XS
SM
MD
LG

ŽSRL: Sigurni lider, poraz šampiona, zanimljiva borba za poziciju broj 4 koja vodi u plej of...

Četrnaesto kolo Super lige Srbije za rukometašice donelo je nekoliko zanimljivih rezultata koji u finišu trke za pozicije koje obezbeđuju borbu za plej of i plej aut mogu, ali ne moraju da budu presudne za konačan plasman pred završnicu grugog dela sezone posle koje će se 10 ekipa elitnog takmičenja boriti za titulu šampiona države (4 prvoplasirana tima) , odnosno za opstanak (ekipe od pete do desete pozicije na tabeli).

Šampionski sastav Radničkog iz Kragujevca ponovo se „okliznuo“ , ovoga puta u Nišu na gostovanju tradicionalno neogodnoj , i uvek opasnoj ekipi Naise. Tim trenera Radosavljevića , posle kiksa na domaćem parketu u sudaru sa Železničarom iz Inđije , kada su „tigrice“ najavljivale osvetu za remi iz prvog dela sezone a osvojile „samo bod“ , ostao je bez bodova i u sinoćnjem meču.  U veoma zanimljivom i dinamičnom meču , sa dosta rezultatskih preokreta , u 60 minuta igre Naisa je u većem delu utakmiice diktirala tempo i rezultat , imala prednost ali se šampionke nisu predavale. Posle rezultatske klackalice u prvih 30 minuta , i početnog vođstva domaćina ,  pa preokreta gošći  , Naisa je na odmor otišla sa +3 , rezultatom 12:9 , posle serije od 4:0 ostvarene u periodu od 24 do 30 minuta.

Šampionke pale u Nišu , detalj sa utakmice ŽRK Naisa - ŽRK Radnički Kragujevac - foto: rss.rs

U prvom delu nastavka utakmice ponovo je tim trenera Svetislava Jovanovića krenuo izuzetno dobro.Diktirale su nišlijke tempo i rezultat , prednost se kretala od +1 do + 3 pogotka , alli se Radnički nije predavao konstantno dišući za vrat ambicioznom domaćinu. Plod te upornosti stigao je u periodu od 45 minuta pa do 55-og kada su gošće preokrenule rezultatski utakmicu u svoju korist i povele sa tri gola razlike. Nešto više od  3 minuta pre kraja meča kragujevčanke su imale sve u svojim rukama , vodie su sa 23:26 a onda po ko zna koji put dozvolile protivniku da uzvrati istom merom , pa je Naisa identičnom serijom od 4:0 nešto manje od dva minuta pre kraja najpre , izjednačila rezultata na 26:26 , a zatim povela i sa 27:26 početkom 59-og minuta.U dramatičnoj završnici domaćin je osvojio oba boda golom kapitena Hristine Nedeljković u poslednjim trenucima utakmice. Imao je gostujući sastav devetarac za podelu plena ali je ostalo , na kraju 28:27.

Najefikasnije u redovima domaćina bile su Katarina Radović sa 8 golova i Anastaazija Đoković i Hristina Nedeljković sa po 5 pogodaka. 4 jedodala Maja Veljković , 3 gola postigla je Aleksandra Stefanović dva Aleksandra Pešić a jedan Teodora Zdravković.

Kod Radničkog preciznija od ostaalih bila je Anđela Janjušević sa 9 golova dok je Sandra Radović postigla 5. Po 4 pogotka posstigle su Ksenija Petrović i Marijana Tanić , gol manje upisala je reprezentativka Sanja Radosavljević dok su se po jednom u listu strelaca upisale: Andrijana Tatar i Marija Todorović Naisa je od 5 penala realizovala 3 (Hristina Nedeljković) , dok je Radnički od 6 sedmeraca realizovala 5 (Anđela Janjušević). Sudijski par Branka Marić i Zorica Mašić na 2 minuta isključio je 3 puta domaće igrače , dok su gošće prinudno odmarale čak 8 puta po 2 minuta.

Lider na tabeli , ekipa Izvora Bukovičke Banje ostao je jedini neporaženi tim ženske superice i posle 14-og kola. Aranđelovčanke su ubedljivo savladale ekipu Sloge iz Petrovca na Mlavi , mada konačan rezultat i rezultat na kraju prvog dela utakmice na daju takvu sliku sinoćnjeg duela koji je sa tribina SRC „Šumadija“  u Aranđelovcu posmatralo oko 600 gledalaca. Gošće su se pokazale kao izuzetan sastav i prava je štata što će najverovatnije u završnici sezone biti u grupi timova koji se bori za opstanak u ligi a ne među onima koji se bore za trofej.

Nezaustavljiva u meču sa Slogom-kapiten Izvora Bukovičke Banje - Sanja Rajović (foto: Peđa Mirić - "foto Centar")

U prvom poluvremenu ekipe su se smenjivale u vođstvu a nijedan tim nije imao više od dva gola razlike. Iako su bile u sastavu , trener Izvora Živojin Maksić nije mogao da računa na povređene igrače prve postave: desnog beka Anu Tomković , kružnog napadača Mariju Petrović i levo krilo Timeu Rabatu ali su ostale devojke „dodale gas“  u drugom poluvremenu i u periodu od 40-og do 52 minuta potpuno rezultatski demolirale gošće , napravile razliku + 9 i pitanje pobednikaa meča rešile i definitivno 9 minuta pre kraja utakmice kada je na semaforu stajao rezultat 29:20.

Bio je to signal za stručni štab domaćina da odmori najiskusnije što su dwebitantkinjeove sezone u Super lgi znalački iskoristile i serijom od 0:6 u periodu od 55 do 60-og minuta značajni ublažile poraz , pa je meč završen rezultatom 30:27.

Najefikasnija kod Izvora sinoć je bila , maestraalni kapiten Sanja Rajović sa 7 golova , Milca Danilović je dodala 6 pogodaka (3 iz penala) , po 4 gola postigle su Milica Anić i katarina Stanić dok su se po 3 puta u listu strelaca upisale Danijela Ilić i Ana Kojić. Aranđelovačka publika pozdravila je aplauzom svaki dobar potez oba tima , viđeno je nekoliko prelepih asistencija Milice Danilović,Danijele Ilić i Katarine Stanić kao i par minijatura golmana Izvora Ane Kačarević i Marijane Karić.

U ekipi Sloge 10 golova postigla je Vanja Đorđević (4 iz penala) , 6 puta mrežu Izvora zatresla je Jelena Terzić (1 iz penala) , gol manje upisala je Marija Pavlović , a 2 gola postigla je Milica Vranić. Po jedan pogodak postigle su:Marija Jovanović , Jovana Bogojević , Jelena Končar i Ivana Milošević.

Domaćin je od 5 penala realizovao 4 (Anić od 2 pokušaja 1 gol i Danilović 3 gola) , gošće su od 6 dosuđenih realizovale 5 sedmeraca (4 Vanja Đorđević iz 5 pokušaja i 1 Jelena Terzić). 4 isključenja imale su aranđelovčanke do su duplo više prinudno odmaraale gošće među kojima je Tina Kolundžić upisala 3 puta po 2 minuta kazne (crveni karton u 41 minutu).

Sve u svemu zaslužena pobeda domaćina koji već narednog vikenda gostuje u Španiji na Kanarskim Ostrvima gde će sa liderom španskog prvenstva , ekipom Rokasa Gran Kanarije odigrati obe utakmice ¼ finala Čelendž Kupa Evrope.

Pozdrav aranđelovačkoj publici - lider Super lige Izvor Bukovička Banj  (foto: Peđa Mirić - "foto Centar")

U ostalim utakmicama 14-og kola , u borbi za poziciju broj 4 na tabeli , još u petak Želeezničar je u Inđiji ubedljivo savladao direktnog konkurenta za plasman u plej of , ekipu šabačkog Medicinara rezultatom 33:26 , poluvrreme 16:11 , Kučevo je na svom terenu slavilo u meču sa Kikindom , sa konačnih +5 , rezultatom 29:24 , dok je tim trenera Slobodana Jedoksića , ekipa Minaqua Vojvodne osvojio veoma važne bodove u Novom Sadu u utakmici sa ekipom Jagodine , rezultatom 27:26.

Na tabeli se izdvojio Izvor Bukovička Banja sa 26 bodova , drugi je Radnički sa 4 boda manje , sledi Naisa sa 19 , četvrto i peto mesto dele Železničar i Medicinar sa 15 , šesta je Sloga sa 11 , bod manje na  na sedmom i osmom mestu tabele imaju Jagodina i Kikinda , predposlednja je ekipa Kučeva sa 8 bodova dok je na začelju tabele posle 14-og kola ekipa Minaqua Vojvodine iz Novog Sada.

Foto: Peđa Mirić - "Foto Centar"

Prilog Radio Televizija "Sunce" iz Aranđelovca 


18 .kolo Superliga
Minaqua Vojvodina 30 : 28 Radnički
Sloga 29 : 25 Medicinar
Jagodina 25 : 21 Kikinda
Izvor Bukovička Banja 33 : 32 Kučevo
Naisa 29 : 26 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izvor Bukovička Banja 18 15 2 1 32
2 Naisa 18 13 1 4 27
3 Radnički 18 12 2 4 26
4 Železničar 18 8 3 7 19
5 Medicinar 18 8 1 9 17
6 Sloga 18 7 1 10 15
7 Jagodina 18 7 0 11 14
8 Kikinda 18 6 0 12 12
9 Kučevo 18 5 0 13 10
10 Minaqua Vojvodina 18 4 0 14 8