarali smo i o uštedama za organizatore OI i SP prilikom gradnje strelišta, takođe bitnom detalju iz „Agende 2020“. Iznela sam stav takmičarki pištoljem da rešenje da se strelište za vazdušno oružje kombinuje sa strelištem za pištolje na 25 metara nije dobro jer se, tako, vazdušnim oružjem gađa na otvorenom i to varijanta je pokazala katastrofalne rezultate, tako da je bolje da se kombinuju strelišta za 25 i 50 metara. Tu su sve discipline na otvorenom.

Poslednji susret Zorana Arunović je imala sa članovima Medicinskog komiteta ISSF. Očekivala je da će doći predsednik ili jedan predstavnik, a došlo ih je sedmoro u belim mantilima!

- Zbunili su me kada su nagrnuli u salu! Predložila sam, a i za to imam jaku podršku strelaca, da se ukine zabrana „kinezioloških traka“ odnosno flastera koji pomažu pri povredama. U streljaštavu su zabranjene jer, navodno „učvršćuju stavove“. Smatramo da su one bolje rešenje za lakše povrede od lekova, masti i injekcija. Trodnevni boravak u Minhenu bio mi je izuzetno naporan, skoro da nisam izašla iz hotela, selili smo se iz sale u salu, mnogo smo razgovarali.

Grudva se zakotrljala niz padinu a da li će prerasti u lavinu – ostaje da se sačekaju prvi predlozi Izvršnog komiteta ISSF. Početak primene novih pravila, kakva god bila, biće, najverovanije, od 2017.

U Minhenu je održan i sastanak Sportske komisije Evropske streljačke konfederacije (ESK) čiji je član Jasna Šekarić. Bio je, u velikoj meri, konstitutivan, ali će sigurno uskoro i na dnevni red i kod njih doći „Agenda 2020“.